Park prirode Kopački rit

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
411
Reakcije
207
Lokacija
Spol
o3I5NG8.png
Park prirode Kopački rit je poplavno područje u Baranji, na sjeveroistoku Hrvatske, između rijeka Dunav na istoku i Drave na jugu. Osnovan je 1976. godine. Ime je dobio od mađ. "kapocs" = kopča i "rét" = močvarna livada.

Administrativno se nalazi u općini Bilje, Osječko-baranjska županija, a ukupna veličina je 17.000 ha (177 km2), od čega Specijalni zoološki rezervat obuhvata 8.000 ha (80 km2).

Park prirode Kopački smatra se jednom od najočuvanijih fluvijalno-močvarnih nizina u Evropi koju karakterizira iznimna ljepota krajolika i velika biološka raznolikost.

Najveću površinu Parka prekrivaju šume bijele vrbe te močvarna i pašnjačka vegetacija. Močvarni uslovi pogodni su za život velikog broja vodozemaca, riba, ptica i sisara pa je zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen posebnim zoološkim rezervatom.

Kopačkom ritu posebnu zanimljivost daju ptice. Do sada su zabilježene 282 vrste, od kojih 141 redovno ili povremeno gnijezdi. Zbog važnosti Kopačkog rita kao močvarnog staništa i boravišta velikog broja ptica, 1986. godine uvršten je na listu važnih ornitoloških područja Evrope (IBA), a 1993. godine i na Popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja Konvencije o zaštiti vlažnih staništa (RAMSAR). (kopacki-rit.hr, Wikipedia, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
Prelijepo mjesto.
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
776
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Dan vlažnih staništa u Parku prirode Kopački rit
wTb1jZm.png
U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa, kojim se obilježava potpisivanje Ramsarske konvencije, u Parku prirode Kopački rit u utorak je održan prigodan program na temu "Vlažna staništa za našu budućnost – živjeti održivo", tokom kojeg su radnici parka objavili i službene rezultate tradicionalnog zimskog prebrojavanja ptica.

Prema riječima Renate Forjan iz Službe za prezentacijske aktivnosti JU Park prirode Kopački rit, u parku je tokom januara zabilježeno nešto više od 16.000 ptica, od čega su 15.200 močvarice.

- To je nešto manja brojka nego prethodnih godina, kada se broj ptica kretao između 19 i 20 hiljada. Međutim, to nije ništa alarmantno. Naime, zbog niskog vodostaja velik dio terena nije nam bio dostupan, pa se prebrojavanja nisu mogla raditi na svim uobičajenim mjestima kao prethodnih godina. Upravo zato smatramo da se i sada broj ptica kreće oko 19 hiljada - pojasnila je Forjan.

Inače, u Kopačkom ritu zabilježeno je 293 vrsta ptica, što čini 78,1 posto ukupne ornitofaune Hrvatske, a na listu područja zaštićenih prema Ramsarskoj konvenciji ovaj je park uvršten 1993. godine. Ovo je najveće plavno područje u srednjem i gornjem toku Dunava, nastanjuju ga crna roda, orao štekavac, stepski soko, nastanjuje ga ili posjećuje jedan posto ukupne biogeografske ili preletne populacije velikog vranca, sive čaplje, velike bijele čaplje, male bijele čaplje, bijele žličarke, lisaste guske, divlje guske i bjelobrade čigre te je jedno od najvećih mrijestilišta riba dunavskog sliva.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa, Kopački rit u utorak su posjetili učenici 6. razreda Osnovne škole Bilje, koja ima status eko škole. Uposlenici parka za njih su pripremili zanimljiv trosatni edukativni program te su učenici kroz zabavne kvizove i radionice učili o zaštiti vlažnih staništa. (croenergo.eu, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh