Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. maj

lastavica

Registrovani član
Poruke
478
Lajkovi
135
Lokacija
Spol
#1
Međunarodni dan biološke raznolikosti (The International Day for Biological Diversity, or World Biodiversity Day) proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.

Obilježava se svake godine 22. maja kao spomen na 22.05.1992. godine, datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Prilikom obilježavanja ovog datuma širom svijeta se organizuju odgojne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge aktivnosti kojima se na primjeren način potiče i promovira zaštita prirode.

Bioraznolikost (biodiverzitet) je ukupna raznolikost života na Zemlji - staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosistema u kojem svako ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još ni poznate, kao ni uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosisteme, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uslova za uspostavu održivog razvoja. (Wikipedia, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
727
Lajkovi
192
Lokacija
Spol
#3
Dan biološke raznovrsnosti 2016. biće obilježen i u Osijeku, HR
Međunarodni dan biološke raznolikosti, koji je u Hrvatskoj ujedno i Dan zaštite prirode, prigodnim će se programima obilježiti i u osječkom ZOO vrtu ususret Danu, 21. maja/svibnja, od 10 do 17 sati.

U programu će učestvovati i članovi Udruge studenata biologije ZOA iz Osijeka, koji će na nekoliko lokacija održati niz edukativnih i interaktivnih radionica, kako bi se posjetioci upoznali sa svijetom ptica, vodozemaca, gmizavaca, pauka, kao i biljnim vrstama.

Program:
1. KO GMIŽE PO ZOO-u (jezero, lovimo vodozemce i gmazove);
2. ZOO LETAČI (prostor pokraj vukova i deva, s dvogledima posmatramo ptice i determiniramo ih);
3. ŠTA JE UNUTAR KIČMENJAKA (štand pored edukacijske učionice, kosturi, lobanje...);
4. MIKROSKOPIRANJE (štand pored edukacijske učionice, upoznajemo bioraznolikost kroz mikroskop);
5. NAUČI ME PREPOZNATI BILJKE I NAČINITI HERBARIJ (sjenica, prešanje herbarija);
6. INSKETI IZBLIZA (pored novog dječijeg igrališta, posmatramo zbirku insekata);
7. SAMO ZA HRABRE - PLES SA ZMIJAMA (štand sa živim zmijama, držimo ih po rukama);
8. DAN BIORAZNOLIKOSTI - PREZENTACIJA (svaki puni sat u edukacijskoj dvorani).

Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacije i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosistema u kojem svako ima svoju ulogu. (HRT, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh