Foto, video, zanimljivost dana

Atilla

Registrovani član
Poruke
121
Reakcije
18
Lokacija
Spol
Jedan Zagrepčanin ima neobičnog susjeda na balkonu. :-)


Obična vjetruška (Falco tinnunculus), ili vjetruša, je dnevna grabljivica, iz porodice i roda sokolova. Naseljava stepske predjele, obode šuma, ali se sve češće nalazi u gradskim sredinama gdje se gnijezdi na krovovima visokih zgrada. Kao i svaki soko, vjetruška takođe ne gradi svoje gnijezdo nego ga preotima drugim pticama, najčešće vranama.
 

amina

Registrovani član
Poruke
5
Reakcije
3
Lokacija
Spol
Na današnji dan, prije deset godina, preminula je jedna od najvećih bosanskih operskih pjevačica Ljiljana Molnar-Talajić (1938.-2007.).


Pokoj joj duši dobroj, koja nikada nije zaboravila svoju Bosnu, a pjevala je od Beča, Milana, Londona, Berlina, Pariza, pa do dalekog New Yorka, San Francisca, Tokija...
 

phenom

Registrovani član
Poruke
18
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Bono legenda, uvijek u potrazi za mrvom pravde za ugrožene.
 

Moon

Registrovani član
Poruke
22
Reakcije
9
Lokacija
Spol
On the night of October 1, 2017, gunman Stephen Paddock killed 58 people and injured another 489 when he opened fire on a large crowd of concertgoers at the Route 91 Harvest music festival on the Las Vegas Strip in Paradise, Nevada.

 

Vedran

Registrovani član
Poruke
293
Reakcije
65
Lokacija
Spol
Ekocid u Parku prirode Blidinje, ili kako istresti beton i čelik na zaštićeni komad prirode. Protračenih 20.000 KM se moglo iskoristiti u svrhe stvarne zaštite ovog vrijednog prirodnog bogatstva, poboljšanje neophodne infrastrukture i slično. Da bude tužnije, izvršioci su navodni ekolozi i planinari.

Što bi se reklo: Bože, oprosti im, to što rade valjda ne znaju.Na području Parka prirode Blidinje, između planina Čvrsnice i Vrana na području općine Tomislavgrad na uzvisini iznad Parka prirode Blidinje zvanoj Borova glava u utorak je postavljen betonski križ visine 15 metara.

Inicijator ovoga projekta je Ekološko-turistička udruga "Blidinje" i on je započeo prošle godine. Po riječima predsjednika Planinarskog društva "Orlova stina" Ante Vukadina, osim njih projekt se provodi uz podršku općina Posušje i Tomislavgrad, Hrvatskog planinarskog društva "Pločno" Posušje, Udruge "Visit-Blidinje" i Franjevačke kuće molitve "Masna luka".

"Sredstva u iznosu od 20 000 KM smo osigurali za prvu fazu te nas u drugoj fazi očekuje postavljenje rasvjete i drugih završnih radova za što će također trebati osigurati dodatna financijska sredstva", za Fenu je kazao Vukadin, te je dodao kako je planirana i izgradnja male kapelice nedaleko od križa. (Fena)
 

arijana

Registrovani član
Poruke
107
Reakcije
12
Lokacija
Spol
Hvala, i od mene svim posjetiocima Ptice Foruma sve najbolje! :cake:
 
Pronađi:
Vrh