Velika bijela čaplja

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
627
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Velika bijela čaplja (Ardea alba, Casmerodius albus ili Egretta alba) je vrsta ptice iz porodice čaplji. Mali broj životinjskih vrsta može se pohvaliti takvom elegancijom i ljepotom kao ona. Ova ptica izrazito dugačkog vrata, prekrivena bijelim perjem, živi u brojnim kolonijama uvijek u blizini vode, pored bara, močvara i rijeka čije su obale obrasle zelenilom.

Ova ptica duga je 54-76 cm, a teška do 1100 g. Hrani se pretežno ribom i sitnim životinjama koje može pronaći u vodi. Na njoj je najupadljivije perje na ramenima, mnogo duže i raskošnije nego na ostalim dijelovima tijela, dok joj je perje na potiljku uspravno.

Velika bijela čaplja gradi svoja gnijezda usred gustog rastinja. To su jednostavne tvorevine od isprepletenih grana i grančica, dovoljno čvrste da prime cijelu ptičiju porodicu.

Poslije sezone parenja ženka snese 3-5 svijetloplavih jaja, najčešće 4. Od trenutka kad izađu iz jaja, mladunci su pod neprestanim nadzorom jednog od roditelja. Za to vrijeme drugi roditelj odlazi u potragu za hranom. Kad napune nešto više od dvadeset dana i dovoljno ojačaju, mladunci su sposobni za napuštanje gnijezda i smjeste se na obližnjim granama odakle mogu slobodno izvoditi vježbe letenja.

Opstanak ove vrste bio je svojevremeno ozbiljno ugrožen zbog raskošnog perja koje su kreatori koristili za ukrašavanje šešira, a ova ptica uspjela se održati samo zahvaljujući visokom natalitetu. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh