Zasadite suncokret i pomozite pticama u ishrani

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
510
Reakcije
221
Lokacija
Spol
Zimskim hranjenjem pomažemo pticama pronalazak, bar dijelom, dovoljnih količina hrane te im time uveliko povećavamo šanse za preživljavanje tokom najsurovijih zimskih uslova.

Razne sjemenke bogate uljima, među kojima je najvažniji neprženi i nesoljeni, crni ili šareni suncokret (uopšte najvažnija i osnovna ptičija hrana) predstavljaju idealnu poslasticu za ptice u zimskom periodu.

Jedan od načina da pomognete pticama u ishrani jeste i sađenje suncokreta u vašim baštama.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) pozvali su zainteresovane da na taj način pomognu pticama, a ujedno sebi omoguće u ljetnjim mjesecima da uživaju u mirisu ove korisne biljke.

CZIP je obezbijedio određenu količinu sjemena suncokreta i pozvao ljubitelje ptica da posjete njihove kancelarije i preuzmu svoj paketić.

Inače, sjemenke suncokreta sadrže i do 50% ulja, koje je bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Nutricionisti preporučuju upravo te nezasićene masne kiseline u svakodnevnoj ljudskoj prehrani, zbog njihove uloge u zdravlju srca i mozga. Sjemenke se s druge strane često konzumiraju i kao grickalica, a ponekad i kao prilog uz jela.

One su vrlo bogate vitaminima E i B1, toliko da samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma. Sa samo 100 grama sjemenki mogu se zadovoljiti i dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6, a znatne su i količine vitamina C i cinka.

Vitamin E, koji je jedan od najvažnijih vitamina u našem organizmu, vrlo je jak antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale. On djeluje u suzbijanju upala, tumora, dijabetesa, te srčanih i drugih hroničnih bolesti. Premda su vrlo visoke energetske vrijednosti, sjemenke suncokreta smanjuju nivo holesterola u krvi.

Uz spomenute vitamine, suncokretove sjemenke su bogate mineralima koji su našem tijelu potrebni u mili ili mikro dozama, ali su svejedno ključni za njegov normalan rad.

Magnezij apsorbiran iz sjemenki smiruje živce i mišiće, te snižava krvni pritisak. Njegova uloga u zdravlju kostiju i proizvodnji energije je dobro poznata, a značajno smanjuje rizik od srčanog udara i astme.

Selen, još jedan važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u sjemenkama suncokreta, ima ključnu ulogu u diobi stanica, imunološkom odazivu na bolesti i ozljede, te značajno smanjuje rizik od pojave tumora.

Slično djeluje i cink, koji je jedan od najbitnijih elemenata u borbi tijela protiv infekcija.

Na kraju, valja spomenuti i vrlo visoku količinu vlakana u sjemenkama, koje potpomažu i reguliraju probavu. (CZIP, net.hr, Ptice.info)

Ptice ne samo da su lijepe, one su i korisne
Ptice i insekti u našim vrtovima i voćnjacima? Da, molim!
Korist ptica na njivama, u vrtovima i voćnjacima
Biljke u vašem dvorištu važnije su pticama od parkova
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
Da imam baštu rado bih to uradio.
 

BLACK OPS

Registrovani član
Registracija
15-01-2015
Poruke
22
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Svako ko ima baštu mogao bi zasaditi nekoliko suncokreta, pa da lijepo izgleda i bude korisno.
 
Pronađi:
Vrh