Međunarodni sokolarski festival U.A.E.

dragon

Registrovani član
Poruke
490
Lajkovi
206
Lokacija
Spol
#1
U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u decembru 2014. godine održan je još jedan Međunarodni sokolarski festival (International Festival of Falconry). Ovaj put je upriličen u Abu Dabiju, a ranije je organiziran i u Al Ainu.

U periodu od 6. do 14. decembra na festivalu se okupilo preko šest stotina sokolara iz više od osamdeset zemalja svijeta. Cilj manifestacije je druženje i upoznavanje što više ljudi sa sokolarstvom kao i susret što više sokola.

Bosnu i Hercegovinu na ovom festivalu predstavljao je Perica Dodig. Društvo sokolara Srbije imalo je dva predstavnika i dvočlanu pratnju. U svom izvještaju su opisali neke od događaja tokom osam dana boravka u UAE. Prva četiri dana proveli u pustinji na oko sto kilometara od Abu Dabija. U ogromnom ograđenom prostoru bio je postavljen veliki broj šatora. Za razliku od prethodnog festivala, u ovaj kamp su mogli da dođu samo sokolari a ne i posjetioci. To se pokazalo kao dobra ideja jer su učesnici bili okrenuti jedni drugima. Ponovo su se sreli sa starim prijateljima a i upoznali neke nove interesantne likove.

U okviru kampa su se svaki dan prikazivali filmovi iz oblasti sokolarstva, zaštite prirode, održavale su se konferencije, tako da je je svaki dan bio popunjen do maksimuma.

Svako popodne, malo dalje od kampa, arapski sokolari su demonstrirali svoje vještine. U pustinji nema puno divljači pa su se odlučili za drugi vid treninga i leta, tako što su napravili vještačke ptice.

To su mali teledirigovani avioni u obliku pustinjske droplje-hubare, na koje oni vežu komadić mesa i onda puste da soko leti za njim. Ukoliko je onaj ko upravlja aviončićem vještiji tada i soko pravi ljepše letove, napade, lupinge. Potpuno iznenađenje je bila i vještačka ptica koja maše krilima.

U toku dana, a posebno večeri, u tradicionalnim šatorima su priređivani razni događaji za sokolare. Muzika, igra, oslikavanje kanom, isprobavanje kulinarskih specijaliteta, bili su događaji koji su privlačili veliki broj ljudi.

Poseban događaj bio je odlazak u lov na kamilama. Išlo se u nekoliko grupa od po dvadesetak kamila. Vodiči su ujedno bili i sokolari. Oni su dan ranije u oblast u čiju posjetu se išlo pustili popriličan broj hubara. Bilo je lijepih letova i napada, više za turiste nego za sokolare. Hubare iz volijera nisu kao divlje i ne lete svom snagom. Sokoli su ih vrlo brzo hvatali. U svakom slučaju, to je učesnicima bilo jedno zanimljivo popodne. Poslije sat vremena jahanja kamile većina muškaraca se vratila pješke.

Drugi, i za javnost važniji dio festivala, održavao se u samom Abu Dabiju. Na prostoru sportskog centra Al Forsan bile su postavljene desetine šatora. Za Amerikance u obliku vigvama, za Azijske narode jurte. itd… Ekipa iz Srbije dijelila je šator sa zemljama iz bivše države. A svako je ponio materijal kojim je pokušao da svoju zemlju i sokolarski klub predstavi u što boljem svjetlu.

Nevjerovatan broj posjetilaca je pokazao koliko je sokolarstvo popularno u Emiratima. Djeca su dovođena organizovano iz škole i stavljao im se pečat u knjižice kao dokaz da su bili na festivalu. Majke i očevi sa djecom su samo krstarili među šatorima i uvijek su imali neko pitanje na koje su sokolari odgovarali.

Ono što je bilo lijepo za publiku je da je svako popodne održavana parada svih sokolara koji su išli u svojim narodnim njošnjama.

Sokolari iz Srbije, Saša Spasić i Milenko Aćimović, poveli su sa sobom dva umjetnika koji će pokazali svoje radove. Maja Zorić je imala veliku sliku sokola u letu a Stojan Aćimović seriju fotografija sa jastrebom.

Osam dana, koliko je ekipa provela u UAE, bilo je ispunjeno raznim sadržajima. Posjeta bolnici za sokole, šeik Bin Zajedovoj džamiji, sokolarskom klubu Abu Dabi, samo su neki od brojnih događaja.

Izvještaj sa sokolarskog festivala napisao je Predsjednik Društva sokolara Srbije Milenko Aćimović.

Bosnu i Hercegovinu na ovom festivalu je predstavljao Perica Dodig, uzgajivač iz Trebižata kod Čapljine.

- Bilo je to moje drugo putovanje u Emirate, prvi put sam bio 2011. godine u Al Ainu, 140 kilometara od Abu Dabia. Četiri dana bili smo u pustinji, a četiri dana u Al Forcanu, sportskom kompleksu u Abu Dhabiu. Učestvovalo je preko petsto sokolara iz 86 zemalja, ja sam bio jedini predstavnik BiH. Onome koji nije doživio sve što su nam domaćini pripremili, teško je i opisati. U gradu smo odsjeli u elitnom hotelu, a u pustinji je bio organizovan lov s devama na hubaru, to je vrsta droplje koju tradicionalno love. Za tu priliku u pustinji su izgradili pravi mali grad od šatora, naravno sve klimatizirano, uslovi fenomenalni, doživljaji neponovljivi, tako da razmišljam više ne učestvovati, jer nešto ljepše sokolar ne može doživjeti. Lov na devama, praćenje traga hubare po pješčanim dinama, noć u pustinji… zaista neponovljivo - izjavio je Dodig.

Perica je objasnio da sudionici Festivala sokolara ne nastupaju sa svojim pticama jer bi bilo prekomplikovano zbog karantina i zakonskih odredbi koje bi trebalo ispoštovati, pa niko od zemalja sudionica nije nosio svoju pticu.

- U suštini Festival sokolara i nije zamišljen kao demonstracija lova, nego više kao druženje i prezentacija stanja sokolarstva u pojedinim zemljama. Pričati o sokolarstvu u tom djelu svijeta teško je i nama koji smo tamo bili i vidjeli. Recimo samo u Abu Dhabiu ima preko 3.000 sokolara! Najpoznatija bolnica za ptice na svijetu je u Abu Dhabiju, u njoj rade najbolji liječnici iz cijelog svijeta. Bili smo u posjeti, šefica bolnice je Njemica. Sve je bilo vrhunsko, trebaće mi još mjesec - dva da sve to sumiram. I sama posjeta Abu Dhabiu je doživljaj, nije to pustinjski grad, nego zelena oaza, a da ne govorim o lovu i noćima u pustinji - kaže Dodig za Radio Čapljina.

Vezano:
- Bijeli soko u Kataru vrijedi stotine hiljada dolara
- Perica Dodig je prvi uzgajivač jastrebova moderne BiH
- Uzeirbegovići iz Maglaja među posljednjim sokolarima stare BiH

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su federacija sedam država smještenih na jugoistoku Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji, sa izlaskom na Perzijski zaliv, i graniče sa Omanom i Saudijskom Arabijom. UAE se sastoji od sedam država, nazvanih emirati: Dubai, Abu Dabi, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, Umm al-Quwain. Glavni grad je Abu Dabi.

Historija saveza na ovom području seže u daleku prošlost, ali su se ključni događaji desili 1968. godine, kada je formirana federacija arapskih emirata, te 1971. kada su iz nje izašli Katar i Bahrein a od ostalih emirata formirana nezavisna država Ujedinjeni Arapski Emirati. (sokolarstvo.org, Wikipedia, Ptice.info)
 

Vedran

Registrovani član
Poruke
234
Lajkovi
42
Lokacija
Spol
#2
To mora biti vrhunski doživljaj kad su ludi za sokolima a imaju puno para.
 

Walker

Registrovani član
Poruke
645
Lajkovi
196
Lokacija
Spol
#5
Trebalo se osnovati Udruženje sokolara u BiH, ne znam šta je bilo od toga na kraju...
 

Scorpio

Registrovani član
Poruke
586
Lajkovi
130
Lokacija
Spol
#8
Koliko ih paze i koliko su ludi za njima, sokoli su tamo gospoda. :D
 
Pronađi: