Zoološki vrt grada Zagreba

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
408
Reakcije
206
Lokacija
Spol
i1ru5W3.png
Zoološki vrt grada Zagreba je jedan od 3 zoološka vrta u Hrvatskoj. Prostire se na površini od 7 hektara, a smješten je u južnom dijelu parka Maksimir. Ima 275 vrsta životinja i 2225 jedinki sa gotovo svih kontinenata. Zastupljeni su sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, ribe i beskičmenjaci.

RZC Zoološki vrt Pionirska dolina Sarajevo
Zoološki vrt grada Beograda

Zagrebački zoo-vrt član je Evropskog udruženja zoo-vrtova i akvarija (EAZA - European Association of Zoos and Aquaria), Svjetskog udruženja zoo-vrtova i akvarija (WAZA - World Association of Zoos and Aquariums), Međunarodnog udruženja zoo edukatora (IZE - International Zoo Educators Association) i Međunarodnog informacijskog sistema o životinjama u zatočeništvu (ISIS - International Species Information System).

U Zoološkom vrtu je zaposleno oko 65 radnika. Ima veliki broj vanjskih nastambi, ali i malih tematskih tropskih kuća, te nekoliko paviljona. Obnova zastarjelog zoo-vrta započela je 1990. godine i do danas je većina nastambi renovirana ili novosagrađena.

Ideju o osnivanju zoološkog vrta u Zagrebu promovirali su već 1905. godine banski savjetnik dr. Ivo Malin, prof. dr. August Langhoffer i dr. Ervin Rössler. Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 27. juna 1925. godine. Na dan otvorenja u njemu su bile samo 3 lisice i 2 sove. Tri lisice poklonio je Miji Filipoviću prof. dr. Langhoffer, tadašnji direktor Zoološkog muzeja u Zagrebu. Sove je poklonio Petar Dimec, donijevši ih u zelenom šeširu.

Zoo 1972. godine dobija tropsku kuću i njegovog danas najstarijeg stanovnika, nilskog krokodila. Od 1990. započinje velika obnova i moderniziranje vrta. Životinje su dobile veće, ljepše i modernije nastambe, a one životinje kojima se nije mogao pružiti adekvatan prostor, dislocirane su u druge vrtove.

Vrt organizuje brojne edukativne obilaske, zabave te događanja. U maju 2014. izgrađena je nova nastamba za lavove veličine 1800 kvadrata, dok je stara brojila oko 200. Ima svoju lavovsku špilju, stjenovite otoke, kao u svoje pojilište te grijanu stijenu na sredini. (Wikipedia, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
516
Reakcije
224
Lokacija
Spol
Park Maksimir čuva i jednu od rijetkih vrsta ptica
c6cH4ZW.png
Park Maksimir (Zagreb, Hrvatska) u sebi skriva brojne životinje i još više njihovih jedinstvenih rekorda. O njima, već 90 godina, brinu zaposlenici zagrebačkog Zoološkog vrta.

- U vrtu imamo par Balijskih čvoraka. U prirodi ih je donedavno bilo samo šest, i to je najrjeđa vrsta koju imamo - kaže edukator ZOO-a Krešimir Kovačec.

Bali, odakle potiče ova vrsta (Leucopsar rothschildi), je indonežansko ostrvo koje se nalazi između ostrva Java na zapadu i Lomboka na istoku.

Osim ove vrste, vrt ima i nojeve, najveće ptice na svijetu, te zelenokrile are, najveće papige na svijetu.

Od poznatih rekordera u vrtu izdvaja se i gepard Sifa, koja u sprintu može postići brzinu od 110 kilometara na sat. Njezini rođaci, lavovi, najveće su spavalice u vrtu. U sanjarenju provedu i do 20 sati, a kad se ne odmaraju, uživaju u novoj nastambi.

Vrt je počeo i s proširenjem prostora za smeđe medvjede koji drže rekord u jelu.

- Svaki od naših smeđih medvjeda, na dan pojede 20 kilograma hrane. Prestigli su čak i patuljaste vodenkonje - kaže edukator.

Medvjede možemo naći i u šumama, no u prirodi više nema sabljorogih oriksa i evropskih bizona. Zagreb je jedno od rijetkih mjesta koja su ih uspjela sačuvati od izumiranja. A mogu se pohvaliti i s rekordima u svijetu majmuna.

- Najmlađi stanovnik vrta je maleni majmun kapucin. Star je samo sedam dana - pohvalio se edukator.

Kao najpametnije pripadnike izdvojio je zagrebačke čimpanze, koje su ljudima jedni od najbližih srodnika.

U vrtu žive i najmanji majmuni na svijetu, patuljasti marmoseti. Narastu do 15 centimetara i teški su samo 140 grama. Inače žive u Južnoj Americi, a pošto su jako brzi, mnogi ih ne vide dobro pa ih zamijene s vjevericama.

Mir u vrtu često remete majmuni urlikavci, inače njegovi najglasniji stanovnici. Njihov zov može se čuti s tri kilometra udaljenosti.

Najstariji stanari vrta, koji su u njemu više od polovice njegova postojanja, su krokodili. Stigli su 1974. te su i dalje zdravi i vitalni. (24sata.hr, Ptice.info)
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
333
Reakcije
221
Lokacija
Spol
Baš su lijepe. :-)
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
499
Reakcije
115
Lokacija
Spol
Nisam bio ali vjerujem da rade posao kako treba. Sretno.
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
774
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Izložba povodom 90. godina Zoološkog vrta u Zagrebu
iUvS8lI.png
U Muzeju grada Zagreba na Gornjem gradu otvorena je izložba Zoološki vrt u Zagrebu 1925. - 2015. povodom 90. godišnjice njegovog postojanja u Maksimiru, javlja Anadolu Agency (AA).

Autorica izložbe Željka Kolveshi istakla je kako je mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tokom historije duge 90 godina nezaobilazna činjenica u formiranju slike identiteta Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je svečano otvorio izložbu, naglasio je važnost Zoološkog vrta kao šeste najposjećenije turističke destinacije u zemlji. Pozvao je sve da posjete izložbu, ali i Zoološki vrt te kazao kako će Grad Zagreb učiniti sve da se zbirka životinja proširi i poboljšaju uslovi za životinje, ali i posjetioce.

- Ova izložba nastala je na temelju istraživanja izvorne arhivske građe, opsežne fotodokumentacije profesionalnih fotografa i amatera, predmeta prikupljenih iz drugih srodnih ustanova te saradnje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba - kazala je autorica izložbe Kolveshi.

Izložba prati suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetioca, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta, te njihovih brojnih saradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osavremenjivao.

Izlošci se referiraju na medijsko praćenje novosti u Zoološkom vrtu, u dnevnoj štampi te brojnim sačuvanim filmskim materijalima koji su bilježili ambijent, atmosferu i život u vrtu, od prvog filmskog zapisa 1926. godine do današnjih dana. Atrakcije vrta, dolazak prvih egzotičnih životinja i rekreiranje konteksta njihovog života u vrtu: prvi majmun, prvi lav, prvi slon, prva žirafa, prvi morski lavovi… samo su neke od priča na ovoj izložbi.

Zoološki vrt je otvoren 27. juna 1925. u perivoju Maksimir, zalaganjem osnivača Mije Filipovića i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Vjekoslava Heinzela. (RadioSarajevo, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
798
Reakcije
272
Lokacija
Spol
Čestitam jubilej.
 

sovke

Registrovani član
Registracija
25-12-2014
Poruke
29
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Skoro jedan čitav vijek. Sretno.
 

Maida

Registrovani član
Registracija
31-12-2014
Poruke
17
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Čini se da se dobro o njemu brinu. :)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
731
Reakcije
238
Lokacija
Spol
Zagrebački ZOO u novom bi ruhu mogao zablistati u septembru 2016.
jrs1I9A.png
Projekat "Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza", započet u oktobru prošle godine, na pola je puta do završetka, radovi napreduju po planu, pa se očekuje da bi tim tempom zagrebački zoološki vrt u novom ruhu mogao zablistati već u septembru 2016., najavljeno je iz ZOO-a.

Cilj projekta je povećati kvalitet turističke ponude Zagreba i Zoološkog vrta izgradnjom novih atraktivnih sadržaja namijenjenih smještaju životinja i kvalitetnijem pružanju usluga posjetiocima. Ukupna vrijednost projekta je oko 37,8 miliona kuna (~ 4.9 miliona Eura), od čega se čak 95 posto, odnosno 35,9 miliona kuna, finansira sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj.

U proteklih jedanaest mjeseci projektni tim, ističu iz zagrebačkog ZOO-a, ispunio je niz preduslova neophodnih za uspješnu realizaciju projekta, pri čemu su najopsežniji poslovi obavljeni tokom pripreme i provedbe postupaka javne nabavke.

Ugovoreno je više od 90 posto vrijednosti radova (oko 28 miliona kuna) i usluga (oko 2,3 miliona kuna) kroz provedenih 11 postupaka javne nabavke, nakon čega su otvorena prva gradilišta.

Dosad je, navode, realizirano oko 30 posto radova na edukacijskom centru, 30 posto radova na jedinstvenom centru koji objedinjuje restoran, odmorište i vidikovac, 45 posto radova na postavljanju novih ograda zoološkog vrta, te 20 posto radova na volijeri za afričke ptice s biofilterom i 20 posto radova na Istočnom ulazu. Objekat centralne kotlovnice je pred završetkom te započinje s probnim radom.

Iz zagrebačkog ZOO-a ističu da se posebna pažnja posvećuje brizi o zaštiti i dobrobiti životinja, pa je dio njih izmješten u druge zoološke vrtove. Po završetku projekta u ZOO-u, novu nastambu će dobiti dalmatinski pelikani, nedavno pristigla autohtona vrsta za koju će se nastamba sagraditi na prvom otoku.

U ZOO-u ocjenjuju da će modernizacija obogatiti turističku ponudu Zagreba, te građane Zagreba i okoline motivirati na češće posjećuju i duže borave u ovoj zelenoj oazi.

Direktorica Davorka Maljković kaže kako je jedan od ciljeva projekta povećanje broja posjetioca sa dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje, te povećanje broja korisnika edukacije s 18.000 na 24.000 godišnje.

- Modernizacijom gradimo temelje za uspješan rad Zoološkog vrta u godinama koje dolaze i stvaramo prostor i ponudu u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja našeg grada - rekla je Maljković.

Osim toga, realizacijom ciljeva projekta planirano je otvaranje 13 novih radnih mjesta, uz nove poslovne prilike za male i srednje preduzetnike. (croenergo.eu, Ptice.info)
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
774
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Ukupna vrijednost projekta je oko 37,8 miliona kuna (~ 4.9 miliona Eura), od čega se čak 95 posto, odnosno 35,9 miliona kuna, finansira sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj.
Lijepi fondovi. :D

Sretno!
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
731
Reakcije
238
Lokacija
Spol
U zagrebačkom Zoološkom vrtu do kraja februara program "Egzotična zima u ZOO vrtu"
ympucJk.png
U zagrebačkom Zoološkom vrtu od subote, 28. novembra pa do kraja februara održavaće se program pod nazivom "Egzotična zima u ZOO vrtu".

- Ovo je skupni naziv za igre, predstave, radionice i druge edukativne programe - kažu u ZOO-u, a poruka koja prati cijeli program je "Ma ko spava zimi?".

Najavljuju kako će posebno zanimljiv biti program "Zima oko svijeta", u kojem će djeca moći saznati šta se sa životinjskim svijetom događa tokom zime.

U "Slasnoj radionici" pripremaće se zimske poslastice za stanovnike ZOO-a, a edukatori će djecu podučavati izradi zimskih hranilica i kućica za ptice; vikendom će se moći fotografirati s Jassperom, mužjakom alpake.

U Tropskoj kući djeca će životinjski svijet moći istraživati dodirom, a kraj nastambe lavova biće organizovana edukativna radionica na engleskom jeziku, navodi se u saopštenju Zoološkog vrta. (croenergo.eu, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
244
Lokacija
Spol
U zagrebačkom Zoološkom vrtu obilježen Svjetski dan divljih vrsta
peCSUUL.jpg
Procjenjuje se da je ilegalna trgovina divljim životinjskim i biljnim vrstama u svijetu po zaradi u samom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima, upozoreno je u subotu u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje je obilježen Svjetski dan divljih vrsta.

Zoološki vrt organizuje edukativno-zabavni program u saradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode kako bi građani postali svjesniji da je zbog ilegalne trgovine divljim životinjskim i biljnim vrstama ugrožen opstanak brojnih vrsta, a mnoge od njih su i pred izumiranjem. Istaknuto je da je samo zbog kljova u tri godine ubijeno oko 100.000 slonova.

- Zbog želje neodgovornih pojedinaca da posjeduju neku egzotičnu vrstu ili predmete i suvenire izrađene od njihovih dijelova, ugrožava se opstanak brojnih divljih životinjskih i biljnih vrsta od kojih su mnoge pred izumiranjem. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama u svijetu procjenjuje se i do 150 milijardi kuna (~20 milijardi eura) i po zaradi se nalazi u samom svjetskom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima - istakla je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan.

Dodala je da je u pozadini i organizovani kriminal i da to ima mnoge društveno loše posljedice u svijetu, od gubitka ljudskih života, gdje su na prvoj fronti rendžeri naprimjer u Africi ili Južnoj Americi, a naprimjer u centralnoj Africi tako se finansiraju i terorizam i paravojne formacije.

A6DATHM.png
Naglasila je kako je tokom prošle godine inspekcija zaštite prirode Ministarstva zaplijenila 417 primjeraka strogo zaštićenih vrsta. Uglavnom se radilo u kopnenim kornjačama i pticama pjevicama, no bilo je tu i krzna risa, prepariranih vukova i slično.

Zupan je rekla da zato edukativnim radionicama kakve su organizovane u ZOO-u, žele dodatno podići svijest u javnosti o važnosti zaštite divljih vrsta i informisati građane o tome za koje biljke, životinje ili njihove derivate je zabranjena trgovina.

Voditeljica stručne službe Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ana Štrbenac rekla je kako su ilegalnom trgovinom najviše ugrožene velike, harizmatične vrste kao što su slonovi, nosorozi, tigrovi, ali isto tako i naprimjer morski psi koji se u Japanu ubijaju samo da bi se napravila supa od peraja morskog psa.

- Svi su čuli za tigrovu mast, a isto tako i rog nosoroga ili kljove slonove su jako traženi. Poražavajući je podatak da je samo u tri godine ubijeno oko 100.000 slonova samo zbog njihovih kljova - upozorila je Štrbenac.

Istakla je da se te vrste ubijaju zato što postoji tržište, postoji potražnja, a ona upravo dolazi iz najrazvijenih dijelova svijeta, znači iz Evrope i Sjeverne Amerike te je zbog toga, da bi sačuvali te životinje izuzetno važno da smo svjesni tog problema i da promijenimo svoje potrošačke navike. Dodala je da su mnoge od tih životinja i kućni ljubimci i zbog toga se njima trguje.

zQK0Qyh.jpg
- Budućnost tih vrsta je u našim rukama. Bez očuvane prirode neće biti ni nas - poručila je.

Direktor zagrebačkog ZOO-a Damir Skok rekao je kako im je izuzetna čast, ali i odgovornost što neke od ugroženih životinjskih vrsta imaju u ZOO-u, a među njima su afrički lavovi, crvene pande, nilski krokodil, patuljasti vodenkonj i balijski čvorak.

- Najbolji su to ambasadori svoje populacije u divljini. Kroz divljenje njima u javnosti trebamo osvijestiti važnost njihove zaštite u prirodi - poručio je Skok.

Rekao je kako zagrebački ZOO nazivaju i "divljim srcem grada", a to srce posebno kuca pogotovo za divlje životinje.

U zagrebačkom ZOO-u brojni posjetioci, posebno djeca, mogli su saznati o velikoj šteti koju ilegalna trgovina nanosi divljim životinjskim i biljnim vrstama te o važnosti njihovog očuvanja, a imali su priliku i dodirnuti manje neotrovne egzotične zmije, kao i izbliza vidjeti velike pripadnike ove vrste, među kojima su šarena boa i kraljevski piton. Djeca kroz Cites CSI laboratorij uče zašto se sve trguje divljim vrstama te pomoću digitalne lupe i ostalih pomagala otkrivaju jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta. (croenergo.eu, hrt.hr, Ptice.info)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
461
Reakcije
274
Lokacija
Spol
Čestitke za organizaciju.
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
645
Reakcije
152
Lokacija
Spol
Zagrebački zoo dobio volijeru za afričke ptice
2SKn8OQ.png
U nedjelju je posjetiocima Zoološkog vrta grada Zagreba predstavljena volijera za afričke ptice.

Afričke ptice močvarice su dobile veliki nadsvođeni prostor koji im omogućava boravak na tlu, ali i letenje, a posjetioci su dobili pogled na njih bez vizuelnih barijera. Oni sada mogu ući u samu nastambu i vidjeti ptice na metar, dva kao u prirodi.

Među najzanimljivijim vrstama u volijeri su krunasti ždral, ugrožen na globalnom nivou, te blistavi ibis, kritično ugrožen u Hrvatskoj.

Posjetioci koji životinje žele posmatrati poput pravih istraživača, sa posmatračnice su to mogli uraditi pomoću dvogleda i teleskopa. Kako bi znali koja im je ptica u fokusu, edukatori su ih upoznali s tzv. ključevima za prepoznavanje vrsta.

U velikom edukativnom kutku mogli su se razgledati mnogobrojni preparati i modeli – od gnijezda i jaja preko kandži i lobanja do prepariranih ptica. Postavljen je i pokazni model seobe ptica te u sklopu kampanje "Vratimo divljinu" organizovana edukacija o važnosti antikolizijskih stakala za zaštitu ptica u naseljima.

Na poligonu Letalica najmlađi posjetioci Vrta mogli su se uživjeti u ulogu ptica. S nataknutim krilima trebalo je savladati mnogobrojne prepreke s kojima se ptice svakodnevno susreću. Među njima su zgrade, dalekovodi i vjetroelektrane. (prvi.hr, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh