Područje prirode Orjen-Bijela gora, Trebinje

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
695
Reakcije
216
Lokacija
Spol
Orjenski masiv smješten je istočno od grada Trebinja, u krajnjoj jugoistočnoj tački Bosne i Hercegovine. Teritorija Orjenskog masiva se tu ne završava, već se dijelom proteže i u Crnu Goru i Hrvatsku.

Površina Orjenskog masiva je cca 350 km2, vazdušnom linijom udaljen je oko 5 km od mora i uzdiže se do visine od 1894 mnv (Zubački kabao-Orjen). Stanište je velikih karnivora i endemskih biljaka. Pet mjeseci trajanja snježnog pokrivača opravdava ime "Bijela gora".

Orjen-Bijela gora je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka u sklopu projekta pod nazivom "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH". Uz Orjen-Bijelu goru odabrani su i planina Vranica te bara Tišina u Bosanskom Šamcu.

Navedeni projekt financira SIDA a njim rukovodi Delegacija Evropske Unije za BiH.

Orjen-Bijela gora pripada mediteransko biogeografskoj regiji, a obuhvata oko 18 156 hektara, gdje se nalazi više habitatnih tipova od evropskog značaja – jame (koje nisu otvorene za javnost), šume, travnjaci, borove šume, planinski pašnjaci i livade.

Ovo područje je idealno za opstanak značajnih vrsta, kao što su medvjed, vuk, jarebica kamenjarka i atraktivna ptica grabljivica - orao zmijar.

Prijedlog plana upravljanja ovim područjem pripremljen je sa sudionicima radionica u Trebinju.

Prva radionica održana je 20. marta 2014. Tada su definisani problemi područja, za koja bi svi zajedno trebali tražiti rješenja i sarađivati kako bi mogli podržati očuvanje prirode i održivi razvoj.

Druga radionica održana je 16. i 17. jula 2014. Prvi dan je obavljen stručni dio uz prezentacije i rad u grupama, a terenski obilazak je ostavljen za drugi dan radionice.

U terenskom obilasku je učestvovalo 30 učesnika radionice. Planinarili su rutom od Koprivnog dola, preko Rajtiš dola, Katuništa i Pirine poljane do Dobrog dola. Vodiči i predavači terenskog obilaska bili su Milovan Bokić, ispred Centra za gazdovanje kršom Trebinje, te profesor Jugoslav Brujić.

Na radionici je aktivno učešće uzelo preko 40 sudionika, stručnjaka i predstavnika javnih institucija, kao i lokalnog nevladinog sektora. Sudionici su na osnovu rezultata iz prethodne radionice, zajedničkim radom utvrdili viziju i ciljeve. Stručnjaci i predavači projekta predstavili su mjere očuvanja povoljnog stanja staništa i vrsta i usaglasili aktivnosti za održivi razvoj na području Orjena-Bijele gore.

Uz stručnu radionicu završeno je i takmičenje učenika tri škole iz Trebinja, koji su prikazali svoje radove i na zaključnoj izložbi u sklopu radionice. (natura2000, Fena, Ptice.info)

Vezano: dokumentarni film Priča o saradnji za Naturu
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Trebinje, Trebinje, kad me vidiš... želim vam da projekat uspije. ;)
 

fivestar

Registrovani član
Registracija
23-10-2014
Poruke
15
Reakcije
4
Lokacija
Spol
Samo da radionice urode plodom. Sretno.
 

davor

Registrovani član
Registracija
15-12-2014
Poruke
23
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Nadam se da ćete istrajati u zaštiti tog prelijepog dijela prirode.
 
Pronađi:
Vrh