Birds of America - najskuplja knjiga na svijetu

dragon

Registrovani član
Poruke
505
Reakcije
214
Lokacija
Spol
Najskuplja knjiga na svijetu "Birds of America" slavnog ornitologa i slikara Johna Jamesa Audubona oborila je vlastiti rekord kad je u decembru 2010. godine na aukciji Sotheby'sa u Londonu prodana za 7,3 miliona funti (18,2 miliona KM).

"Američke ptice", rijedak primjerak iz kolekcije britanskog aristokrata Lorda Hesketha kupio je londonski trgovac umjetninama Michael Tollemache.

Nakon što je pobijedio na aukciji, Tollemache je tu knjigu u četiri toma i s 435 briljantnih rukom oslikanih slika ptica nazvao "neprocjenjivom".

Dosadašnji rekord za štampanu knjigu prodanu na aukciji također je držala "Birds of America", samo u drugom izdanju, koja je 2000. godine u New Yorku bila prodana za 8,8 miliona dolara (13,5 miliona KM).

John James Audubon, čuveni ornitolog i prirodnjak

John James Audubon je Francuz rođen na Haitiju, koji je veći dio svoga života (1785.-1851.) proveo u Sjevernoj Americi. (Hina, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
252
Lokacija
Spol
Ovo nije knjiga nego knjiga-div. I to skup div. :D
 

Ivana

Registrovani član
Poruke
216
Reakcije
58
Lokacija
Spol
Knjiga ‘Ptice Amerike’ prodata za deset miliona dolara
Prvo izdanje knjige Johna Jamesa Audubona “Ptice Amerike”, jedne od najproslavljenijih knjiga iz prirodoslovlja, prodano je na aukciji u New Yorku za 9,65 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Christie’s.

Bogato ilustrirana knjiga iz 19. stoljeća, koja sadrži više od 400 akvarela i gvaševa na kojima je prikazano 1037 ptica, jedan je od tek 13 kompletnih primjeraka za koje se vjeruje da su u privatnim rukama.

Kako je Audubon insistirao na tome da svaka ptica bude prikazana u svojoj prirodnoj veličini, slikao je na formatu 99 x 66 centimetara, tzv. “double elephant folio”.

Cijena, koju je platio anonimni kupac, druga je najveća svota novca koja je plaćena za tu knjigu. Jedan je primjerak “Ptica Amerike” prodat 2010. za 10,27 miliona dolara. “Ptice Amerike” izlazile su u seriji dijelova između 1827. i 1838. godine i popraćene su detaljnim naučnim opisima. Bila je to višegodišnja misija Audubona, rođenog 1785. godine na Haitiju. Bio je nezakoniti sin jednog Francuza, pomorskog kapetana, trgovca robljem i vlasnika plantaže, i njegove služavke, Kreolke, koja će umrijeti nekoliko mjeseci po rođenju Johna Jamesa.

Otac ga je na školovanje poslao u Francusku, potom na svoje imanje blizu Philadelphije. Strast za ptice pratila je Audubona od Kariba do Francuske pa do Amerike, a posmatraće ih i crtati svugdje.

Knjiga koja je prodata u četvrtak bila je u vlasništvu američkog poduzetnika i ljubitelja prirode Carla W. Knoblocha Jr. koji je preminuo 2016. Novac od prodaje ići će u svrhu očuvanja biljaka, životinja i prirodnih staništa kroz rad fondacije obitelji Knobloch. (dnevno.hr, Ptice.info)
 

cviko

Registrovani član
Poruke
29
Reakcije
2
Lokacija
Spol
Strašna cifra, ali i izuzetno djelo.
 
Pronađi:
Vrh