Plastika godišnje ubije 1,5 miliona ptica i drugih životinja

paxaro

Registrovani član
Poruke
758
Reakcije
245
Lokacija
Spol
Kontinent smeća, sedam puta veći od Francuske, prijeti životu na Zemlji - upozoravaju ekolozi.

Milion i po životinja godišnje umire od plastičnog otpada u okeanima i taj problem se pogoršava. Svake godine plastika ubije 1,5 miliona ptica, riba, kitova, kornjača…

Nedavna istraživanja izazvala su pravu uzbunu, upozorivši na opasnost od smeća nazvanu “sedmi kontinent”.

Radi se o “ostrvima” plastičnog otpada u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu. U sjevernom Pacifiku 30 posto riba progutalo je plastiku. U tom okeanu nalazi se do sada najveće “ostrvo” otpada.

Prvi put je primjećeno 1997. godine između obala Kalifornije i Havaja. Od tada se utrostručilo i danas je sedam puta veće od Francuske. Još od 2011. Udruženje za zaštitu kitova i delfina upozorava da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje.

Od 2012. prestižni časopis “Biološka pisma” slojeve plastičnog otpada naziva “smrtonosnom supom”, koja se, ponekad, može naći i na dubini do 1.500 metara. Ta “ostrva” plastičnog smeća nose morske struje i ona su ponekad blokirana u virovima okeana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.

Npr. flaša se neće razgraditi pod dejstvom bakterija, jer gljivice ne djeluju na plastiku. Stručnjaci objašnjavaju da je 80 posto plastike koja sačinjava taj otpad od polietilena - jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti. (Večernjak, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Poruke
608
Reakcije
140
Lokacija
Spol
EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu
Plan Evropske unije o zabrani plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri i slamke, dogovoren je 19. decembra u Briselu. Austrijska savezna ministrica za turizam i ekologiju Elisabeth Koestinger objavila je u tweetu da je sporazum postignut, opisujući ga kao "prekretnicu u našim naporima da smanjimo plastični otpad".

Austrija trenutno drži rotirajuću poziciju predsjedavajuće EU.

Provizorni sporazum tek trebaju zvanično odobriti države članice EU i Evropski parlament, i očekuje se da stupi na snagu u roku od dvije godine.

U maju je Evropska komisija predložila zabranu širokog spektra jednokratnih plastičnih proizvoda za koje je neplastična alternativa već dostupna, istovremeno reducirajući upotrebu proizvoda kao što su plastična pakovanja za hranu.

Više od 80 posto morskog otpada je plastika, tvrdila je tada Evropska komisija.

Plastični otpad poseban je problem za svjetske okeane, dok njegovo sporo raspadanje znači da njegovi tragovi često budu pronađeni među morskim vrstama kao što su kornjače, kitovi i ptice, kao i u morskoj hrani koja se koristi u ljudskom lancu prehrane, prenosi DPA. (Klix, Ptice.info)
 

oaza

Registrovani član
Poruke
17
Reakcije
4
Lokacija
Spol
Dobar potez, čestitam. Mada se bojim da će sad više drveća stradati za pravljenje papirnih jednokratnih proizvoda.
 
Pronađi:
Vrh