Međunarodni dan planina, 11. decembar

Diskusija u 'Priroda, ekologija' pokrenuta od Walker, 20-03-2015.

 1. Walker

  Walker Registrovani član

  Poruke:
  634
  Lajkovi:
  194
  Spol:
  Lokacija:
  [​IMG] Skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. decembar Međunarodnim danom planina (International Mountain Day), nakon što se ukazala potreba stalnog podsjećanja na ogroman značaj ovih prostora i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

  Ova odluka rezultat je uspjeha Međunarodne godine planina, koja se obilježavala 2002. godine, na prijedlog Ujedinjenih naroda, budući da je pomogla povećanju globalne svijesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska saradnja“ (Svjetski sastanak o održivom razvoju, Johannesburg, 02.09.2002.).

  FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) bila je zadužena za koordinaciju Međunarodne godine planina, a određena je i kao vodeća agencija za obilježavanje Međunarodnog dana planina. Više informacija o Međunarodnom danu planina možete pronaći upravo na stranicama ove organizacije. (Wikipedia, fao.org, skole.hr, Ptice.info)
   
 2. lastavica

  lastavica Registrovani član

  Poruke:
  444
  Lajkovi:
  127
  Spol:
  Lokacija:
  Zelengora - za mnoge najljepša planina ovih prostora.

  [​IMG]
   
  Sadržaj lajkovan od paxaro.
 3. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  719
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  Raj.
   
 4. arijana

  arijana Registrovani član

  Poruke:
  52
  Lajkovi:
  6
  Spol:
  Lokacija:
  Sretan nam Dan planina i čuvajmo ih jer su nam višestruko korisne (kisik, drvo, staništa biljaka i životinja, jedno od najboljih mjesta za odmor i rekreaciju...).
   

Podijeli stranicu

Pronađi: