Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA)

Diskusija u 'Čovjek i ptice' pokrenuta od Pahuljica, 18-02-2015.

 1. Pahuljica

  Pahuljica Moderator

  Poruke:
  368
  Lajkovi:
  172
  Spol:
  Lokacija:
  [​IMG] Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) (eng. Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) najveći je sporazum u sklopu Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS).

  Sporazum obuhvata 118 država, od kojih su trenutno 74 potpisnice. Od zemalja regiona, Sporazum su potpisale Slovenija (2003), Hrvatska (2000), Crna Gora (2011), Makedonija (2000), te Albanija (2001). Bosna i Hercegovina i Srbija još uvijek to nisu uradile. Od bližih evropskih zemalja, Sporazum još nisu potpisale ni Austrija i Turska.

  Cilj Sporazuma je očuvati migratorne ptice močvarice i njihova staništa na čitavom području selidbenih puteva.

  [​IMG] AEWA obuhvata 255 vrsta ptica selica koje su ovisne o močvarama u bar jednom dijelu svog godišnjeg ciklusa, a uključuje plijenore, gnjurce, pelikane, vrance, čaplje, rode, kokošice, ibise, žličarke, plamence, patke, guske, labudove, ždralove, ćurline, galebove, čigre, njorke, fetone, brzane, pa čak i južnoafričke pingvine.

  Zaštita migratornih ptica zahtjeva saradnju među državama, a AEWA predstavlja platformu na kojoj se odvija saradnja i koordinacija međunarodnih aktivnosti. Djelovanje Sporazuma provodi se temeljem Akcijskog plana, koji obuhvata smjernice potrebne za zaštitu vrsta i staništa, upravljanje ljudskim djelatnostima, istraživanje i monitoring te edukaciju.

  Sekretarijat Sporazuma koordinira provedbu Akcijskog plana, organizuje sastanke i promiče Sporazum među državama koje se nalaze na njegovom području. Tehnički odbor pruža naučne i tehničke savjete i preporuke vezane uz Akcijski plan, provedbu Sporazuma i planirana istraživanja. (cms.int, zastita-prirode.hr, Ptice.info)
   
  Sadržaj lajkovan od paxaro.
 2. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  719
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  Hvala za informacije.
   
 3. Dino

  Dino Registrovani član

  Poruke:
  391
  Lajkovi:
  98
  Spol:
  Lokacija:
  :waiting:
   
 4. Edmir

  Edmir Registrovani član

  Poruke:
  713
  Lajkovi:
  182
  Spol:
  Lokacija:
  Ovdje se mora sistemski i agresivnije djelovati preko ministarstava i pojedinaca da se donesu potrebni zakoni i malo bolje poradi na njihovoj provedbi.
   

Podijeli stranicu

Pronađi: