Bačka Palanka: Presuda zbog ubijanja strogo zaštićenog Kosca

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
698
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Na osnovu prijave Inspekcije za zaštitu životne sredine Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, u prekršajnom sudu u Bačkoj Palanci (Vojvodina) 6. februara izrečena je presuda i novčana kazna u visini od 25.000 dinara (oko 200 eura), na osnovu Zakona o zaštiti prirode, licu Đ. B. iz Bačke Palanke zbog ubijanja strogo zaštićene vrste ptice Kosac (Crex crex).

Prijava je proslijeđena nakon što je na jednom od društvenih mreža na portalu osuđenog nađena fotografija ubijene ptice.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ohrabren je ovom presudom i izražava uvjerenje da će i brojne druge prijave protiv nedozvoljenog lova i ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, koje se nalaze pred pravosuđem, vrlo skoro biti na odgovarajući način tretirane i završene presudama u korist prirode.

Kosac je jedna od najugroženijih divljih ptica u Srbiji, kojoj pored nestanka, narušavanja, fragmentacije i zagađenja prirodnih staništa najviše prijeti nedozvoljen lov. Zbog toga što se u jesen na seobi sakuplja na istim mjestima kao i prepelice i slično se ponaša, često strada od strane domaćih ili inostranih lovaca.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je u skladu sa ovakvim činjeničnim stanjem resornom Ministarstvu polјoprivrede i zaštite životne sredine, 9. februara podnio Prijedlog o izmjeni pravnog statusa zaštite vrsta divlјih ptica u Srbiji, i to: prepelica (Coturnix coturnix) i grlica (Streptopelia turtur), čime je predloženo da se uvede zabrana ljetnog lova na ove vrste u Srbiji. (pzzp.rs, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Pohvalno ali nedovoljno.
 
Pronađi:
Vrh