Evropska noć istraživača

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Najdinamičnija konkuretna ekonomija na svijetu zasnovana na znanju - ambicija je Evropske Unije, zacrtana u Lisabonskoj strategiji. Evropa treba naučnike i istraživače da bi uspjela ispuniti ovaj zahtjevni cilj. Nauka i istraživanja jesu osnov razvoja svakog društva.

S ciljem promocije naučnih istraživanja, podsticanja mladih da razmišljaju o karijeri naučnika, kao i podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život, Evropska Unija je 2005. godine pod okvirnim programom FP7 (od ove godine to je Horizont 2020) pokrenula inicijativu Evropske Noći istraživača (European Researcher’s Night). Od tada se, iz godine u godinu, sve veći broj gradova širom Evrope pridružuje ovoj inicijativi koja slavi nauku na zabavan i interaktivan način svakog zadnjeg petka u septembru.

Noć istraživača danas se održava u oko 370 gradova širom Evrope. U Bosni i Hercegovini je jučer održana po treći put, i to u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Bijeljini.

U okviru manifestacije održano je preko 80 različitih aktivnosti, u čijoj organizaciji je učestvovalo oko 400 ljudi, uključujući i 120 volontera. Bilo je preko 1000 direktnih učesnika kroz aktivnosti (naučnika, izlagača, koordinatora, animatora, prezentera...). U nagradnim kvizovima, takmičenjima za najbolji crtež naučnika i najbolji naučni projekat učestvovalo je 250 takmičara. Događaje je posjetilo oko 11.000 posjetitelja, a broj informisanih kroz različite medije procjenjuje se na oko 400.000 ljudi.

Projekat Podrška provođenju Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH, kojeg financira SIDA, a provodi Delegacija EU u BiH, je sa velikim zadovoljstvom dao doprinos izlagačima u Sarajevu te u Banjoj Luci. Projekat podržava provođenje Natura 2000 mreže. Projektne aktivnosti bile su predstavljene preko promotivnih materijala uz podršku Ornitološkog društva Naše ptice iz Sarajeva, kao i Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke.

Uz Evropsku Uniju, nesebičnu podršku Noći istraživača u finansijskom i organizacionom smislu pružili su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja, te Općina Novo Sarajevo, kao i Grad Banja Luka i Grad Bijeljina. Posebna zahvalnica ispred organizatora upućena je Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru i Univerzitetu “Slobomir” u Bijeljini, koji su logistički podržali organizaciju manifestacije u svojim gradovima.

Ako vas zanima kako se Noć istraživača obilježava širom Evrope, posjetite stranicu Evropske komisije: http://ec.europa.eu/research/researchersnight/events_en.htm. (nocistrazivaca.ba, natura2000.ba, radiosarajevo.ba, ptice.ba, Ptice.info)

 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Ornitološko društvo Naše ptice ovdje je iskoristilo priliku i da upozna što veći broj ljudi sa projektom "Zaštita ptica na kamenolomu Ribnica". Više o projektu na ovom linku.
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Evropska noć istraživača 2015
Evropska noć istraživača je 25. septembra četvrtu godinu zaredom održana u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Oxfam ureda u BiH, Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva i TIDEA doo iz Banje Luke, u partnerstvu sa brojnim saradnicima u četiri grada gdje se manifestacija održava, a to su Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Bijeljina.

Noć istraživača ima za cilj promociju i popularizaciju nauke, naučno-istraživačkog rada i istraživača, te su organizatori i ovaj put pripremili pregršt zanimljivih sadržaja, koji su pažnju posjetilaca zaokupljali do kasno u noć.

Zainteresirane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama redovno uzimaju učešće u sajmu nauke, koji je već tradicionalno najposjećeniji sadržaj tokom manifestacije.

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) učestvovalo je i ove godine sa predstavljanjem štampanih materijala, opreme i preparata.

DIZB je osnovan 2011. godine u Banjoj Luci kao proizvod interesovanja grupe građana koji su našli interese za zajedničko djelovanje u nevladinom sektoru.

Osnovni razlozi postojanja i djelovanja organizacije su: ekološka i biološka istraživanja biodiverziteta, unaprijeđenje zaštite prirode, edukacija javnosti o značaju prirodnih resursa i uključivanje javnosti u istraživanje i zaštitu prirode i zaštitu životne sredine uopšte. (nocistrazivaca.ba, DIZB, Ptice.info)
 

oasis

Registrovani član
Registracija
15-04-2015
Poruke
22
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Sviđa mi se.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Noć istraživača 2017. - 29. septembar
Iz Ornitološkog društva Naše ptice objavili su da i ove godine učestvuju na Noći istraživača.

- Pridružite nam se od 17:30 do 20:00 u Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja i saznajte čime se sove hrane - kažu iz Društva.

Brojni učesnici i aktivnosti imaju svoje mjesto u ovogodišnjem programu u šest gradova Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Goražde, Bijeljina, Travnik.

Evropska noć istraživača je događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine. Cilj je da manifestacija zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

Težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život građana te promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih pod sloganom: “Istraživači su među nama!”

Bosna i Hercegovina učestvuje u Noći istraživača od 2012. godine. (Naše ptice, nocistrazivaca.ba, Ptice.info)
 

phenom

Registrovani član
Registracija
28-01-2015
Poruke
21
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Želim vam ugodnu zabavu i uživanje u nauci.
 
Pronađi:
Vrh