Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja (Ramsarska)

Diskusija u 'Priroda, ekologija' pokrenuta od paxaro, 19-03-2015.

 1. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  719
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  [​IMG] Konvencija o močvarama od međunarodnog značaja, naročito kao ptica močvarica (ili Ramsarska konvencija) donesena je 2. februara 1971. godine kada su u iranskom crnomorskom mjestu Ramsaru predstavnici 18 zemalja prihvatili tekst dogovora o zaštiti i očuvanju močvarnih područja.

  U močvarna područja pripadaju: močvare, bare, rijeke, jezera, pojilišta, navodnjena zemljišta, slatine, šljunčane jame, kanali, mangrove, koraljni grebeni, ribnjaci i uzgajališta rakova, a mogu sadržavati obalne zone koje graniče s močvanim područjima, te vodene mase morske vode dublje od 6 m za vrijeme oseke koje leže unutar močvarnih područja.

  Ugrožavanje močvarnih područja nastaje isušivanjem, zatrpavanjem, zagađivanjem, preinačavanjem, prekomjernom eksploatacijom i unošenjem stranih vrsta.

  Cilj ovog dokumenta je očuvanje onih područja na Zemlji koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica od kojih mnoge čovjek koristi i u određenoj mjeri ovisi o njima te kroz mnogostruku korisnu ulogu koju ova područja imaju u životu ljudi. Tako se 2. februara svake godine u svijetu obilježava Svjetski dan vlažnih područja a pod okriljem Konvencije o močvarama.

  Konvencija je stupila na snagu 1975. godine kada je njen depozitar UNESCO, primio akte o ratifikaciji prvih sedam zemalja. Članom konvencije mogu biti samo zemlje koje su članice Organizacije Ujedinjenih Naroda ali Konvencija blisko sarađuje sa mnogim međunarodnim nevladinim organizacijama - IUCN, WWF, Wetland International kao i drugim međunarodnim subjektima koji imaju status saradnika, posmatrača.

  Ova Konvencija danas broji 160 zemalja članica i jedna je od najstarijih koje se bave pitanjima zaštite prirode. Prilikom pristupa Konvenciji svaka zemlja mora odabrati po određenim kriterijima najmanje jedno vlažno područje koje će odlučiti sačuvati i trajno se za njegov opstanak brinuti pa se takvo područje upisuje na popis vlažnih područja od međunarodnog značaja - Ramsarski popis. Tako je nastao Ramsarski popis na kojem se trenutno nalazi 2186 područja pokrivajući ukupnu površinu od oko 200 miliona hektara na svim kontinentima.

  Datumi ostvarivanja članstva zemalja s našeg govornog područja:

  - Bosna i Hercegovina (01.03.1992.)
  - Crna Gora (03.06.2006.)
  - Hrvatska (25.06.1991.)
  - Srbija (27.04.1992. kao FRJ)

  /ramsar.org/Wikipedia/zastita-prirode.hr/mvteo.gov.ba/Ptice.info/
   
 2. oaza

  oaza Registrovani član

  Poruke:
  8
  Lajkovi:
  3
  Spol:
  Lokacija:
  Ono što je važnije od samog potpisivanja ovakvih konvencija je uspješna provedba.
   

Podijeli stranicu

Pronađi: