Gang-gang kakadu

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Gang-gang kakadu (Callocephalon fimbriatum) je endemska vrsta koja obitava isključivo na području jugoistočne Australije. Živi u šumama sa nešto nižim temperaturama i višim stepenom vlage. Ime gang-gang dolazi iz aboridžinskog jezika iz Novog Južnog Velsa (New South Wales), Ngunnawal ili Wiradjuri. Moguće je i da ga obje jezičke grupe nazivaju gang-gang.

Odrasle jedinke su uglavnom sive boje, uz određene svjetlije nijanse (naglašenije kod ženki), a mužjaci na glavi imaju crveno perje, dok ženke zadržavaju sivu boju. Seksualno su dihromatični, što predstavlja formu spolnog dimorfizma u kojem mužjaci i ženke iste vrste imaju različita obilježja ili boje.

Za razliku od mnogih drugih kakadua, gang-gang vrsta se gnijezdi na mladom drveću. Ženke koriste snažne kljunove za kopanje šupljina za gniježđenje.

Ova ptica je dovođena u vezu sa bijelim kakaduom, što su drugi odbijali zbog neobičnog izgleda i boja kod gang-gang vrste. Tačka na nesuglasice stavljena je 1999. godine kad je gang-gang prepoznat kao rani izdanak calyptorhynchine (crnog) kakadua. U divljini se lako prepoznaje po distinktnom glasanju, koje podsjeća na škripava vrata, odnosno zvuk vađenja plutenog čepa iz boce.

Kao rezultat gubitka staništa, broj jedinki je godinama značajno opao, pa je gang-gang kakadu sad na listi osjetljivih vrsta u Novom Južnom Velsu. (Wikipedia, Prijevod: Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Na nekim jezicima ga nazivaju i "papagaj s kacigom" ili šljemom i sl.

Njemački: Helmkakadu (helm = kaciga)
Ruski: Шлемоносный какаду (Шлем = šljem)
 

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Iskreno, ne znam da li kod nas ima neko zvanično ime pa sam preuzeo gang-gang iz engleskog.
 

upendo

Registrovani član
Poruke
612
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Na trenutak me prenijelo da u naslovu piše gang-bang. :hehehehe:
 
Pronađi:
Vrh