Zimsko brojanje ptica, International Waterbird Census (IWC)

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
698
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedna je od najstarijih i najmasovnijih akcija popisa ptica na svijetu. U organizaciji Biroa za istraživanje vodenih ptica (Wetlands International), provodi se još od 1967. godine. Cenzus ima za cilj sakupljanje podataka o brojnosti i promjenama populacija ptica, vezanih za vodena staništa, koja su na svjetskom nivou najosjetljivija na ljudske aktivnosti, kako bi se odredila najvažnija područja za njihov opstanak i pripremila strategija zaštite.

Na sjevernoj polulopti ovaj popis se sprovodi svake godine sredinom januara.

Prva prebrojavanja u okviru IWC-a u BiH pokrenula je NVO “VIDRA” iz Visokog. Osnivanjem Ornitološkog društva „Naše ptice“, 2003. godine, Međunarodni cenzus vodenih ptica dobija novog organizatora. Ornitolozi podijeljeni u timove, trenutno obrađuju, za ptice, 20 najvažnijih vodenih staništa u Bosni i Hercegovini, uključujući: Hutovo blato, Buško blato, Bardaču, ribnjake Saničani, rijeke: Vrbas, Bosnu, Plivu, Neretvu i dr.

Kako učestvovati? Akcija se organizuje svake godine u januaru, obično drugog vikenda u mjesecu. Učešće je moguće prijaviti kod koordinatora, koji će vas kasnije rasporediti do najbližeg tima. Info: Ornitološko društvo "Naše ptice", Semira Frašte 6, 71000 Sarajevo, naseptice@hotmail.com.

Rezultati Međunarodnog cenzusa ptica vodenih staništa u Bosni i Hercegovini 2013. godine
Sve više ptica zimuje u BiH
Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa u Bosni i Hercegovini 2014. godine (video)
Jubilarno Pedeseto zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (2016)
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
494
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa (IWC), BiH 2014.
Tokom januara, članovi Ornitološkog društva Naše ptice uz pomoć saradnika članova nevladinih organizacija iz Livna, Tomislavgrada i Banje Luke, organizovali su zimsko prebrojavanje ptica u sklopu Međunarodnog zimskog cenzusa (IWC).

Prebrojavanje je vršeno na vodenim i močvarnim staništima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prema preliminarnim podacima zabilježeno je oko 26.800 ptica.

Najveći pad brojnosti zabilježen je na Hutovom blatu, Bardači i Saničanima.

Ovogodišnji IWC u Bosni i Hercegovini je podržan u sklopu projekta AdriaticFlyway 2, kojeg u Bosni i Hercegovini realizuju EuroNatur i Ornitološko društvo Naše ptice, a finansijsku podršku pružila je Fondacija MAVA. (Ptice.ba, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Eto prilike za zanimljive izlete tokom dosadnog januara. ;)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Zimsko prebrojavanje vodenih ptica u BiH 2015.
Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC), koje se organizira u više od 100 zemalja širom svijeta s ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacija tih vrsta ptica, u Bosni i Hercegovini biće organizirano od 7. do 20. januara.

Koordinator programa u BiH je Ornitološko društvo “Naše ptice”, a program provode u saradnji s članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa Naša) i Tomislavgrada (Naša baština).

Prebrojavanje ptica će se izvršiti na većem broju lokaliteta, a prvi rezultati se očekuju krajem januara.

U prebrojavanju ptica 13. i 14. januara 2015. godine na Hutovom blatu učestvovaće i rendžeri Parka prirode Hutovo blato, a to će ujedno biti i praktični dio radionice koja se održava u sklopu projekta “Improving the Management of Hutovo blato Nature Park” koji finansira CEPF.

IWC je međunarodni program koji se od 1967. godine realizira pod okriljem Wetlands Internationala. U Bosni i Hercegovini je krenuo 1998. godine, a od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo “Naše ptice”.

Rezultati brojanja se u okviru nacionalnog izvještaja šalju Wetlands Internationalu, a kako bi bili dostupni zainteresovanima, objavljuju se u Biltenu mreže posmatrača ptica u BiH, čiji je izdavač Ornitološko društvo “Naše ptice”, saopćeno je iz tog društva. (BHT, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Mogli bi ovi iz udruženja Naše ptice malo češće ažurirati stranicu. Na ptice.ba ništa nisu najavili.
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Sve su im "vijesti" ubačene s kašnjenjem.
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
400
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Zimsko prebrojavanje vodenih ptica u CG 2015.
Zimsko prebrojavanje ptica - IWC koje je počelo sa realizacijom 1967. godine i danas pokriva više od 25 hiljada močvarnih staništa u više od stotinu zemalja.

CZIP će i ove godine učestvovati u prebrojavanju na crnogorskim močvarama te pozivaju sve zainteresovane volontere da učestvuju u ovoj akciji.

Močvare koje će se raditi su: Skadarsko, Plavsko, Šasko, Slano jezero, Liverovići, Krupac, Tivatska i Ulcinjska solana, Buljarica i još neke manje močvare.

Kako bi se kompletirale liste, potrebno je da zainteresovani pošalju svoje prijave najdalje do srijede, 14. januara.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP)
Veliše Mugoše bb, 81000 Podgorica, Crna Gora
+382 (0)20 272 051, +382 (0)68 170 889
czip@czip.me, czip@t-com.me


Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) osnovali su u decembru 2000. godine profesionalni ornitolozi Republičkog zavoda za zaštitu prirode Crne Gore, Prirodnjačkog muzeja, JP Nacionalni parkovi i studenti Biološkog fakulteta iz Podgorice. (CZIP, Ptice.info)
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Sretno vrijednim ekipama u cijelom regionu.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Gradske ptice - Zimsko brojanje ptica

 
Posljednja izmjena od moderatora:

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
400
Reakcije
198
Lokacija
Spol
Kotrošan o prebrojavanju vodenih ptica...
- U Bosni i Hercegovini nastojimo svake godine da pokrijemo što veći broj vodenih površina. U ovoj godini planirano je da se prebrojavanje vrši na rijekama Miljacka, Željeznica, Bosna, Lašva, Neretva, Trebišnjica, Buna, Sava, Vrbas, Pliva, na ribnjacima Bardača, Saničani i Prnjavor, Hutovom blatu, Mostarskom blatu, Dabarskom polju, Fatničkom polju, močvari Tišina, Bilećkom i Buškom jezeru. Realizacija će ovisiti od dostupnosti određenim lokacijama (npr. ribnjacima), kao i od vremenskih prilika - kazao je predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice" Dražen Kotrošan u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Prebrojavanje prica, kako je istakao Kotrošan, obično se vrši prvog vikenda u januaru, ali u Bosni i Hercegovini zbog malog broja posmatrača ptica, prebrojavanje će se vrštiti do kraja mjeseca.

- Prebrojavanje u januaru je izabrano iz razloga što je do tog perioda završena jesenja migracija ptica vodenih staništa, koja u našim krajevima svoj vrhunac dostiže u prvoj polovini decembra, dok već u februaru započinje proljetna seoba i formiranje parova za gniježdenje - kazao je.

Kada je riječ o prebrojavanju ptica, Kotrošan dodaje kako se za ovu priliku koristi specifična metodologija koja je prilagođena područjima na kojima se vrši.

- Tako se prebrojavanje može vršiti metodom brojanja iz tačke kada s određenih lokacija (njih nekoliko) pokrivate cijeli teritorij i prebrojavate sve ptice koje vidite. Drugi način je metod linijskog transekta kada prelazite određeni put (pješke, u kolima ili u čamcu, ovisno od terena gdje se nalazite) na kojem prebrojavate ptice koje su vam dostupne za vidjeti - pojasnio je.

Kada je riječ o brojanju ptica u Hutovom blatu, za to područje koristi se metod prebrojavanja iz tačke. Broje se sve močvarne vrste i grabljivice, a podaci se potom unose u formular koji pored vrsta i broja jedinki za svaku vrstu sadrži i dodatne podatke o vremenskim prilikama, načinu brojanja, da li ima uznemiravanja ptica, npr. od strane krivolovaca.

Prikupljanje ovakvih informacija, kako je kazao Kotrošan, omogućava monitoring stanja populacije vodenih ptica tj. praćenje promjena u brojnosti i distribuciji pojedinih vrsta, bolje poznavanje manje poznatih vrsta.

- Vodene ptice su odlični indikatori stanja vodenih staništa, a njihovo redovno praćenje pomaže u određivanju prioritetnih vrsta i lokaliteta koje treba zaštititi. Na kraju, malo-pomalo, iz godine u godinu i svakom novom informacijom, kroz ovu akciju se podiže svijest javnosti ne samo o ljepoti već i važnosti močvarnih vrsta ptica i potrebi zaštite njihovih staništa - kazao je Kotrošan.

Posmatranje ptica ove vrste je na margini, a tome u prilog ide i činjenica kako je u BiH vrlo malo posmatrača ptica.

- Samim tim je i zimsko prebrojavanje ograničeno na jedan uzak krug ljudi koji su spremni izdvojiti svoje vrijeme da se uključe u ovu akciju. Ove godine smo iznenađeni interesom medija za ovu akciju i po prvi put da možemo reći da je IWC u Bosni i Hercegovini odgovarajuće medijski propraćen. Generalno, javnost, čak i oni koji bi trebali da znaju, vođeni obavezama posla kojeg obavljaju (npr. nadležna ministarstva) slabo su upoznati s ovom akcijom, iako svake godine nastojimo redovno putem medija izvještavati - dodaje.

Za troškove akcija koje vrše i programe koje provode, još uvijek nemaju podršku institucija unutar BiH, a s nekim sredstvima, kako ističe Kotrošan, uspijevaju se pokriti troškovi goriva te nabavljanje opreme, dvogleda i teleskopa.

- Sve ostalo je je produkt volonterskog rada entuzijasta na terenu i samofinansiranja (sendvič i šolja čaja za ugrijati se). Ipak, pokoja smrzotina ili odležana prehlada je zanemarljiva u odnosu na zadovoljstvo kada vidite veliki broj ptica i pri tome još različitih vrsta. Pozivamo sve zainteresovane da nam se priključe naredne godine u ovoj akciji - kazao je za AA predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice" Dražen Kotrošan. (AA, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Završen zimski popis ptica u slivu rijeke Trebišnjice
U čitavoj Evropi i sjevernoj Aziji traje Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa ili zimski popis u koji je uključena i Bosna i Hercegovina. To je jedna od najstarijih i najmasovnijih akcija popisivanja ptica na svijetu.

Od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo „Naše ptice“ iz Sarajeva. Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE iz Trebinja u saradnji sa ovim društvom učestvuje u akciji brojanja i popisa ptica u slivu rijeke Trebišnjice.

- Ovih dana se širom Evrope broje vodene ptice na hiljadama lokacija, kako bi se došlo do procjena trendova i veličina populacija. Januar je pogodan za brojanje ptica koje nastanjuju vodena staništa jer je najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima i da su na tim mjestima koncentracije najveće. Isto tako se smatra da još nisu započele sa proljećnom seobom, pa neće doći do dvostrukog brojanja - rekao je mr Aleksandar Vukanović, predsjednik organizacije Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE.

- Njihovim januarskim cenzusom pokušava se utvrditi reprezentativni dio populacije svake vrste. Upoređivanjem sa brojnošću iz prošlih godina procjenjuje se kretanje populacija (da li one rastu, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta, njihovih staništa i lokaliteta. Zato je potrebna međunarodna saradnja poznavalaca ptica u posmatranju, sakupljanju podataka i njihovoj razmjeni sa naučnim i zaštitarskim krugovima - istakao je Vukanović.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabilježenim i izbrojanim vrstama vodenih ptica u BiH biće poslati u svjetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica.

Brojanje je vršeno prema uputstvima Wetlands International. Obrađeni lokaliteti su obilježeni GPS koordinatama, a pojedinačno prikupljeni podaci su obrađeni i poslani koordinatoru IWC-a 2015 za Bosnu i Hercegovinu. Konačni rezultati ovogodišnjeg prebrojavanja ptica će se znati krajem februara, kada se obrade sve informacije koje budu prikupljenje tokom brojanja.

Sliv rijeke Trebišnice pogodno je stanište za vodene ptice, s obzirom da se proteže od submediteranskog do planinskog pojasa i svaki mikrolokalitet je sam po sebi specifičan. Ovdašnja blaga zima predstavlja idealne uslove za zimovalište brojnim vrstama galebova, naročito riječnom galebu i galebu klaukovcu, čije se populacije kreću u stotinama jedinki, velikom i malom kormoranu, divljim patkama, liskama, barskim kokicama, zatim malom i ćubastom gnjurcu, te sivoj čaplji.

Taj ptičiji raj zloupotrebljavaju nesavjesni lovci i krivolovci i tako ugrožavaju opstanak rijetkih vrsta. Na teritoriji riječnog sliva rijeke Trebišnjice, gazduje čak sedam 7 lovačkih udruženja.

- Glavni zadaci koje planiramo dalje raditi jesu jačanje zaštite od lova na važnim mjestima, zimovalištima ptica kroz unapređenje upravljanja, obrazovanje, monitoring, lobiranje i jačanje svijesti o značaju zaštite ptica i borba protiv nelegalnog lova u regionu. Takođe u planu je i da preduzmemo prve korake u razvoju eko-turizma. CORIE će razvijati osnovnu infrastrukturu za razvoj eko-turizma u slivu rijeke Trebišnjice, postavljanje informativnih tabli o pticama u rijeci i na jezeru, kao i izgradnju nekoliko osmatračnica za posmatranje ptica - zaključio je Vukanović. (trebinje059.com, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
U BiH popisano 42.247 ptica
Predsjednik Ornitološkog društva "Naše ptice" Dražen Kotrošan izjavio je za agenciju Fena da je monitoring ptica vodenih staništa u BiH ove godine organizovan na 61 lokalitetu, na kojima je evidentirano 42.247 jedinki 44 vrste.

Najveći broj ptica evidentiran je na Hutovom blatu - 23.405, po čemu se ovo mjesto izdvaja kao najznačajnije vodeno stanište za zimovanje vodenih ptica.

U odnosu na 2013. godinu kada je na Hutovu evidentirano 3.599 jedinki, prethodne dvije sezone bilježi se drastičan porast brojnosti ptica, što se direktno može povezati s promjenom režima zaštite i kontrolom krivolova.

Zbog zaleđenosti vodene površine, na Buškom jezeru evidentiran je znatno manji broj ptica (1.111) nego prethodne sezone kada su izbrojane 2.063 jedinke.

Smanjenje broja zabilježeno je i na Bardači što je posljedica nestanka vodenih površina i njihovog pretvaranja u poljoprivredna zemljišta.

S 19.424 jedinke najbrojnija vrsta kao i prethodnih sezona je liska (Fulica atra), čiji je broj na nivou prethodne sezone, ali je utrostručen u odnosu na 2013. godinu.

Sa 4.126 jedinki, rekordna brojnost zabilježena je kod Sredozemnog galeba (Larus michahelis), čiji je broj u odnosu na prethodnu sezonu utrostručen.

Značajniji pad brojnosti zabilježen je kod velikog kormorana, patke čegrtuše, zviždare, dok je kod ostalih vrsta s manjim odstupanjima brojnost na nivou prethodne sezone.

Kao najzanimljiviji nalazi IWC-a izdvajaju se vodeni bik ili bukavac nebogled (Botaurus stellaris) i riđogrli morski gnjurac (Gavia stellata) koji su zabilježeni prvi put otkada se vodene ptice broje u BiH.

Programom provedenim od 7. do 20. januara u BiH koordiniralo je Ornitološko društvo "Naše ptice" sa članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa naša) i Tomislavgrada (Naša baština). (Fena, Ptice.info)

Vezano:
U Hutovom blatu evidentirano 23.405 ptica
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
698
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Malo su spori sa rezultatima, ali dobro. :D

Šala. :-)
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Zimsko prebrojavanje vodenih ptica u Bosni i Hercegovini 2017.
U periodu od 7. do 23. januara, u organizaciji Ornitološkog društva „Naše ptice“, biće sproveden još jedan IWC (Međunarodni popis ptica vodenih staništa/International Waterbird Census).

Cenzus predstavlja najstrariji i najmasovniji popis ptica u svijetu, a pokrenuo ga je Biro za istraživanje vodenih ptica (Wetlands International) 1967. godine. U Bosni i Hercegovini ova aktivnost se realizuje od 1998. godine.

IWC, pored prikupljanja podataka za Atlas gnjezdarica Bosne i Hercegovine i monitoringa i zaštite ptica na kraškim poljima, predstavlja najznačajniju istraživačko-zaštitarsku aktivnost Ornitološkog društva „Naše ptice“.

Kao i prethodnih godina, popis ptica pokriva najznačajnija vodena staništa naše zemlje: Hutovo blato, Buško jezero, Mostarsko blato, rijeke Neretvu, Bosnu, Vrbas, Plivu, Trebišnjicu, ribnjake Saničani, Bardača, baru Tišinu, te brojne potoke, rječice, močvare i manja jezera. Po prvi put od kada cenzus traje, planiran je popis ptica na rijeci Uni.

Ornitološko društvo „Naše ptice“ poziva sve zainteresovane ljubitelje prirode i ptica da se uključe u cenzus tako što će popisati vodene ptice u svojoj okolini, ili da se pridruže nekom od timova i tako doprinesu ovoj zanimljivoj i značajnoj akciji. Zainteresovani se mogu javiti nacionalnom koordinatoru za IWC u BiH Goranu Topiću na mail goran.topic84@yahoo.com. (Naše ptice, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa u BiH, 2018.
Tokom mjeseca januara, kao i svake godine, Ornitološko društvo Naše ptice radiće na prebrojavanju ptica u okviru Međunarodnog cenzusa ptica vodenih staništa IWC (International Waterbird Census), koji predstavlja najstariji i najmasovniji popis ptica u svijetu.

- IWC, pored prikupljanja podataka za Atlas gnjezdarica Bosne i Hercegovine i monitoringa i zaštite ptica na kraškim poljima, predstavlja najznačajniju istraživačko-zaštitarsku aktivnost OD Naše ptice - objavili su iz Društva.

Kao i prethodnih godina, cenzus pokriva najznačajnija vodena staništa Bosne i Hercegovine: Hutovo blato, Buško jezero, Mostarsko blato, rijeke Neretvu, Bosnu, Vrbas, Plivu, Trebišnjicu, ribnjake Saničani, Bardača, baru Tišinu, te brojne potoke, rječice, močvare i manja jezera.

Iz OD Naše ptice pozivaju sve zainteresovane ljubitelje prirode i ptica da se uključe u prebrojavanje. To mogu učiniti popisivanjem ptica vodenih staništa u svojoj okolini, ili da se pridruže nekom od timova i tako doprinesu ovoj zanimljivoj i značajnoj akciji.

Zainteresovani mogu prijaviti učešće kod nacionalnog koordinatora za IWC u BiH, Gorana Topića, putem emaila goran.topic84@yahoo.com. (Naše ptice, Ptice Forum)

Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa u HR, 2018.
Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga BIOM također pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se tokom tekućeg mjeseca pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC).

Učešće u zimskom prebrojavanju kao i njegovo koordiniranje od strane HDZPP-a i Udruge BIOM odvija se na volonterskoj bazi, a opseg projekta ovisi o dobroj volji i motiviranosti sudionika. Prebrojavanje i obilazak uključuje vlažna staništa svih vrsta: rijeke, bare, ribnjake, jezera, riječna ušća, obale i plaže.

Organizatori pozivaju zainteresovane da, ako su u mogućnosti, u svom kraju organizuju prebrojavanje, ili se pridruže njihovim ekipama u ovoj akciji. Prebrojavanje se koncentriše oko vikenda 13./14. januara, no vrijeme prebrojavanja ovisiće o vremenskim i ostalim prilikama na pojedinim lokacijama.

Prijave za učešće šalju se nacionalnom koordinatoru za Hrvatsku, najkasnije do 6. januara, putem telefona ili e-mail poruke: Tibor Mikuska, 095/9098-753; tibor.kopacki.rit@gmail.com.

Lokalne koordinatore možete kontaktirati putem adresa naznačenih na sljedećem linku: IWC 2018 planirana područja.

Više informacija na stranicama BIOM-a... (BIOM, Ptice Forum)
 

libar

Registrovani član
Registracija
22-01-2015
Poruke
2
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Sretno vam, čini se da će i vrijeme biti lijepo. 😉
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
698
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Poziv na Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa – januar 2019.
Društva za zaštitu ptica pozivaju ljubitelje ovih životinja i prirode da se tokom januara 2019. godine pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC).

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) organizuje svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. Tokom januara svake godine udruženja i naučne organizacije za zaštitu ptica i prirode širom Evrope pozivaju ljude da posmatraju ptice na stotinama lokacija, te da zajedno procijene veličine njihovih populacija. Januar je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, te se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, pa je na tim mjestima njihova koncentracija najveća. Također, ptice tada još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja.

Ptice vodenih staništa su sve ugroženija grupa ptica, prvenstveno zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta. Januarskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Upoređivanjem s brojnostima iz prethodnih godina se procjenjuje status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Stoga je potrebna međunarodna saradnja u posmatranju ptica, sakupljanju podataka te njihovoj razmjeni sa naučnom i zaštitarskom zajednicom. U posmatranju i razmjeni podataka mogu učestvovati ljubitelji prirode svih uzrasta.

Nacionalni i regionalni koordinatori se brinu o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima (broju sudionika i prebrojanih ptica) izvještavaju evropske koordinatore. Cilj svakog prebrojavanja je uključivanje što većeg dijela javnosti. Kako je cilj prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta, saradnja volontera smatra se neophodnom. Učešće u zimskom prebrojavanju kao i njegovo koordiniranje odvija se na volonterskoj bazi, a opseg projekta ovisi o dobroj volji i motiviranosti sudionika.

Prebrojavanje i obilazak uključuju vlažna staništa svih vrsta: rijeke, bare, ribnjake, jezera, riječna ušća, obale i plaže. Uz ptice vodarice prebrojavaju se i sve ostale vrste ptica na zimovanju (npr. sve grabljivice i pjevice vezane uz močvarna staništa). Također, mnoge vrste ptica vodarica se ne zadržavaju samo na vodenim staništima (npr. galebovi koji se mogu naći na smetljištima, poljima, u lukama itd.) te je važno da se pažnja obrati i na takve lokalitete odnosno staništa.

Zainteresovani građani se pozivaju da u skladu s mogućnostima u svom kraju organizuju prebrojavanje ili se pridruže prebrojavanju koje se održava organizovano. Prebrojavanje u 2019. godini koncentrira se oko vikenda 12. i 13. januara no vrijeme prebrojavanja ovisiće o vremenskim i ostalim prilikama na pojedinim lokacijama. Preporučeno je da se odabere najpovoljniji dan (ili dani) tokom januara za prebrojavanje kako bi se izbjegle moguće neprilike koje mogu negativno uticati na rezultate prebrojavanja (npr. magla, lov i sl.).

Ako se u posmatranju i prebrojavanju želite pridružiti iskusnim posmatračima, javite se nacionalnim koordinatorima koji će vas uputiti najbližem lokalnom koordinatoru. (ptice.net, Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh