Plastika godišnje ubije 1,5 miliona ptica i drugih životinja

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
777
Reakcije
261
Lokacija
Spol
Kontinent smeća, sedam puta veći od Francuske, prijeti životu na Zemlji - upozoravaju ekolozi.

Milion i po životinja godišnje umire od plastičnog otpada u okeanima i taj problem se pogoršava. Svake godine plastika ubije 1,5 miliona ptica, riba, kitova, kornjača…

EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Nedavna istraživanja izazvala su pravu uzbunu, upozorivši na opasnost od smeća nazvanu “sedmi kontinent”.

Radi se o “ostrvima” plastičnog otpada u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu. U sjevernom Pacifiku 30 posto riba progutalo je plastiku. U tom okeanu nalazi se do sada najveće “ostrvo” otpada.

Prvi put je primjećeno 1997. godine između obala Kalifornije i Havaja. Od tada se utrostručilo i danas je sedam puta veće od Francuske. Još od 2011. Udruženje za zaštitu kitova i delfina upozorava da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje.

Od 2012. prestižni časopis “Biološka pisma” slojeve plastičnog otpada naziva “smrtonosnom supom”, koja se, ponekad, može naći i na dubini do 1.500 metara. Ta “ostrva” plastičnog smeća nose morske struje i ona su ponekad blokirana u virovima okeana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.

Npr. flaša se neće razgraditi pod dejstvom bakterija, jer gljivice ne djeluju na plastiku. Stručnjaci objašnjavaju da je 80 posto plastike koja sačinjava taj otpad od polietilena - jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti. (Večernjak, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
627
Reakcije
143
Lokacija
Spol
Bojim se da će na upozorenjima sve i ostati.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
777
Reakcije
261
Lokacija
Spol
Otišlo predaleko.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Istraživanje: Najopasniji otpad za morske ptice su baloni
Australijsko naučno istraživanje utvrdilo je da su baloni najsmrtonosniji otpad za morske ptice i da je vjerovatnost da ih usmrte 32 puta veća u odnosu na gutanje komada čvrste plastike.

Naučnici su proučili uzroke smrti 1733 morske ptice iz 51 vrste i utvrdili da je svaka treća ptica progutala neki komad otpada. Među pticama koje su istraživane, vodeći uzrok smrti bila je blokada gastrointestinalnog trakta praćena infekcijama ili drugim komplikacijama uzrokovanim gastrointestinalnim opstrukcijama.

Gutanje jednog komada plastike imalo je 20 posto izgleda završiti smrtnim posljedicama za pticu, dok su izgledi za smrtni ishod porasli na 50 posto za devet komada te na 100 posto za 93 komada plastike, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak u časopisu Scientific Reports.

Iako tvrda plastika čini većinu progutanog otpada puno su manji izgledi da će ona usmrtiti ptice od mekanih predmeta poput balona.

- Baloni ili dijelovi balona imaju najveće izglede usmrtiti pticu i odgovorni su za smrt gotovo svake pete ptice koja ih je progutala - kaže voditeljica istraživanja Lauren Roman.

Studiju su proveli naučnici sa Instituta za istraživanje mora i Antarktike Univerziteta Tasmanija i glavne australijske agencije za nauku Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

- Gutanje morskog otpada sada je u svijetu prepoznato kao prijetnja. No odnos između količine i vrste otpada koji ptice progutaju i smrtnosti nije dovoljno poznat. Među pticama koje smo proučavali glavni uzrok smrti bio je začepljenje probavnog sistema, zatim infekcije i druge komplikacije izazvane neprohodnošću probavnog sistema. Iako mekani otpad čini svega pet posto progutanih predmeta odgovoran je za više od 40 posto smrti - navodi Roman.

Naučnici ističu da se godišnje u okeane baci više od šest miliona tona smeća od čega je 80 posto plastika. Plastika je odgovorna za uginuće milion morskih ptica i više od 100.000 morskih sisara godišnje. Kornjače, kitovi i morske ptice zamijene otpad za hranu ili se zapetljaju u njega što dovodi do bolnih ozlijeda i smrti.

- Ako želimo spriječiti pomor morskih ptica zbog gutanja plastike moramo smanjiti ili ukloniti morski otpad iz njihovog okoliša, posebno balone - zaključila je Lauren Roman, voditeljica istraživanja. (Hina, Klix, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh