Migracije ptica

Pahuljica

Moderator
Poruke
397
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Neke ptice su stanarice na čitavom arealu tokom cijele godine. To ne znači da pojedini primjerci ne putuju uopšte, već samo da ih putevi ne vode van gnijezdilišnog areala. Druge su djelomične selice, što znači da dio populacije, ili neka populacija u cjelosti, seli dok ostale ostaju unutar areala gniježđenja. U Evropi su obično sjeverne ili krajnje istočne populacije one koje sele, zbog surovijih klimatskih uslova u tim područjima. Prave selice potpuno napuštaju gnijezdilišna područja.

Mnoge ptice kreću na jug mnogo prije nego ih hranilišni i vremenski uslovi na to prisile (npr. grmuše) dok druge ne kreću dok ih ne natjeraju snijeg i led (npr. mnoge patke).

Fiziološka osnova seobe nije u potpunosti poznata, ali su pokusi dokazali da je važna dužina dana koja utiče na proizvodnju hormona u hipofizi. Prije seobe ptice skladište energiju u obliku masti da bi bile u stanju izdržati napor putovanja.

Ptice su također poznate po nalaženju puta pomoću zvijezda i Sunca, ali prepoznavanje lokalne geografije također je važno, objašnjavajući kako su neke jedinke u stanju da se godinu za godinom vrate u isti vrt.

U Evropi većina selica ide na jugozapad u jesen. Postoji nekoliko izuzetaka iz ovog opšteg pravila, npr. crnoglava strnadica, koja kreće skoro pravo na istok. U proljeće, kada se selice vraćaju, obično u zapadnu Evropu stižu ranije nego u istočnu ili srednju. Brzina seobe se znatno mijenja, ali je uopšteno proljetna seoba mnogo brža od jesenske, a kasne proljetne selice putuju brže od ranih.

Iako gnjezdarice Evrope zimi idu na jug, također imamo neke ptice koje se gnijezde na južnoj polulopti, a zimuju ovdje i provode svoju "zimu" (naše ljeto) na sjevernom Atlantiku.

Sljedeći čest oblik seobe je okomiti pokret planinskih ptica koje se zimi spuštaju u doline. Od seoba se razlikuju masovne pojave (najezde) nekih vrsta, kao npr. smrekovog krstokljuna koji se pojavljuje u velikom broju u zapadnoj Evropi nakon godina s obilnim urodom jelovih sjemenki u Rusiji. Druga pojava je raštrkavanje mladih ptica neposredno nakon sezone gniježđenja, a prije prave seobe. Ovo je posebno karakteristično za čaplje.

Ptice obično sele preko širokih prostranstava, ali mnoge teže okupljanju u određenim područjima gdje ih se može lako posmatrati. Noćne selice su ponekad prisiljene zastajati na mjestima gdje naiđu na nepovoljne vremenske uslove. Mnoge kopnene selice slijede morske obale, a na mjestima gdje su prisiljene preći vodu da bi nastavile put, mogu se okupiti u velikom broju. Kada kopnene ptice moraju preći planine, okupljaju se u dolinama.

Slično, morske i vodene selice se mogu okupljati duž određenih morskih obala, a mogu se odmarati u nepreglednom broju na posebno omiljenim hranilišnim područjima.

Ptice su tokom seobe vrlo podložne premještanju zbog nepovoljnih vremenskih uslova i vjetra. Zato su proljeće i pogotovo jesen periodi kada je najvjerovatnije da će se vidjeti rijetkosti s dalekih mjesta. Posebno dobra mjesta za nalaženje takvih ptica su otoci i rtovi koji privlače ptice s velikih područja.
 

Dino

Registrovani član
Poruke
461
Reakcije
108
Lokacija
Spol
Hvala za još jedan edukativan tekst.
 

dragon

Registrovani član
Poruke
509
Reakcije
215
Lokacija
Spol
Završena je još jedna proljetna migracija – čudo prirode i veliki izazov za zaštitu ptica selica
Različite vrste ptica selica imaju i različite načine migracija. Dok na primjer pčelarice u jednom danu prevaljuju i do 500 km, kukavice slijeću na mjesta bogata hranom te su, kada skupe dovoljno masnih naslaga, spremne za neprestani let od čak nekoliko hiljada kilometara u samo nekoliko dana! Neke ptice selice putuju istim putem u oba smjera, a neke naprave kružno putovanje. Čiope tokom čitave migracije ostaju u zraku, što znači da na putu od Afrike ne dotaknu tlo, čak ni noću, već spavaju u letu!

Leteći, ptice na svom putu prolaze kroz raznovrsna staništa, različita geografska područja, brojne države, što njihov put čini još opasnijim i izazovnijim. Zbog toga je za sve koji se bave zaštitom ptica selica migracija velik izazov.

Članovi udruženja Biom su proteklih 10 sedmica u sklopu kampanje "Let za opstanak" (Flight For Survival), pratili sedam ptičijih vrsta: crnokapu grmušu, crkavicu, orla krstaša, bijelu rodu, prepelicu, škanjca osaša i divlju grlicu tokom proljetne migracije. Pratili su njihove letove duge hiljadama kilometara preko kopna i mora – od Južne Afrike do Skandinavije. Strepili su dok su ptice letjele ususret olujama, preko pustinja i otvorenog mora. Osim prirodnih izazova, strah je i od mogućih opasnosti uzrokovanih ljudskim faktorom: stradanje zbog kolizije s električnim vodovima, hvatanje u mreže, krivolov,…

- Naših 7 veličanstvenih sretno je stiglo kući, no, svake godine milioni ptica ne uspiju! Pomozite nam zaustaviti protuzakonito ubijanje ptica selica širenjem informacija, osvještavanjem šire javnosti, edukacijom djece i mladih o važnosti zaštite ptica za očuvanje bioraznolikosti i života na Zemlji,…na mladima svijet ostaje! - poručuju iz Bioma. (Biom, Ptice Forum)
 
Pronađi:
Vrh