Jarebica

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
697
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Jarebica (Perdix) je rod ptica iz porodice koka, koja uglavnom naseljava područje Evrope i Azije. Obuhvata nekoliko podvrsta, među kojima su najraširenije poljska jarebica i jarebica kamenjarka.

Poljska jarebica (Perdix perdix)
Poljska jarebica (Perdix perdix) naseljava područja sa umjerenom klimom, ali se retko može naći i na planinskim zaravnima i većim nadmorskim visinama. To je tipična stepska ptica veličine oko 35 cm, sa rasponom krila od oko 50 cm. Ima perje obojeno raznim nijansama sive boje, dok su na vratu i prsima prisutni crvenkasti prelivi.

Poljska jarebica spada u grupu kratkoprugaških letača i dosta vremena provodi na zemlji. Živi u jatima od 15-20 jedinki. Hrani se namirnicama biljnog i životinjskog porijekla: insekti, crvi, skakavci, proso, zob, pšenica, trava i sl.

Jedinke žive u parovima, koji se formiraju u periodu februar - mart. Ubrzo nakon toga počinju da se pare i ženka polaže do 18 sivo-zelenih jaja u unaprijed pripremljeno gnijezdo. Ona leži na jajima 24 dana, dok mužjak čuva stražu. Nakon izlijeganja mladima je potrebna velika količina hrane, koju uglavnom čine insekti.

Poljske jarebice imaju dobro razvijeno čulo sluha i vida. Žive oko tri godine i, pored grabljivaca, veliku opasnost za njih predstavljaju i hemijska sredstva koja se u poljoprivredi koriste za suzbijanje korova.

Jarebica kamenjarka (Alectoris graeca)
Jarebica kamenjarka (Alectoris graeca) se najčešće nastanjuje na području Alpa, brdima južne i srednje Italije i dijelovima Balkanskog poluostrva. Uglavnom je prisutna u stjenovitim predjelima sa malo vegetacije. Velika je oko 36 cm, a raspon krila joj dostiže 60 cm. Boja perja joj je sivo-pepeljasta, osim u trbušnom dijelu gde preovladava bijela boja sa crnim šarama.

Ova vrsta ptica živi u malim jatima i ne pripada selicama. Hrani se pupoljcima, sjemenkama, kupinama, raznim vrstama insekata, puževima i sl.

Sezona parenja jarebica kamenjarki obuhvata proljeće, tačnije kraj marta i čitav april. Ženka obično snese 10-15 bijelih jaja sa crvenkastim pjegama. Ležanje na jajima traje 24-26 dana. Jarebice kamenjarke mogu da žive i do 8 godina, ali imaju veliki broj prirodnih neprijatelja: lisice, kune, tvorove, mačke, ptice grabljivice itd. (Wikipedia, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
629
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Jedna od ptica o kojima se uči još u osnovnoj školi. :-)
 
Pronađi:
Vrh