Marijan iz Čičke Poljane već 50 godina je "kralj orlova"

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
9SFYR2f.png
Penzioner Marijan Žižanović (68) u Čičkoj Poljani kod Zagreba (Hrvatska) trenira sokolove, jastrebove i orlove. Ptice obožava od djetinjstva i za samo 20 dana ih može potpuno izdresirati.

- U gimnaziji sam prevodio s latinskog priručnik o sokolarenju. Najprije sam imao pticu vjetrušu koja je ispala iz gnijezda. Onda sam nabavio sokola, a kasnije i orla - priča Marijan.

Tako je počela njegova ljubav prema pticama grabljivicama. Danas ih ima tridesetak na svom imanju u Čičkoj Poljani te ih trenira za lov. Jedan je od najvećih uzgajivača orlova u Evropi, a njegove su ptice poznati višestruki svjetski prvaci. Danas se takmičenja više ne organiziraju.

Marijan uzgaja sive, stepske i sjeverne sokolove te njihove križance, surog orla i harisonove jastrebove porijeklom iz Amerike. Na imanju ima i golubove, koji mu služe za trening sokolova. Inače, Marijan je po zanimanju pravnik.

UlzCld5.png
- Pticu grabljivicu može nabaviti svako, no mora biti iz umjetnog uzgoja. Svaka ptica ima rodni list. Pticu se može imati i kao ljubimca, no želi li je neko koristiti za lov, treba položiti sokolarski i lovački ispit - objašnjava Žižanović, koji je i predsjednik Sokolarskog saveza.

Upozorava i kako se ptice iz prirode ne smiju uzimati za treniranje nego ih treba odvesti veterinaru. Za ubijanje divljih ptica kazne su velike, od 2400 do čak 60.000 kuna (315 do 7900 eura) za stepskog sokola. Više se kažnjavaju samo oni koji ubiju sredozemnu medvjedicu.

Marijanu treba dvadesetak dana da pticu nauči da mu se vraća na ruku. Trenira ih na poljima koja su daleko od naselja, pa je nabavio i konja kako bi ih lakše mogao pratiti.

- Prije su postojala takmičenja u lovu s orlovima. Moja ženka bila je dva puta najbolja na svijetu - hvali Marijan svoje ljubimce. (24sata.hr, Ptice.info)
 

reuf

Registrovani član
Registracija
31-01-2015
Poruke
4
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Čestitam Marijane.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
708
Reakcije
228
Lokacija
Spol
Moćne su to ptice, a kad se nećemu diviš onda je ugođaj na tome raditi.
 

Wolf

Registrovani član
Registracija
23-03-2015
Poruke
47
Reakcije
6
Lokacija
Spol
Nadam se da ga zdravlje i dalje služi.
 
Pronađi:
Vrh