Edel papagaj

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
333
Reakcije
221
Lokacija
Spol
VI7kGb9.png
Edel papagaj (Eclectus roratus) naseljava Solomonska ostrva, Bizmark i Admiralski arhipelag. Živi u šumama, savanama sa izolovanim stablima i mangrovima na 1.000 metara nadmorske visine, a ponekad i do 1.900 m. Engleski naziv mu je Eclectus parrot.

Dugi su oko 35 cm, a imaju najizraženiji spolni dimorfizam od svih vrsta papagaja. Mužjak je pretežno zelene boje, sa crvenim i plavim ukrasima, te crveno-žutim kljunom. Ženka je uglavnom crvena, sa bordo, plavkastim, ljubičastim i narandžastim pojedinim dijelovima, dok joj je kljun crn.

Teško ih je otkriti pogledom jer njihovo perje pruža idealnu kamuflažu u tamnoj unutrašnjosti krošnji drveća. Stidljivi su i na oprezu. Ako se ometaju, onda se glasno oglašavaju piskavim glasom i kruže po drveću.

Hrane se voćem, sjemenjem i cvjetovima, a znaju posjećivati i kukuruzna polja ako su im dostupna.

Gnijezde se uglavnom visoko na drveću, obično na 14-25 metara. Ženka najčešće snese 2 jajeta veličine oko 31 mm te sama leži na njima oko 28 dana, dok mužjak brine o hrani. Mladi potpuno operjaju nakon 70-80 dana, a seksualnu zrelost steknu sa oko 2-3 godine starosti.

Edeli se mogu naći u područjima sa visokom i srednjom vegetacijom. U potrazi za hranom znaju da se približe i poljoprivrednim, naseljenim oblastima. Mnoge podvrste su na različitim lokalitetima u kritično smanjenom broju, a na nekim su i potpuno nestale. Populacija Cornelia na Sumbi je ugrožena, Roratus na Ambonu je izumrla, Saparua i Haruku su u opadanju zbog trgovine pticama.

Uglavnom se mogu vidjeti kako lete u paru ili pojedinačno. Žive u manjim porodičnim grupama van sezone parenja.

Edeli se drže i kao kućni ljubimci. Tek uvezene ptice teško se navikavaju na čovjeka i sporo stiču povjerenje prema uzgajivaču. Česte promjene lokacije mogu prouzrokovati poteškoće u ishrani. Veoma su tolerantni prema drugim pticama s kojima dijele prostor, čak i u sezoni parenja.

Prema podacima sa papagaji.info, u ishrani im treba obezbjediti dosta voća (smokve, mango, jabuke, zrele i nezrele banane), povrća (mrkva, bijeli luk, krastavac, celer, grašak, paradajz), poluzreli kukuruz, te mješavinu sjemenki (konoplja, heljda, proso, sjeme uljane repice, ovas, laneno sjeme, kikiriki). Vitamini mogu da se stavljaju u vodu kao dopuna ishrani. Također im je bitno obezbjediti temperaturu od bar 20 stepeni. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
774
Reakcije
206
Lokacija
Spol
imaju najizraženiji spolni dimorfizam od svih vrsta papagaja
I svejedno oboje lijepi iako bi se na prvu laički pomislilo da su različite vrste.
 

plima

Registrovani član
Registracija
23-01-2015
Poruke
49
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Kako lijepa ptica.
 
Pronađi:
Vrh