Međunarodni dan planina, 11. decembar

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
724
Reakcije
235
Lokacija
Spol
YdJrNgb.jpg
Skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. decembar Međunarodnim danom planina (International Mountain Day), nakon što se ukazala potreba stalnog podsjećanja na ogroman značaj ovih prostora i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Ova odluka rezultat je uspjeha Međunarodne godine planina, koja se obilježavala 2002. godine, na prijedlog Ujedinjenih naroda, budući da je pomogla povećanju globalne svijesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska saradnja“ (Svjetski sastanak o održivom razvoju, Johannesburg, 02.09.2002.).

FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) bila je zadužena za koordinaciju Međunarodne godine planina, a određena je i kao vodeća agencija za obilježavanje Međunarodnog dana planina. Više informacija o Međunarodnom danu planina možete pronaći upravo na stranicama ove organizacije. (Wikipedia, fao.org, skole.hr, Ptice.info)
 

arijana

Registrovani član
Registracija
20-01-2015
Poruke
120
Reakcije
12
Lokacija
Spol
Sretan nam Dan planina i čuvajmo ih jer su nam višestruko korisne (kisik, drvo, staništa biljaka i životinja, jedno od najboljih mjesta za odmor i rekreaciju...).
 
Pronađi:
Vrh