Kako naučiti lakše prepoznavati ptice

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Pri susretu sa pticama, mnogi pronalaze više zadovoljstva ukoliko mogu da prepoznaju o kojim se vrstama radi. Odakle krenuti i da li je uopšte moguće zapamtiti i prepoznati sve lokalne vrste?

Vezano:
- Posmatranje ptica
- Naučite kako postati birdwatcher, ptičar, birder

Kada pokušate da po prvi put prepoznate ptice, vjerovatno ćete se više zbuniti nego u tome uspjeti. To nije razlog za zabrinutost, svaki posmatrač je prošao kroz takvo iskustvo. Brzo ćete naučiti da prepoznajete češće vrste, a potom i one sa kojima se rjeđe srećete.

Većina ljudi može da prepozna makar nekoliko vrsta. Određivanje vrste može biti sasvim jednostavno, npr. crno-bijela ptica srednje veličine i dugog repa je svraka. Da biste prepoznali ma koju vrstu, potrebno je slijediti nekoliko osnovnih savjeta čime povećavate mogućnost da tačno odredite vrstu koju ugledate.

Bilježnica | Kada pokušavate da odredite neku vrstu sa kojom nemate iskustva, važno je da što više detalja zapišete a ne da se oslonite na pamćenje. U protivnom ćete često otkriti da ste zaboravili neki značajan detalj, ili ćete biti ubjeđeni da ste vidjeli i ono što niste! Preporučuje se da zasebnu bilježnicu posvetite svojim opažanjima ptica. Ipak, ako se oslonite samo na zabilježeni opis, lako ćete pogriješiti u određivanju prilikom listanja priručnika. Zato je od velike koristi da pticu i nacrtate (nije važno koliko je crtež lijep!) te pokraj crteža zapišete boju perja i druge detalje. Najbitnije detalje brzo nacrtajte i zapišite jer vam ptica obično neće dugo pozirati.

Postoji nekoliko odlika koje treba da primjetite i zapišete, a koje će vam pomoći da prepoznate o kojoj se vrsti radi.

Veličina | Ocjenite veličinu ptice. Često je od pomoći kada je poredite sa drugim vrstama koje dobro poznajete, posebno ako i njih posmatrate u blizini one koju ne poznajete. Na primjer, da li je veličine vrapca ili goluba, ili malo manja ili veća?

Ako je dan oblačan ili već počinje da se smrkava, ptice se često čine krupnijim. Takođe, procjeniti veličinu ptice u letu je veoma teško, tada je treba porediti samo sa drugim pticama koje su u isto vrijeme bile u vazduhu.

Građa | Da li ptica liči na neku vrstu koju već poznajete? Kakav je vaš prvi utisak? Kljun i noge su posebno važni pri određivanju vrste.

Oblik kljuna ukazuje na način ishrane i pomaže vam da pticu smjestite u neku grupu vrsta. Mala ptica kratkog i kupastog kljuna se vjerovatno hrani sjemenjem, poput vrapca pokućara, dok će krupnija ptica kukastog kljuna vjerovatno biti grabljivica koja se hrani mesom.

Dužina i boja nogu, kao i postojanje ili odsustvo plovnih kožica među prstima su takođe bitni detalji.

Boja perja | Obojenost ptice je veoma važna za tačno određivanje vrste, zato treba da zabilježite što više detalja možete. Obratite pažnju na boju gornjeg dijela tijela (leđa i krila), donjeg dijela (grudi i trbuh), te glave i repa.

Takođe zabilježite svaku mrlju koja bojom odudara od osnove. Na primjer, plava mrlja na krilu ukazuje na sojku, dok će mala ptica crvenog lica sa žutim poljem na krilu biti češljugar (štiglić). Da li ptica ima neku upadljivu oznaku, recimo prugu iznad oka, preko grudi ili krila? Da li je rep iste boje kao leđa; ukoliko jeste, da li ima svjetliji vrh ili rubove?

Svjetlosne prilike ili mokro perje mogu da učine da ptica djeluje drugačije. Mladi nekih vrsta se bojom perja razlikuju od odraslih, a i mnogi odrasli mijenjaju obojenost tokom sezone gniježđenja i izvan nje.

Stanište | Važno je da naučite na kakvim se mjestima pojedine vrste viđaju i mogu očekivati. Neke vrste, poput običnog kosa ili zebe, su široko rasprostranjene i sreću se po različitim staništima. Druge vrste ptica traže vrlo određena staništa i samo se na takvim mjestima mogu vidjeti. Patka njorka traži zarasle močvare, posebno ribnjake, a lješnjikara se uglavnom viđa po planinskim četinarskim šumama. Otuda je važno da naučite kakve ptice možete očekivati na kojim staništima – ne očekujte surog orla u svom dvorištu ili velikog djetlića usred žitnog polja.

Savjeti | Neuspjeh u određivanju vrste može djelovati obeshrabrujuće, ali uspjeh u tome vam pruža veliko zadovoljstvo. Kako bilo, određivanje vrste donosi sobom određene poteškoće i naredni savjeti će vam pomoći da ih prevaziđete.

- Upoznajte obične i česte vrste vašeg kraja – kada njih znate, lakše ćete primjećivati one rjeđe.

- Pogledom tražite nagle pokrete koji vam mogu otkriti prisustvo ptica, ali osluškujte i zvuke oko sebe. Mnoge ptice ćete čuti prije nego što ih vidite, pokušajte da zapamtite kako se koja glasa.

- Nemojte se oslanjati samo na listanje priručnika – uvijek bilježite opažanja. To će vam pomoći da lakše uočavate detalje. Naučite nazive pojedinih dijelova tijela, što će vam posebno koristiti pri bilježenju opažanja ili kada drugim posmatračima opisujete pticu.

Postoje pravila kako se treba vladati da se pticama ne bi naudilo. Budite uzdržani i pažljivi prilikom posmatranja, ne pravite buku, izbjegavajte nagle pokrete. Ako je ptica jednom uzletjela uplašena vašim nailaskom, ne prilazite joj ponovo. Držite odstojanje kada ste u blizini gnijezda, mjesta na kojima se ptice okupljaju da provedu noć ili na kojima se hrane. Gnijezda treba prijavljivati isključivo stručnjacima. Trudite se da za sobom ne ostavljate vidljive tragove i ne oštećujete stanište. Na izletu se služite postojećim stazama, izbjegavajte nepotrebno utabavanje novih. (RSPB, Dragan Simić - ptica.org, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Korisni savjeti za početnike. ;)
 

kapo

Registrovani član
Registracija
23-06-2015
Poruke
26
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Kad se ima volje sve se to nauči uz iskusnije kolege.
 
Pronađi:
Vrh