Korist ptica na njivama, u vrtovima i voćnjacima

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Da bi izbjegao uništavanje glodara otrovima, koji su štetni i za druge životinje, Miroslav Vukov iz Zrenjanina (Vojvodina, Srbija) je pružio priliku pticama grabljivicama da borave na njegovoj njivi i love štetočine.

Vukov ima 12 jutara pšenice i na tim njivama nema štete od glodara.

- Unaokolo nema nijednog drveta, pa sova, banatski soko ili druga grabljivica prelete preko moje njive. Ovako sam im omogućio da imaju mjesto odakle će osmatrati i loviti. Zahvaljujući ovom jednostavnom rješenju više nemam glodara na njivama pod pšenicom, jer ptice rade za mene - kaže Vukov.

Na svakih stotinjak metara dovoljna je jedna platforma visine oko metar i po, gdje ptica može da sleti. Pravi se od otpadnog materijala, pa ne košta ništa, a donosi veliku korist.

Vezano:
Ptice i insekti u našim vrtovima i voćnjacima? Da, molim!
Kako ptice pomažu u integriranoj proizvodnji voća?
Kipar uz pomoć sova i zmija spašava rogač

Uloga ptica grabljivica u regulaciji populacije poljskih glodara je veoma značajna. S obzirom da veće grabljivice nerado slijeću u naše vrtove, njive i voćnjake jer ne mogu stajati na tankim granama, ili drveća u blizini jednostavno nema, privući ćemo ih postavljanjem motki u obliku slova T odakle će imati dobar pregled nad terenom.

Također, većina manjih ptica koje žive u našim krajevima su korisne poljoprivredi i šumarstvu, a samo mali broj vrsta čini povremenu ili stalnu štetu. U vrijeme sjetve i žetve štetne mogu biti vrste koje se hrane sjemenkama, kao što su vrana, svraka i gačac, ali većina naših ptica hrani se insektima i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže.

Vrlo su korisne sve vrste malenih sjenica, zatim lastavice, ševe, svračci, češljugari (štiglići), žune, djetlići...

Zanimljivo je da jedan par sjenica za ishranu svojih ptića skupi oko 8000 štetnih gusjenica. Zbog toga im je poželjno stvoriti povoljne uslove za život i zadržati ih u vrtovima i voćnjacima. To ćemo postići ako u voćnjak postavimo veći broj kućica za ptice. Posebno je tokom zime važna briga o korisnim pticama pa će dobro doći i hranilišta sa sjemenkama kako bi preživjele period oskudice i zadržale se u voćnjaku. (rts.rs, savjetodavna.hr, Ptice.info)

Ptice ne samo da su lijepe, one su i korisne
Ptice i insekti u našim vrtovima i voćnjacima? Da, molim!
Biljke u vašem dvorištu važnije su pticama od parkova
Zasadite suncokret i pomozite pticama u ishrani
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
629
Reakcije
145
Lokacija
Spol
Dobro zemljoradnicima, dobro pticama.
 

lastavica

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
495
Reakcije
146
Lokacija
Spol
Čim dobijem pare na Bingu, odoh i ja na selo. :D
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
779
Reakcije
263
Lokacija
Spol
Neki dan je bila priča za lika iz Hrvatske koji je dao otkaz u Microsoftu i povukao se na selo. Nije imao kad da potroši zarađene pare. :coffee:
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Ah, šta bi njive, voćnjaci i bašte inače bile bez ptica? One im daju život.
 
Pronađi:
Vrh