Dan planete Zemlje, 22. april

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
411
Reakcije
207
Lokacija
Spol
1c5jVTe.png
Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 190 zemalja širom svijeta.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 21. marta 1969. godine, u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade, 2009. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Logovan

Registrovani član
Registracija
07-02-2015
Poruke
2
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Veliki prave velike probleme, i tu je ključ zaštite.
 

Pahuljica

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
411
Reakcije
207
Lokacija
Spol
Dan planete Zemlje, 22. april 2015.
TyhFKOG.png
Dan planete Zemlje obilježava se i ovog 22. aprila u više od 190 zemalja svijeta, ovaj put pod sloganom „Naše je vrijeme da predvodimo“.

Brojnim akcijama, performansima i manifestacijama, cilj je skrenuti pažnju na sve veću urbanizaciju, enormno trošenje prirodnih resursa, pa samim tim i na potrebu da zelene politike i ekonomije preuzmu kontrolu i promijene navike savremenog čovjeka podložnog konformizmu.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, brojni događaji posvećeni očuvanju okoliša usmjereni su na zaštitu prirodnih resursa te podizanje svijesti o opasnosti koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

U Sarajevu, firme Ekopak i DM organizovali su druženje "Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep" na Trgu djece Sarajeva.

U Mostaru, na platou ispred Mepas Malla, organizovano je isto druženje, sa svrhom ukazivanja građanima na važnost očuvanja okoliša te pružanja savjeta o mogućnostima za reciklažu.

Ambasadori Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, zajedno s učenicima s područja ovog grada, aktivistima za zaštitu okoliša i predstavnicima Gradske uprave, skupljali su otpad u Blagaju i na taj način obilježili Dan planete Zemlje. Akciju organizuje Omladinski klub "Novi val".

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack učestvovala je u akciji čišćenja u općinama Doboj Jug i Maglaj, koje su prošle godine bile pogođene katastrofalnim poplavama.

- Obilazeći danas mjesta uz rijeku Bosnu vidjela sam ogromnu količinu smeća koju su nanijele poplave. Danas su tu s nama sjajni mladi ljudi, njih 900 koji će pomoći čišćenju tih dijelova - kazala je Cormack.

Na istom području pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) učestvovali su u akciji čišćenja korita rijeke Bosne i tako dali svoj doprinos u obilježavanju Dana planete Zemlje.

U organizaciji Ekopaka, u Brezi je izvedena edukativna predstava za učenike osnovnih i srednjih škola i upriličena svečana primopredaja infrastrukture za uspostavu 15 eko-otoka.

U Posušju je održana primopredaja infrastrukture za uspostavu šest eko-otoka i 12 setova kanti za vrtiće i osnovne škole.

Na Ilidži, na Vrelu Bosne, Dan planete Zemlje obilježen je tradicionalno u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

U okviru projekta "Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada - Pokreni se, opameti se", kojeg provode UG Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo i ZEOS eko-sistem d.o.o. u BiH, Dan planete Zemlje je obilježen s učenicima i nastavnicima deset osnovnih škola iz četiri općine KS.

EU info centar u BiH organizovao je izložbu pod nazivom „Metamorfoza“, na kojoj su predstavljene skulpture bh. umjetnice Sanele Husić - Musabašić. Skulpture predstavljaju ženske aktove prikazane kroz tri ciklusa napravljene od biorazgradivog materijala koji nas svakodnevno okružuje, poput recikliranog novinskog papira, jutanog konopca, vune itd., slaveći moć prirode kroz tipične ženske karakteristike.

Brojnim aktivnostima Dan planete zemlje će biti obilježen i u drugim gradovima BiH. (Fena, Oslobođenje, Avaz, Nezavisne, BHRT, Ptice.info)
 

davor

Registrovani član
Registracija
15-12-2014
Poruke
23
Reakcije
1
Lokacija
Spol
Dan planete zemlje u petak na Vrelu Bosne
U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, u petak, 22. aprila, na Vrelu Bosne, kod restorana "Labud", s početkom u 12 sati, biće obilježen Dan planete Zemlje.

Bogat i raznovrstan program pripremili su učenici Druge i Četvrte osnovne škole iz Hrasnice. U programu učestvuje više od 70 učenika. Inače, projekat obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama Ustanova realizuje već šestu godinu zaredom. (Fena, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh