Otkriveno kako ptice mogu predosjetiti oluju

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Ptice imaju šesto čulo kojim predosjete približavanje oluje, objavili su američki naučnici proučavajući ponašanje ptica koje su izbjegle snažnu oluju u Tennesseeju što je u aprilu odnijela najmanje 35 života.

Naučnici su radili na projektu praćenja zlatokrilih grmuša (Vermivora chrysoptera, sjeničice iz reda vrapčarki) geolokatorima kada su ustanovili da su te male ptice selice napustile svoje područje za reprodukciju čak dan do dva prije oluje koja je proizvela najmanje 84 smrtonosnih tornada.

Te se ptice često viđaju u području Velikih jezera i Apalačkog gorja gdje se svako ljeto gnijezde.

Ove sičućne ptice, koje teže tek oko 9 grama, prevalile su 1.500 kilometara u pet dana kako bi izbjegle snažnu oluju, pišu autori studije u američkom časopisu Current Biology.

- Najzanimljivije je što su ptice napustile to područje mnogo ranije prije dolaska oluje - kaže Henry Streby, ekolog s kalifornijskog univerziteta Berkeley.

- U trenutku kada su nam meteorolozi javljali da se oluja kreće u našem smjeru, ptice su već napuštale to područje - dodao je.

Prema naučnicima, ptice za razliku od ljudi, mogu čuti infrazvukove vrlo niske frekvencije što se šire na velikim udaljenostima. Ti infrazvukovi rezultat su velikih meteoroloških perturbacija.

- Meteorolozi i fizičari odavno znaju da oluje koje proizvode tornada emitiraju snažne infrazvukove koji putuju hiljadama kilometara na frekvencijama na koje su ptice najosjetljivije - kaže ekolog.

Naučnici su utvrdili da ptice koje putuju uvijek istim putevima mogu ponekad putovati i izvan uobičajenih migracijskih ciklusa, ako je to za njih nužno.

Zahvaljujući šestom čulu ptice su spremne preživjeti globalno zatopljenje koje će, kako ističu naučnici, Zemlji donositi oluje i tornada mnogo češće nego dosad te mnogo većeg intenziteta.

- To znači da će se ptice bolje nositi s izazovima globalnog zatopljenja nego što su neki predvidjeli - zaključuje Henry Streby. (berkeley.edu, Hina, Ptice.info)
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Nauka ima svoja objašnjenja, a ja to jednostavno zovem predodređenom prirodnom sposobnošću.
 

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
510
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Priroda je stvorila, a čovjekovo je da istražuje.

Mislim da je i uz rapidan razvoj nauke posljednjih decenija, svijet i dalje prilično neistraženo mjesto.
 

verse

Registrovani član
Registracija
28-05-2019
Poruke
7
Reakcije
2
Lokacija
Spol
Poznato je da životinje prije čovjeka osjete na primjer zemljotrese.
 
Pronađi:
Vrh