Bjelotrbi (riđokapi) papagaj

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
445
Reakcije
268
Lokacija
Spol
Bjelotrbi papagaj (Pionites leucogaster), poznat i kao riđokapi papagaj, jedna je od dvije vrste iz roda Pionites, porodica Psittacidae.

Druga vrsta je Crnokapi papagaj (Pionites melanocephalus), na engleskom Black-headed parrot, što bi u direktnom prevodu značilo "crnoglavi papagaj", ali je kod nas poznat kao crnokapi, vjerovatno iz razloga što se naziv crnoglavi koristi za vrstu Agapornis personata.

Bjelotrbi papagaj živi u vlažnim šumama i šumskim staništima u Južnoj Americi, južno od rijeke Amazon, u Brazilu, Boliviji i Peruu. Često se može vidjeti u zaštićenim zonama, kao što su Nacionalni park Manú, Tambopata-Candamo, Cristalino State Park, Xingu National Park, Amazônia National Park, Madidi National Park.

Veličinom je srednje mala ptica, težine 150-170 grama, kratkog repa. Imaju žuto-narandžastu glavu, trbuh i grudi su bijele boje, krila i leđa zeleni, primarna pera plavkasta, a kljun i noge roze boje. Mladi imaju smeđkasto ili crno perje na glavi i potiljku, grudi i trbuh su im žučkasti, a noge sivkaste. Predio oko grudi i trbuha kod odraslih jedinki u divljini je često kestenasto smeđe boje. Ovo može biti rezultat njihovog uživanja u kupanju, tokom kojeg ovaj dio tijela dolazi u kontakt sa mokrim lišćem i drugim biljnim tvarima.

Glava i potiljak ove vrste su fluorescentni pod ultraljubičastim svjetlom.

Hrane se cvjetovima, plodovima, sjemenjem i insektima.

Poznate su tri podvrste bjelotrbog papagaja:

- Pionites leucogaster leucogaster - istočna varijanta - zeleno perje oko nožnih vrhova i zeleni nadrepak,
- P. l. xanthomerius - zapadna varijanta - žuto perje oko nožnih vrhova i zeleni nadrepak,
- P. l. xanthurus - centralna varijanta - žuto perje oko nožnih vrhova i žuti nadrepak.

Podvrsta P. l. xanthomerius je najčešća u zatočeništvu. P. l. xanthurus je jako rijedak, a Pionites leucogaster leucogaster relativno rijedak kućni ljubimac. Za čuvanje im je potrebno obezbijediti kavez dimenzija bar 60x60x90 cm. Imaju jak kljun i često ga koriste, pa treba biti oprezan. (Wikipedia, Prevod sa engleskog: Ptice.info)
 

paco

Registrovani član
Registracija
09-04-2016
Poruke
19
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Ko igračke su. :)
 

Wolf

Registrovani član
Registracija
23-03-2015
Poruke
47
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Prave, plišane. :D
 
Pronađi:
Vrh