Tigrica

paxaro

Registrovani član
Poruke
769
Reakcije
255
Lokacija
Spol
Tigrica (Melopsittacus undulatus) je papiga iz potporodice Loriinae. Jedina je vrsta roda Melopsittacus. Žive u suhoj unutrašnjosti Australije.

Prijašnji istraživači su, zbog pruga na tijelu, mislili da su tigrice bile vrsta između roda Neophema i Pezoporus, ali je kasnije istraživanje DNK tigrica pokazalo da su srodnije lorijima (potporodica Loriinae) i smokvinim papagajima.

Divlje tigrice koje nastanjuju Australiju su 18 cm duge i 30-40 grama teške, a boja tijela je svijetlozelena sa žutom glavom. Pruge idu od glave preko leđa i krila. Kljun je maslinastozelen a noge su plavkastosive i zigodaktilne. Postoji spolni dimorfizam, jer mužjaci imaju plave nosnice, a ženke imaju smeđe kada odrastu. Divlje tigrice su upadljivo manje od onih u zatočeništvu.

U divljini se uglavnom razmnožavaju između juna i septembra na sjeveru Australije i između avgusta i januara na jugu. Gnijezdo je rupa u drvetu, stubu ograde ili palom stablu. Ženka snese 4-6 jaja, koja inkubira 18-21 dan. Obično su duga 1-2 cm, bijela, bez ikakvih šara.

Mladi su slijepi i bespomoćni do oko 10 dana starosti, kada im se oči otvaraju i počinje rasti paperje. Pravo perje razviju sa oko 3 sedmice starosti, kada se već može raspoznati njegova boja. Mužjak počinje pomagati oko podizanja mladih. Ptići odrastu sa oko 6 sedmica starosti. Prosječan životni vijek im je između 10-15 godina, mada je zabilježeno da su neki primjerci živjeli i do 20.

Tigrice su u Evropu donešene sredinom 19. vijeka i postale omiljeni kućni ljubimac.

Boja perja im je u prirodi isključivo zelene boje, ali dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge varijacije, pa danas ima zelenih, žutih, plavih, bijelih i sivih tigrica. Postoje bar 32 primarne mutacije kod boje ovih papiga. Svaka od njih pripada u jednu od sljedećih grupa: albinizam (potpuno ili djelimično smanjen melanin u svim tkivima ili strukturama tijela), dilucija (manja količina melanina samo kod perja), leucizam (nigdje nema melanina ili ga ima samo na perju) i melanizam (jako velika količina melanina kod perja).

Riječ je o vrlo društvenim pticama koje pate ako su same pa ih treba držati u paru, ili im posvetiti dovoljno vremena da se ne osjećaju zapostavljeno.

Pol kod ovog ljubimca se određuje prema boji voštanice oko nozdrva. Kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od bjeličaste do ružičaste i smeđe.

Tigrice zahtjevaju prostran i veliki kavez kako bi mogle slobodno da rašire krila. Dimenzije kaveza za jednu pticu su minimum 40x40x30 cm. Vole društvo pa se preporučuje da ih bude više. Za dvije do četiri tigrice kavez mora da bude bar 120x60x100 cm. Životni prostor tigrica treba obogatiti različitim sadržajima. Poželjno je ubaciti kućicu u kojoj će napraviti gnijezdo, zatim merdevine, ljuljačku, kanap za penjanje i drvene stajalice na nekoliko mjesta. Od igračaka odličan izbor je zvonce. Ipak vodite računa da ne pretrpate kavez. Posebno pazite da ga ne držite na promaji i izbjegavajte kuhinju jer isparenja ne prijaju pticama i mogu im ozbiljno naštetiti.

Tigrice je poželjno često puštati iz kaveza da slobodno lete po stanu. Ne zaboravite prethodno provjeriti da li su svi prozori i vrata zatvoreni. Ako ste tek kupili pticu ne puštajte je iz kaveza dvije sedmice dok se ne navikne na vas i novi ambijent.

Kavez treba svakodnevno čistiti od izmeta i ostataka hrane. Jednom do dva puta mjesečno poželjno je oprati kavez vrelom vodom. Nemojte koristiti jak deterdžent već posebna sredstva namjenjena za dezinfekciju. U svakom slučaju dobro isperite na kraju.

Osnovna hrana tigrica je komercijalna mješavina sjemenki koju možete nabaviti u pet radnjama. Njihov jelovnik možete obogatiti raznim svježim voćem, povrćem i začinskim biljkama. Voće i povrće mora da bude svježe, dobro oprano i ne prskano. Kvalitetna i pravilna ishrana je veoma bitna za zdravlje i kvalitetan život vašeg pernatog prijatelja.

Od voća tigrice će rado jesti: banane, kruške, jabuke, šljive, višnje, trešnje, borovnice, maline, kupine, jagode, kivi, lubenicu, kajsije, smokve, dinju, grožđe… Vole gotovo svo voće, ali mogu odbiti limun, narandžu, grejp ili mandarine zbog kiselog ukusa. Iz voća odbacite sjemenke i košpe.

Tu je i širok izbor povrća: mrkva, špinat, blitva, krastavac, cvekla, grašak, paradajz… Treba izbjegavati kupus i kelj jer može doći do nadimanja i lošeg varenja. Na njihovom jelovniku može se naći i neka hrana sa našeg stola kao što su: kukuruz, dvopek, tjestenina, riža, kuhano jaje i nemasni sir, ali sa ovim namirnicama ne treba pretjerivati. Jednom sedmično ili u 15 dana je dovoljno. Od začinskog bilja smiju jesti: peršun, zovu, bosiljak, kapar… Papagaju nikada nemojte davati slane grickalice, čips, smoki, suhomesnate proizvode i slatkiše. Pored kvalitetne hrane, tigrica uvijek mora da ima svježu, čistu i lako dostupnu vodu.

Tigrice su uglavnom pitome, živahne i radoznale ptice. Odlični su ljubimci za djecu iznad osam godina. Uz malo strpljenja, možete ih naučiti i da na poziv slijeću na ruku te ih za to nagrađivati poslasticama.

Pare se samo sa jednim partnerom i sa njim ostaju do kraja života. Polno sazrijevaju već sa 5 mjeseci, mada ih ne treba pariti prije 12-og mjeseca života. Broj mladih u leglu je u prosjeku od 3-5, mada ih može biti i 9.

Najčešće se oglašavaju cvrkutanjem, ali su dosta tihe i mirne ptice. Dobro oponašaju zvukove iz svoje okoline, a mogu čak i da nauče nekoliko riječi. Radoznale su i često grickaju sve što im djeluje zanimljivo, pa pripazite na korice knjiga, papire, dokumente, kablove i sjajne predmete dok ptica slobodno leti po stanu. Tigrice su odlični ljubimci i za neiskusne vlasnike koji po prvi put imaju papagaja u kući. Važno je da im uzvratite pažnju. (Wikipedia, B92, Ptice.info)

Vezano:
Sve o razmnožavanju tigrica
Bezbjedna ishrana papagaja
 
Pronađi:
Vrh