U posjeti njemačkom uzgajivaču carduelida

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
511
Reakcije
221
Lokacija
Spol
YlHvPUS.png
U ovom članku g. Paul Pütz opisao je iskustva g. Jürgena Junga kojeg je posjetio u njegovom domu u Hadamaru kraj Limburga. U vrijeme posjete Jung je bio među najuspješnijim uzgajivačima češljugara i drugih carduelida (zebovki) u Njemačkoj, kao i predsjednik "Cardueliden Klub Westerwald 1989".

Jürgen navodi kako je uzgoj naših ptica vrlo skup i to zbog skupe sjemenske hrane. Stoga trebamo obratiti naročitu pažnju na njen kvalitet prilikom kupovine. On sjemenske mješavine daje prema svom nahođenju i iskustvu kako bi bile što bolje prilagođene pojedinoj vrsti ptica. Sjemensku mješavinu za šumske ptice ovaj uzgajatelj ne koristi. Umjesto nje daje sjeme šumskog drveća ili njihove pojedine komponente. Prije kupovine svako će sjeme dobro promotriti i pažljivo odabrati. Prečesto ptice ostavljaju sjemenje pa trebamo bar po izgledu pokušali utvrditi kvalitet. Dobru, zdravu, kvalitetnu hranu ptice pojedu do zadnje sjemenke. Jung svoje ptice hrani i klijavom hranom koju isto tako dopunjuje i prilagođava pojedinoj vrsti ptica. Iako je ptice rado jedu on je daje samo u malim količinama.

Sva literatura i iskustva govore da štiglići/češljugari u uzgoju imaju naročitu potrebu za glavicama maslačka, tj. sjemenjem maslačka u mliječnoj zriobi. Ali ovog nema uvijek u prirodi kada je to nama i našim češljugarima potrebno, tj. kada se legu mladi ptići. Stoga, u intenzivnom uzgoju uvijek moramo imati zalihu ove hrane. Makazama ćemo sa glavica odstraniti vrh, složiti porcije za dnevnu potrebu i zamrznuti ih. Nakon vađenja zamrznutih glavica maslačka, one potamne, gotovo pocrne. No, to ne mora biti tako. Porciju glavica trebamo izvaditi iz zamrzivača 24 sata prije korištenja i staviti u frižider. Tu će se postupno odmrzavati i polako gubiti vlagu. Sat prije davanja pticama izvadimo ih na sobnu temperaturu. Boja se tada neće bitno promijeniti, a sjemenke u glavicama će biti savršene. Ptice će ih rado jesti i njima dobro i obilno hraniti mladunce. U proljeće kada je maslačak sveprisutan trebamo brinuti ne samo o tekućoj uzgojnoj godini, već i o sveopštoj opskrbi ovom nezamjenjivom biljkom u uzgoju štiglića. To je pravo vrijeme da se stvori zaliha i pospremi u zamrzivač. U nepovoljnim godinama, kada maslačka nema dovoljno, a nisu stvorene zalihe, uzgajivači su prisiljeni odlaziti na veće udaljenosti kako bi došli do dovoljnih količina.

Jung u uzgoju svoje ptice hrani tri puta dnevno. Zelenje koje brzo vene (npr. mišjakinja) je vrlo opasno i treba ga brzo zamijeniti svježim biljkama.

U uzgoju pticama je potrebna i hrana životinjskog porijekla. Ovaj uzgajivač im je nudi u obliku lutke crva brašnara i lisnih ušiju. Većim pticama - velika rujnica (Pinicola enucleator), kavkaska rujnica (Carpodacus rubicilla) - daje i skakavce. Skakavce stavlja u letarku u staklenom terariju (naravno bez vode i sa zemljom na dnu), kako ne bi mogli pobjeći. Njegove ptice to već znaju, odmah ulijeću u terarij, brzo ih hvataju i pohlepno jedu.

Od crva brašnara prvenstveno koristi lutke dok su u mekoj ovojnici jer tvrde hitinske ovojnice često dovode do probavnih smetnji ptica. Hranom vitaminizira crve brašnare, dakle i njihove lutke, kako bi preko njih ptice dobile vitamine.

Kao naročitu poslasticu pticama daje zelene lisne uši. Ukazuje na činjenicu da se zelene lisne uši češće javljaju kao plavo-sivi soj. Najčešće ih pronalazi na lišću i stabljikama repice. Puno lakše pronalazimo crne lisne uši, ali ptice ih ne vole.

Jung pticama daje znatne količine raznovrsnog poluzrelog sjemenja koje ubire u prirodi. Za davanje ovog bilja koristi mali stolić na kojem je ploča izbušena raznim dimenzijama svrdla za drvo. Tako nastanu rupe različitih promjera u koje uvlači stručak biljke. Biljke su tako u uspravnom položaju i lako dostupne pticama sa svih strana. Od poluzrelog sjemenja češljugarima daje različak (Centaurea cyanus), Flockenblumen (Centaurea jacea), Mariendistel (vrsta uvoznog strička) kojeg on očito sije na svom imanju. Ova biljka ima vrlo oštre bodlje koje je potrebno odstraniti makazama da se ptice ne bi ozlijedile.

Od mineralne hrane daje sipinu kost, minerale za golubove (tzv. golublji kolač), pijesak i mljevene ljuske kuhanih kokošijih jaja. Ljuske kokošijih jaja imaju prednost, naročito za štigliće, ispred ostalih mineralnih preparata.

Još daje šumsku zemlju, a najbolja je iz bukove šume.

Na dno letarki stavlja pijesak, kojeg zimi zamijeni paletama koje dobro upijaju vlagu. Na početku uzgojnog perioda na dno stavlja šumsku zemlju.

Kanarienfreund, novembar 1991. (carnet.hr, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
Nakon vađenja zamrznutih glavica maslačka, one potamne, gotovo pocrne. No, to ne mora biti tako. Porciju glavica trebamo izvaditi iz zamrzivača 24 sata prije korištenja i staviti u frižider. Tu će se postupno odmrzavati i polako gubiti vlagu. Sat prije davanja pticama izvadimo ih na sobnu temperaturu. Boja se tada neće bitno promijeniti, a sjemenke u glavicama će biti savršene.
Mudro.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
752
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Iskustva ovakvih uzgajivača su uvijek korisna za čitanje.
 

JoeSat

Registrovani član
Registracija
20-01-2015
Poruke
31
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Lijepo vidjeti kad je neko posvećen.
 
Pronađi:
Vrh