Područje prirode Vranica, Fojnica - Gornji Vakuf

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
752
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Vranica, smještena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, te između dvije rijeke, Vrbas i Bosna, je najpoznatija visoka nekarbonatna planina u BiH, bogate biološke raznovrsnosti, koja se zasniva na velikim površinama pašnjaka, šuma i čistih površinskih voda.

Najviši vrh zove se Nadkrstac i ima nadmorsku visinu 2110 m.

Na Vranici se nalazi Prokoško jezero, te dosta izvora, od kojih su najinteresantniji izvor Vrbasa, Kozićke rike, Sikirskog potoka i drugih, kao i mnoštvo slapova (Crndo slap, Kozički slap) te mnogo različitih pećina i jama.

Vranica je životni prostor brojnih evropsko značajnih Natura 2000 vrsta, kao što su suri orao, mrki medvjed, balkanska divokoza, sova jastrebača i jelenak. Na Vranici su svoj dom pronašle i mnoge značajne endemske biljne vrste.

Na prijedlog naučnika i stručnjaka Bosne i Hercegovine i nadležnih institucija, Upravni odbor EU projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“ je za izradu prijedloga planova upravljanja među potencijalnim područjima Natura 2000 odabrao tri. Pored bare Tišine i Orjena-Bijele gore, uvrštena je i Vranica, područje koje obuhvata 30096 ha i na kojem se trebaju, za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti i omogućavanje održivog razvoja, uskladiti interesi i osigurati određene aktivnosti.

Prijedlog plana upravljanja za Vranicu, pripremljen je sa sudionicima radionica u Fojnici, koji imaju informacije o području i koji su važni za očuvanje prirode.

Prva radionica je održana 16. i 17. aprila 2014. i bavila se analizom stanja. Prvi dan je upriličen obilazak terena, a drugi je posvećen stručnom dijelu.

Druga radionica se bavila razradom ciljeva i rješenja, uz prisustvo preko 50 učesnika. Terenski obilazak je obavljen 17. juna, dok je stručna radionica obavljena 18. juna 2014. Stručnjaci i predavači projekta predstavili su mjere očuvanja povoljnog stanja staništa i vrsta i usaglasili aktivnosti za održivi razvoj na području Vranice. Stručne prezentacije obezbjedili su stručnjak za staništa i biljke dr.sc Samir Đug i stručnjak za fizičku geografiju i GIS dr.sc Nusret Drešković, te vođa projekta Aleksander Golob.

Na radionicama su aktivno učešće uzeli sudionici javnih državnih, entitetskih, opštinskih i kantonalnih institucija, te stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora.

Uz radionice, završeno je i takmičenje šest škola iz Gornjeg Vakufa i Fojnice, koji su prikazali svoje radove na zaključnoj izložbi u sklopu radionice.

Projekat "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH" finansira vlada Švedske, a projektom upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi Prospect C&S, u konzorciju s Eptisaom, Sia Elleom i Latvijskim fondom.

Ekološka mreža Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi - Direktiva o pticama i Direktiva o staništima.

Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja u svim državama članicama. Ekološka mreža Natura 2000 omogućuje aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu - putem održivog upravljanja, kako ekološki, tako i ekonomski.

Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provodiv i obuhvata potrebe društva. (natura2000, Fena, Ptice.info)

Vezano: dokumentarni film Priča o saradnji za Naturu
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
500
Reakcije
147
Lokacija
Spol
Ovo mjesto je raj na zemlji.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
635
Reakcije
237
Lokacija
Spol
Sretno s kandidaturom.
 

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
300
Reakcije
67
Lokacija
Spol
Vranica: potencijalno područje Natura 2000 u BiH

 
Pronađi:
Vrh