Prozori svake godine ubiju stotine miliona ptica

Vedran

Registrovani član
Poruke
293
Reakcije
64
Lokacija
Spol
SAD: Testiranje novih, pticama uočljivijih prozora
Istraživanja pokazuju da bi do sredine stoljeća više od polovine ptičijih vrsta u Sjevernoj Americi moglo nestati zbog klimatskih promjena.

To je dugoročna prognoza, ali kratkoročno, jedan od najčešćih razloga za stradanje ptica je - udaranje u prozor.

Svake godine, prema procjenama, između 300 miliona i milijardu ptica strada u Sjevernoj Americi nakon udaranja u staklo.

- Većina ptica koje udare u staklo su pjevice koje migriraju noću. Nakon što se spuste sa visina, moraju naći hranu i to često rade u blizini prozora - kaže Christine Sheppard iz Društva za očuvanje američkih ptica.

Koristeći zračni tunel, Društvo za očuvanje ptica radi na iznalaženju načina za smanjenje opasnosti. Testiraju nove metode obrade prozora kako bi ih ptice lakše uočile.

- Ptice lete ovuda do kraja tunela, a mi snimamo kuda idu - da li lete ka prozirnim panelima ili onima koje smo posebno obradili. Neki od njih reflektuju ultraljubičasto svjetlo i imaju šare - objašnjava Matt Webb iz Društva za zaštitu američkih ptica. (AJB)
 

Walker

Registrovani član
Poruke
688
Reakcije
213
Lokacija
Spol
Samo ne treba govoriti da je kasno, negdje se mora početi.
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Privoliti investitore da u novoj gradnji primjenjuju nove standarde.
 

Lorena

Administrator
Poruke
320
Reakcije
202
Lokacija
Spol
Mogu to čak iskoristiti i u marketinške svrhe.
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
746
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Njemci napravili staklo koje štiti ptice
Procjenjuje se da stotine miliona ptica svake godine strada uslijed sudara sa staklom na fasadama zgrada.

Ove situacije predstavljaju jednu od najozbiljnijih prijetnji za ptičiju populaciju. Ptice ne mogu da vide staklo, one vide samo refleksije, obrise i svjetlost u UV spektru.

Poznajući ove činjenice, njemačka kompanija Arnold Glas je razvila posebnu vrstu stakla za zaštitu ptica - Ornilux bird protection glass. Ovo staklo ima geometrijsku šaru koja je dobijena UV premazom, te je na taj način postignuto da bude vidljivo našim krilatim prijateljima ali i gotovo transparentno za ljudsko oko.

Proizvod je testiran na Ornitološkom Institutu Radolfzell u Njemačkoj i dobijeni rezultati su opravdali očekivanja izumitelja - udari ptica u Ornilux staklo su 75% rjeđi nego udari u obično staklo koje se najčešće upotrebljava na fasadama.

Ovo daje šansu pticama u neprestanoj borbi sa velikim staklenim površinama na fasadama solitera i poslovnih zgrada. (MontGlass, Ptice.info)
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Više stotina miliona ptica svake godine ugiba u SAD uslijed zalijetanja u nebodere
U SAD-u oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog zalijetanja u nebodere, tvrde istraživači Laboratorije za ornitologiju Cornell.

Ptice, naime, mogu postati dezorijentisane i početi se zalijetati u građevine zato što su privučene umjetnim svjetlom. Problem je još izraženiji tokom migracijskih sezona kad oko milijardu ptica putuje od Kanade do Latinske Amerike.

- Chicago, Houston i Dallas pozicionirani su upravo na putu zračnih koridora u Sjevernoj Americi. Zbog njihovog položaja, a i visine zgrada, prijetnja su pticama selicama - tvrdi voditelj istraživanja i ornitolog Kyle Horton.

Mnoge ptice lete noću pa ih privlači sjaj nebodera u mraku, tako da neke budu toliko dezorijentisane da lete uokolo satima te na kraju iscrpljene slijeću u negostoljubivu i opasnu okolinu.

Ove životinje također mogu biti zbunjene zbog biljaka iza prozora. One ih pogrešno vide kao sigurno mjesto slijetanja i zalete se u prozor.

Organizacija Lights Out New York apeluje na stanovnike visokih zgrada i nebodera da gase nepotrebna svjetla tokom migracijskih sezona na proljeće i jesen, prenose mediji. (Klix, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh