Zebe

upendo

Registrovani član
Poruke
614
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Zebe (Fringillidae) su porodica ptica koja pripada redu vrapčarki (Passeriformes). Uglavnom su ptice pjevice koje se hrane sjemenjem. Spadaju u egzote, a to je posebna grupa ptica koja ne živi na tlu našeg kontinenta, nego uglavnom u Africi, Australiji i Južnoj Americi. Drže se kao ljubimci prvenstveno radi izgleda, boje i veoma živahnog ponašanja.

Zebe u veličini variraju od 9,5 cm i 8,4 grama do 23 cm i 80 grama. Veličine su otprilike kao domaći vrabac. Najprijatnije se osjećaju kada su u paru ili većim grupama. Mužjak se od ženke razlikuje po bijelim tačkicama na smeđem perju ispod krila i crvenim obrazima. Mužjaci su za razliku od ženki i izvrsni pjevači. Životni vijek zeba kreće se u rasponu od 5 do 15 godina.

Stanovnici su područja pod šumama, ali neke vrste nastanjuju i planine, pa čak i pustinje. Hrane se sjemenjem, člankonošcima i bobicama. Gnijezda su oblika zdjele i obično sagrađena na drveću.

Životni prostor za zebe kao ljubimce treba da bude što veći. To su ptice koje puno vole da lete. Zbog toga njihov kavez treba da bude veličine minimum 60x40x40cm. Treba paziti i da rešetke kaveza ne budu preširoke. U kavez je potrebno dodati hranilicu, pojilicu i prečke, a odlični dodatci su ljuljačka i kadica za kupanje. Zebicama je potrebno obezbijediti dva tipa gnijezda, jedno za odmaranje, a drugo za ležanje na jajima. Na dno kaveza potrebno je postaviti grančice i sijeno, kako bi ptice napravile ležište u gnijezdu. Kavez je potrebno staviti na mirno mjesto koje je zaštićeno od propuha. Zdrave zebice odlično podnose temperaturu od 5 do 30 stepeni celzijusovih.

Zebe se svakodnevno hrane zrnastom hranom. Ishranu je neophodno dopuniti sa voćem i povrćem. Od povrća zebama treba ponuditi salatu, špinat, kupus, radić, mrkvu, krastavac, a od voća rado jedu jabuku. Voće i povrće prije upotrebe treba dobro oprati i posušiti. Pticama se vitamini mogu ponuditi u vodi za piće u kapima, a kao izvor minerala služi sipina kost, kao i mineralni kamen.

Zebe spolno sazrijevaju sa 4 mjeseca starosti. Da bi mužjak i ženka bili zreli roditelji pare se sa 9 mjeseci starosti. Ženke polažu u prosjeku 5 do 8 jaja iz kojih se za 14 dana izlegu mali ptići. I mužjak i ženka naizmjenično sjede na jajima i oboje hrane mladunce. Ptići počinju samostalno jesti sa 21 do 28 dana starosti. Odraslim zebama treba prije početka polaganja jaja pojačati ishranu uz dodatak minerala, vitamina, te tvrdo kuhanih jaja. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh