Ornitološki kamp Učka

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Ornitološki kamp Učka 2015.
Na Učki se, u saradnji s Javnom ustanovom park prirode Učka, održava ornitološki kamp kojeg organizuje udruženje BIOM iz Hrvatske. U pedesetak dana trajanja, zainteresovani imaju priliku provesti vrijeme u prirodi, uz učenje o pticama, njihovim staništima ali i pomoći kroz volontiranje i rad s pticama.

Kamp traje od ponedjeljka, 17. avgusta/kolovoza do nedjelje, 4. oktobra/listopada 2015. godine. Svi zainteresovani mogu se pridružiti kampu, ali je potrebno najaviti se na vrijeme. Jedini zahtjev je da se poštuju drugi učesnici i pravila ponašanja u kampu, kao i u radu s divljim životinjama.

Imajte u vidu da boravak u kampu zahtijeva dosta vaše tolerancije iz sljedećih razloga:

- smještaj je u velikom vojnom šatoru i prema potrebi u drugim manjim šatorima,
- kuha se na logorskoj vatri i plinu,
- pitka voda je iz plastične cisterne vode te je potrebno racionalno je koristiti,
- tuš je improvizovan i oganičenog volumena vode na raspolaganju,
- WC se sastoji od lopate i šume, te od prošle godine i „uradi sam“ stolice od grabovog drveta,
- struja je iz solarnih panela, samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za rad jednog kompjutera i punjenje mobitela i fotoaparata),
- često nema GSM signala.

Kao i prethodnih godina, metoda lova je jednaka:

- 14 mreža, svaka duga 12 i visoka 3 metra, ukupno 168 metara ornitoloških mreža postavljenih u makiji (najvažniji ekosistem Mediterana koji se sastoji od grmlja i termofilnih biljki visokih maksimalno 4 metra) i uz rub najveće bare u Parku prirode Učka,
- mreže se podižu u zoru, spuštaju u 11:00 za popodnevnu stanku, te se opet podižu od 16:00 i ostaju do noći,
- ne koriste se sredstva za umjetno privlačenje ptica (hranilice, glasanja, modeli).

- Ukoliko želite provesti dan, sedmicu ili mjesec u kampu te iz blizine upoznati kako izgledaju crvendać, crnokapa i siva grmuša, kos, obični zviždak, šumski zviždak, brezov zviždak, kraljić i vatroglavi kraljić, dugorepa sjenica, jelova sjenica, velika sjenica, plavetna sjenica, voljić, brgljez, muharica,… čuti ili vidjeti zanimljive vrste kao što su suri orao, bjeloglavi sup, sivi soko, jarebica kamenjarka, rusi svračak, modrokos,… pomoći u radu s pticama, "pobjeći" malo od civilizacije, družiti se sa ornitolozima i biolozima i upoznati se sa zaštitom ptica, dobrodošli ste u kamp - kažu organizatori.

Kontakt:
Vedran Lucić
vedran.lucic@biom.hr
091 905 9948

Ako se želite pridružiti na više dana ili niste osoba od razgovora telefonom, ispunite obrazac. (biom.hr, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
777
Reakcije
261
Lokacija
Spol
U jesenjoj seobi nad Učkom ove godine 33 vrste ptica
Javna ustanova Park prirode Učka u saradnji s ornitolozima udruge BIOM već tradicionalno organizuje ornitološki kamp na Učki. Ovogodišnjim praćenjem jesenje migracije ptica kod lokve Rovozna prstenovali su 33 vrste.

Na južnom dijelu učke ornitolozi iz BIOM-a prate jesensku seobu ptica i prstenuju ih u okviru istraživanja migracije ptica preko područja Parka. Ornitološke mreže postavljene su u makiji uz rub najveće bare u Parku prirode Učka jer je Rovozna mjesto na kojem ptice rado zastaju tokom migracija. Ornitolozi bilježe različite podatke, naprimjer za svaku ulovljenu pticu se bilježi vrsta, dob, težina i širina krila.

Kamp Rovozna jedini je ornitološki kamp u Hrvatskoj u kojem se ptice ničim ne mame u mreže, dakle bilježi se isključivo ono što samo doleti. Rekordna je bila 2011. godina s tri hiljade prstenovanih primjeraka.

Tokom ovogodišnjeg kampa prstenovali su 734 ptice, odnosno 33 različite vrste. Ove godine su prvi put zabilježena dva šarena kulika. Riječ je o gnjezdarici dalekog sjevera Evrope, Azije, Škotske i ponekih alpskih visoravni. Ovdje je zabilježena tokom seobe prema zimovalištima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Broj prstenovanih ptica u skladu je s višegodišnjim prosjekom, a najviše je, uobičajeno, bilo crvendaća i crnokapih grmuša. Od zanimljivih ulova vrijedi spomenuti zelenu žunu koja je tokom dosadašnjih jedanaest godina uhvaćena svega nekoliko puta. Među redovnim, ali malobrojnim vrstama je kobac, ptica grabljivica koja naleti skoro svake godine. U preletu se redovno nad Učkom mogu vidjeti bjeloglavi supovi, gavrani i škanjci, a nešto je rjeđi posjetitelj orao zmijar.

Poslušajte šta o ovogodišnjem prstenovanju kaže ornitolog Sven Kapelj te kako je druženje s ornitolozima i pticama doživio Marko Vunić iz PŠ Eugena Kumičića iz Mošćeničke Drage:

https://soundcloud.com/soundcloud.com%2Fptice-forum%2Fucka-2015
Kamp traje do nedjelje, 4. oktobra/listopada, a rado primaju i goste. Danas su im, u redovnoj posjeti, bili osnovnoškolci područnih škola Liburnije. (radio.hrt.hr, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
695
Reakcije
216
Lokacija
Spol
Čestitam na uspješno obavljenom poslu.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
777
Reakcije
261
Lokacija
Spol
Ornitološki kamp Učka 2016.
I ove godine Udruga BIOM u saradnji s JU Park prirode Učka provodi ornitološki kamp u PP Učka. Kamp će, kao i prethodnih godina trajati pedesetak dana, a svi zainteresovani imaće priliku provesti vrijeme u prirodi, steči nova znanja o pticama, njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama.

Ove godine kamp počinje u petak, 19.8.2016. i traje do subote 8.10.2016. Iz BIOM-a mole zainteresirane da se najave prije dolaska.

Iva
iva.sostaric@biom.hr
099/406 5401

Biljana
biljana.jecmenica@biom.hr
095/888 8771 (BIOM, Ptice.info)
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
231
Reakcije
64
Lokacija
Spol
Ornitološki kamp Učka 2018
BIOM najavljuje tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji i ove godine organizuje u saradnji sa Javnom ustanovom Park prirode Učka. Na početku jesenske selidbe ptica, lokva Rovozna izuzetno je posjećeno mjesto. Osim raznih vrsta ptica gore će pedesetak dana boraviti prstenovači i volonteri BIOM-a. Svi zainteresovani imaće priliku provesti vrijeme u prirodi, steći nova znanja o pticama i njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama.

Razdoblje otvoreno za volontere i posjetitelje: 18.8. – 4.10.2018.

- Pridružite nam se, volontirajte i naučite raditi s pticama! - poručuju iz udruženja BIOM.

Više informacija: Ornitološki kamp Učka 2018
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
627
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Sretno ekipi i volonterima. 👍
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Ornitološki kamp Učka 2019
Iz udruženja Biom najavljuju tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji i ove godine organizuju u saradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka.

Na početku jesenske selidbe ptica, lokva Rovozna izuzetno je posjećeno mjesto. Osim raznih vrsta ptica gore će pedesetak dana boraviti prstenovači i volonteri Bioma. Svi zainteresovani imaće priliku provesti vrijeme u prirodi, steći nova znanja o pticama i njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama.

- Pridružite nam se, volontirajte i naučite raditi s pticama! Razdoblje otvoreno za volontere i posjetitelje je od 18.8. do 4.10.2019. - kažu iz Bioma.

Dodaju da je jedini uslov učešća da poštujete druge te pravila ponašanja na kampu i u radu s divljim životinjama. O ljepoti boravka možda najbolje potvrđuje da se dio volontera, i domaćih i stranih, svake godine ponovno pridruži i dovede prijatelje ili članove obitelji.

Osnovne informacije o uslovima života na kampu
- Spava se u šatorima. Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. One koji planiraju doći na duže vrijeme mole se da osiguraju vlastiti šator.

- Kuha se na logorskoj vatri i plinu. Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice (očekuje se doprinos sudionika u iznosu od približno 40 kuna/5,5 eura dnevno kojim bi se pokrili troškovi hrane i vode). Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drva i cijepanju vrlo je dobrodošla!

- Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji. Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta u kojem se kupuju namirnice.

- WC u prirodi. Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

- Struja iz solarnih panela. Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).

- Signal je slab. Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.

- Ustaljen dnevni raspored. Mreže se podižu svaki dan prije zore, nakon čega slijedi obilazak svakih 45 min. U 11:00 počinje popodnevna pauza tokom koje su mreže spuštene. Pauza završava u 16:00 kada se mreže ponovno podižu, te ostaju otvorene do mraka.

Kontakt, prijava i dolazak
- Posjetioce koji dolaze javnim prijevozom, organizatori mogu autom prevesti do kampa iz Svete Jelene, Brseča ili Mošćeničke Drage za vrijeme trajanja dnevne pauze (11:30-15:30). Važno je unaprijed znati tačno mjesto i vrijeme dolaska posjetioca kako bi organizatori mogli planirati svoj raspored.

- Za posjetioce koji dolaze automobilom: najprije treba skretanjem iz Mošćeničke Drage ili Brseča doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena, a potom skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki. Jednom kada se nalazite na biciklističkoj stazi br. 8, najprije treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada je ne slijedite). Cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa). Kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred njega ima mjesta za parkiranje tako da je najčešće moguće zapaziti automobile i prije nego sam kamp.

Zainteresovani se trebaju prijaviti putem obrasca - LINK.

Kontakt: tena.milicevic@biom.hr; dunja.delic@biom.hr (Biom, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh