Letom u V formaciji ptice štede energiju

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Ptice selice obično lete u jatima koja imaju oblik slova V zato što na taj način troše najmanje energije, otkrilo je novo istraživanje.

Neki teorijski modeli već su ranije pokazali da bi štednja energije mogla biti razlog karakteristične formacije ptičjih jata. Međutim, stručnjaci su odbacili ovu hipotezu jer su zaključili da bi koordinacija ptičjih položaja i mahanja krilima morala biti nevjerovatno precizna.

Naime, modeli su pokazali da bi svaka ptica, ako želi na najbolji način iskoristiti aerodinamiku V-leta, morala smjestiti svoja krila u uzlaznom dijelu zračnog vrtloga koji stvaraju vrhovi krila ptice ispred nje. No ova se struja kreće gore-dolje kako prednja ptica maše krilima. To pak znači da se stražnja ptica mora postaviti na pravo mjesto i istovremeno zamahivati krilima u pravom trenutku kako bi dobivala potisak prema gore. Uza sve to, navedena sinhronizacija dodatno zavisi i od udaljenosti među pticama.

Suočena s ovakvim nevjerovatnim nivoom složenosti zadatka, većina je naučnika radije prigrlila druga objašnjenja, na primjer da je takav oblik jata najbolja zaštita od predatora. Međutim, nova, dosad najpreciznija mjerenja, pokazala su da su ptice savršeno sposobne za ovo fascinantno umijeće.

Tim britanskih stručnjaka, na čelu s ekopsihologom Stevenom Portugalom iz Royal Veterinary Collegea, je prije nekoliko godina razvio uređaj koji može čak pet puta u sekundi bilježiti podatke GPS-a o položaju ptice usklađene s akcelerometrom koji broji njene zamahe krilima.

No trebalo je riješiti još jedan problem – pronaći ptice koje će biti dovoljno pitome da se daju više puta uhvatiti. Odgovor je došao u sklopu austrijskog programa zaštite sjevernih ćelavih ibisa koji su iz Evrope nestali prije oko 400 godina. Od 2003. godine grupa stručnjaka trenirala je ptice da, tokom seobe iz gnijezdilišta u Austriji i Njemačkoj do zimskih staništa u talijanskoj Toskani, slijede ultralake avione. Voditelj ovog projekta, biolog Johannes Fritz pozvao je 2011. Portugala da na 14 mladih ibisa postavi svoje uređaje.

Na opšte iznenađenje i oduševljenje svih uključenih, analize podataka prikupljenih tokom seobe, koja je trajala 36 dana, potvrdile su teoriju o štednji energije!

- Ptice su nevjerovatno svjesne gdje se svaka od njih nalazi i šta radi. Smatram da je to zaista impresivno - rekao je Portugal.

Istraživanje je predstavljeno u aktuelnom broju časopisa Nature.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
698
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Priroda je čudo...
 
Pronađi:
Vrh