Svjetski dan močvarnih staništa, 2. februar

Pahuljica

Moderator
Poruke
384
Reakcije
183
Lokacija
Spol
Svjetski dan močvarnih staništa (World Wetlands Day) obilježava se 2. februara. Na taj dan 1971. godine, u iranskom gradu Ramsaru, potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

Konvencija obavezuje svaku zemlju potpisnicu na opšte očuvanje močvara na svom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu saradnju u zaštiti i održivom iskorištavanju močvarnih staništa. Do sada joj je pristupilo 158 država.

Močvarna staništa su od velike važnosti radi svojih ekoloških svojstava, funkcija i ekonomskih vrijednosti, predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i pejzažne raznolikosti, uz njih je vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja.

Vrijednost močvarnih staništa vezana je uz kontrolu poplava, obnavljanje podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti, staništa brojnih ekonomski važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije. Zbog stalne prisutnosti čovjeka, danas predstavljaju i iznimnu kulturnu vrijednost.

Močvarna staništa su istovremeno najugroženiji ekološki sistemi, zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa. U zadnjih 50 godina izgubljeno je 50% močvarnih područja u svijetu. Svrha Konvencije o močvarama je osigurati njihovo očuvanje i razumno korištenje. (Ramsar, dzzp.hr, Ptice.info)
 

zorion

Moderator
Poruke
422
Reakcije
251
Lokacija
Spol
Svjetski dan močvarnih staništa 2016.
Ovogodišnji moto je "Močvare za našu budućnosti: Živjeti održivo".

U sklopu današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa, čiji je ovogodišnji moto "Močvare za našu budućnosti: Živjeti održivo", iz nadležnog ministarstva zaštite okoliša su pozvali sve korisnike prostora Hutovog blata na saradnju i koordinaciju u provođenju obaveza očuvanja i razumnog korištenja ovog vrijednog prirodnog resursa...

Svjetski dan močvarnih staništa: Hutovo blato među najugroženijim ekosistemima

Većina argumenata za status Bardače kao međunarodnog zaštićenog područja su nestali, upozorili su danas ekološki aktivisti povodom 2. februara, Međunarodnog dana vlažnih staništa. Zbog nepostojanja statusa zaštićenog područja, godinama je neodrživim upravljanjem i narušavanjem staništa došlo do opadanja broja vrsta ne samo ptica, nego i riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata, biljnih i drugih vrsta. Ukoliko se nešto hitno ne promijeni, Bardača može trajno ostati bez svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti...

Svjetski dan močvarnih staništa: Treba li žrtvovati 178 vrsta ptica na Bardači za jednu sortu kukuruza?

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) obilježio je Svjetski dan močvarnih staništa organizovanjem besplatnog izleta na Ulcinjsku solanu za zainteresovane građane...

Oko 200 izletnika obilježilo Svjetski dan močvarnih staništa na Ulcinjskoj solani

U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa, kojim se obilježava potpisivanje Ramsarske konvencije, u Parku prirode Kopački rit u utorak je održan prigodan program na temu "Vlažna staništa za našu budućnost – živjeti održivo", tokom kojeg su radnici parka objavili i službene rezultate tradicionalnog zimskog prebrojavanja ptica.

Dan vlažnih staništa u Parku prirode Kopački rit

JU PP Vransko jezero je u obilježavanje Svjetskog dana močvarnih staništa uključila i učenike područnih i osnovnih škola iz okoline Parka kroz aktivnosti izrade maski ptica močvarica i učešće u "Maskenbalu ptica", likovno-karnevalskom takmičenju.

"Maskenbal ptica" u organizaciji PP Vransko jezero
 

Black

Registrovani član
Poruke
67
Reakcije
8
Lokacija
Spol
Još jedna prilika da se podsjetimo na značaj močvara - danas je Dan močvarnih staništa i tim povodom širom svijeta se organizuju razne manifestacije i akcije. Organizacije iz našeg regiona također su najavile brojne događaje.
 
Pronađi:
Vrh