Vodomari

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Vodomari (Alcedines) su podred ptica iz reda kreštalica (Coraciiformes), koji obuhvata tri porodice: Alcedinidae, Halcyonidae, i Cerylidae.

U svijetu postoji oko 90 vrsta vodomara i rasprostranjeni su u većini klimatskih oblasti. Najbrojnija vrstama su tropska i subtropska područja, no žive i u umjereno hladnim područjima.

To su manje do srednje velike, najčešće šarene ptice. Sve vrste vodomara imaju karakterističnu veliku glavu, dugački oštri kljun, kratke noge i kratki rep.

Ove ptice obično žive blizu vode ili u močvarnim staništima. Plijen su im manje ribe, žabe i insekti. Vodomari koji žive u šumama, kao recimo australijska kokabura, love i manje životinje, kao na primjer miševe ili zmije.

Oblik kljuna nije jednak kod svih vrsta i ovisi o hrani: vodomari koji se hrane samo ribom imaju ravan kljun koji se sprijeda sužava u oštar šiljak. Kljun vrsta iz roda kukabure (Dacelo) je širok, nije tako dug i pogodan je za drobljenje plijena (maleni sisavci i gmazovi), dok je kljun Melidora macrorrhina, vrste koja je specijalizirana za lov na plijen kod zemljom, završava vrškom koji podsjeća na kukicu.

Evropski vodomar zimi se seli u toplije krajeve južnog sredozemlja.

Vodomari su inače bili spojeni u jednu porodicu, Alcedinidae, sa tri potporodice, no poslije preispitivanja sekvenci DNK tokom 1990-ih, premješteni su u podred Alcedines. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh