Sulavežanska prugasta muholovka, nova vrsta od 2014.

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
445
Reakcije
268
Lokacija
Spol
Tim predvođen naučnicima sa Univerziteta Princeton, Državnog univerziteta u Michiganu i indonežanskog Instituta za nauku potvrdili su otkriće nove vrste ptice nakon više od 15 godina od kada je ova neuhvatljiva životinja prvi put viđena na indonežanskom ostrvu Sulawesi.

Sulavežanska prugasta muholovka (Muscicapa sodhii), čije je otkriće potvrđeno 15 godina nakon prvog susreta na Indoneziji, jedinstvena je po svom išaranom vratu i kratkim krilima. Latinski naziv je dobila po indijskom ornitologu Navjot Sodhi (1962-2011).

Naučnici su novu vrstu obilježili različitom od drugih muholovki zbog perja, strukture tijela, cvrkuta i gena. Zato što je ptica preživjela u regionu koji je pogođen plantažama kakaoa, vrsta trenutno nije ugrožena.

- Imajući u vidu da je 98 odsto svjetske populacije ptica opisano, pronalaženje nove vrste je zaista rijetko - rekao je Berton Harris, sa Univerziteta Princeton.

- Uprkos tome što je svjetski značajno mjesto za ptice, Sulawesi je još uvijek nedovoljno proučeno ostrvo od strane ornitologa - dodaje Harris.

Nova vrsta koju su otkrili Berton i njegove kolege čekala je naučnu potvrdu od 1997. godine, kada je ptica prvobitno uočena na ivici šume. U to vrijeme vjerovalo se da je u pitanju bila migratorna sivo-prugasta muholovka (Muscicapa griseisticta).

Pomoću Društva National Geographic, Harris i njegove kolege putovali su u Centralni Sulawesi 2011. i 2012. godine kako bi nastavili istraživanje misteriozne životinje. Nakon nekoliko sedmica kampovanja blizu grada Baku Bakulua, naučnici su konačno otkrili pticu u ljeto 2012. godine.

Potpuni pregled ptica - mjera, gena, perja i cvrkuta - otkrio je da u poređenju sa sličnim muholovkama imaju kraća krila, kukastiji kljun i kraći rep. Perje im je takođe jedinstveno, budući da imaju blijeđe lice i šareniji vrat.

DNK nove vrste pokazuje da je samo u daljem srodstvu sa sivo-prugastim muholovkama i da je bliža tajlandskoj populaciji azijskih braon muholovki (M. dauurica siamensis).

Cvrkut nove ptice je sličniji drugoj azijskoj vrsti, proizvodeći zvižduke, cvrkute i ćurlike, ali je nešto viši u odnosu na nju. Pam Rasmussen sa Državnog univerziteta u Michiganu rekla je da su imali sreće što su zabilježili prvi poznati snimak pjevanja ove ptice.

Iako novoj vrsti nije potrebna netaknuta prašuma da bi preživjela, djeluje zavisna od visokog šumskog drveća koje obaraju farmeri.

- U ovom trenutku vrsta nije ugrožena, međutim to bi moglo da se promjeni ukoliko se poljoprivreda intenzivira u ovom području - rekla je Rasmussen. (National Geographic, Wikipedia, Kama Jaya Shagir, Ptice.info)
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
704
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Dobrodošla nauci.
 

claw

Registrovani član
Registracija
06-06-2019
Poruke
16
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Malo, slatko ko šećer. 😊
 
Pronađi:
Vrh