Govor tijela kod ptica

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
696
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Vlasnici ptica svoje ljubimce najčešće opisuju kao razigrane i pune ljubavi u jednom momentu, a već u drugom kao zahtjevne i rezervisane. Česte promjene raspoloženja su sasvim prirodne i na taj način ptica veoma očigledno, a ponekad i suptilno pokušava da vam stavi do znanja šta želi, šta joj prija, a šta smeta.

Papagaji i ostale ptice govorom tijela i glasom komuniciraju međusobno, ali i sa vlasnicima. Posmatranjem položaja krila, repa, kljuna, očiju i generalno tijela možete otkriti šta vam ptica poručuje.

Oči | Za razliku od ljudi ptice mogu da kontrolišu širenje i sužavanje zjenice oka. Ako oko „treperi“, a zjenice se brzo šire ptica je uzbuđena i veoma zainteresovana za to što vidi ili je ljuta, uplašena pa čak i agresivna. Kretanje oka treba posmatrati kroz kontekst okruženja, a i sam položaj tijela otkriće o kom emotivnom stanju je riječ.

Vokalizacija | U divljini ptice koriste različite zvukove kako bi upozorile druge jedinke iz jata na opasnost, našle partnera za parenje, zaštitile svoju teritoriju ili prosto održavale socijalne kontakte. Većina ptica je veoma glasna i to je jedan od načina da stupi u kontakt sa vlasnikom i privuče mu pažnju.

Pjevanje, govor i zviždanje: Ovi vidovi verbalne komunikacije znaci su da je ptica sretna, zdrava i opuštena. Neke vrste papagaja vole publiku i uživaju da pjevaju, zvižde pa čak i govore u prisustvu ljudi, dok su neke vrste stidljivije i u tišini će mirno posmatrati šta se oko njih dešava.

Brbljanje i mrmljanje | Nejasno mrmljanje može biti tiho i ono je znak zadovoljstva, a može biti i veoma glasno i najčeće se dešava u periodu dok učite pticu da govori smislene riječi. To je faza u kojoj ptica još nije u potpunosti uspjela da oponaša riječi koje joj ponavljate. Nekada ptice glasno mrmljaju kako bi privukle pažnju, a u divljini ovaj vid komunikacije najčešće se dešava pred spavanje kada jedinke međusobno ostvaruju jake društvene veze.

Predenje | Predenje ptica ne zvuči kao predenje mačaka već više kao tiho režanje. Ono može biti znak zadovoljstva, ali i uznemirenosti. Sve zavisi u kojoj situaciji se ptica nalazi. Da bi tačno shvatili šta ptica želi da izrazi u obzir treba uzeti govor tijela.

Kliktanje jezikom | Kliktanje jezika o kljun znak je da ptica želi da se zabavi i igra. To je najčešće poziv na maženje i tada pustite svog ljubimca iz kaveza i zajedno se zabavite uz poneku poslasticu.

Rika | Glasna rika je znak agresivne vokalizacije. Ako vaš pernati ljubimac glasno i panično riče pogledajte unaokolo i uklonite sve za šta mislite da ptici smeta. Neke ptice riču kada ne žele da ih vlasnik dodirne i tada ih ne treba uznemiravati. Agresivnost se javlja kada su uplašene, nesigurne ili se nelagodno osjećaju u prisustvu drugih ljubimaca ili čak ljudi.

Položaj krila | Krila ne služe samo za letenje već i za neverbalnu komunikaciju.

Izvrtanje krila | Okretanje krila može značiti dosta različitih stvari npr. ljutnju ili da ptica trpi neke bolove. Ptice izvrću krila i kada prosto žele da dotjeraju perje i paperje. Ako je ovaj položaj krila praćen dizanjem-spuštanjem ramena i glave, ptica traži pažnju i najvjerovatnije je gladna. Ovakvo ponašanje može biti i znak da je ptica spremna za parenje.

Podizanje krila | Ako ptica maše krilima u mjestu to je signal da joj treba pažnje. To može biti i znak sreće i radosti ili jednostavna vježba kako bi protegla krila.

Opuštena krila pored tijela | Ova pojava se često javlja kod mladih ptica dok ne nauče kako da pravilno saviju krila uz tijelo. Ako odrasna jedinka drži krila opušteno pored tijela to ukazuje da je ptica bolesna i treba se konsultovati sa veterinarom. Opuštena krila poslije kupanja su normalna pojava jer je to jedan od načina da se perje osuši.

Razbarušeno perje | Ptica će razbarušiti perje i paperje tokom procesa čišćenja. Na taj način se lakše uklanja prljavština i prašina, pa je to sastavni dio njege. Ptica će razbarušiti perje kada joj je hladno kako bi zadržala toplotu.

Položaj kreste | Neke vrste papagaja, npr. kakadu, na glavi imaju bogatu krestu. Zadovoljna i opuštena ptica krestu drži spuštenu niz glavu. Ptica koja je uzbuđena zbog nove igračke, hrane ili jer vidi vlasnika podićiće krestu u vis. Međutim, ako je kresta jako visoko to je znak straha, uznemirenosti ili velikog uzbuđenja i treba je shvatiti kao znak upozorenja. Ako visok položaj kreste prati rika i šištanje riječ je o agresivnom ponašanju i potencijanom napadu.

Mahanje repom | Slično kao kod pasa, ptice mašu repom kada su sretne što vas vide. Ptice mašu repom i neposredno prije vršenja nužde. Ova činjenica može vam pomoći ukoliko trenirate i dresirate pticu koja je slobodno puštena u stanu.

Raširen rep | Širenje repa je znak agresije i dominacije. Ova pojava je vrlo česta među mužjacima u vrijeme parenja kada se odmjeravaju snage i vodi borba za naklonost ženki.

Položaj nogu | Položaj i pokreti nogu takođe dosta otkrivaju o pticama. Tapkanje nogama o kavez je znak dominacije nad njihovom teritorijom. Ako ptica visi naglavačke u kavezu znači da je sretna i zadovoljna svojim okruženjem. Neki papagaji ne žele da se oslone na noge dok ih vraćate u kavez jer žele da provedu još vremena sa vama. Izvuku noge tek kada se zadovolje dužinom posvećenog vremena. Ova pojava se naziva „slabe noge“.

Kljun i glava | Kljun se koristi za više funkcija, od četkanja do otvaranja plodova i sjemenki. Ptice ga koriste kao oružje, ali i kao alatku za izradu gnijezda. Takođe i pokreti kljuna spadaju u vidove neverbalne komunikacije.

Ukoliko ptica brusi odnosno kliznim pokretima trlja gornji dio kljuna o donji to je znak zadovoljstva, a ovaj pokret najčešće se dešava pred spavanje. Ako ptica klikne kljunom kad vas vidi to je pozdrav, ali ako neprestano klikće to je znak upozorenja, nervoze i tada je ne treba uznemiravati. Ako ptica trlja kljun o kavez znači da obilježava teritoriju. Ptice koje traže pažnju ili su zainteresovane za nešto mašu glavom gole dole.

Položaj tijela | Položaj tijela dosta govori o tome šta ptica želi da nam poruči, ali se pokreti moraju posmatrati u kontekstu situacije u kojoj se životinja nalazi. Ako tijelo stoji opušteno, a glava mirno ptica je sretna i zadovoljna. Ako stoji mirno, ali nakostriješenog perja ptica poručuje da je to njena teritorija. Kada ptica čuči sa glavom na dole ili maše glavom gore-dole, spremna je za maženje i traži vašu pažnju. Kada ptica krešti i širi krila sprema se za napad i neće oklijevati da ugrize. Tada je treba pustiti da se ohladi i smiri. Ako vidite pticu da spava na leđima ne brinite, to češće rade u divljini mada je moguće i da kućne ptice spavaju u tom položaju.

Pravilno tumačite šta vam ptice poručuju i uvijek ćete znati kada je vrijeme za igru i maženje, a kada treba da se odmaknete od kaveza. (njuska.com, Ptice.info)
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
399
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Položaj tijela dosta govori o tome šta ptica želi da nam poruči, ali se pokreti moraju posmatrati u kontekstu situacije u kojoj se životinja nalazi.
Ovo je bitan dio. Ne treba se odmah misliti da sa pticom nešto nije u redu ako ona ima vidljiv razlog da manifestuje bilo koje od navedenih ponašanja.
 

Wolf

Registrovani član
Registracija
23-03-2015
Poruke
34
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Ako ptica maše krilima u mjestu to je signal da joj treba pažnje. To može biti i znak sreće i radosti ili jednostavna vježba kako bi protegla krila.
Protezanje je sporo - nalik protezanju bilo kojeg drugog bića, a ubrzano mahanje je vjerovatno neki znak traženja pažnje.
 
Pronađi:
Vrh