Sivi soko

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Sivi soko (Falco peregrinus) je vrsta sokola sa širokim, skoro kosmopolitskim, rasprostranjenjem. Obuhvata 17-19 podvrsta. Sivi soko je najbrža vrsta među pticama, pa i ostalim organizmima na Zemlji.

Srednje karakteristike mužjaka:
- dužina tijela: 41 cm,
- raspon krila: 95 cm,
- težina: oko 550 g.

Srednje karakteristike ženke:
- dužina tijela: 49 cm,
- raspon krila: 114 cm,
- težina: oko 1200 g.

Sivi soko se hrani pticama, najčešće golubovima, patkama, vrapcima i sl. U obrušavanju razvija brzinu do 320 km/h. Svoj plijen lovi isključivo u vazduhu. Mužjak sivog sokola, kao i kod većine ptica grabljivica je za jednu trećinu manji od ženke. Prepoznatljivu sivu boju stiče poslije godinu dana od izlijeganja. Prije toga mladunci su tamnosmeđe boje.

Gnijezdi se na nepristupačnim planinskim vrhovima. Kao i ostali sokoli nikada ne pravi gnijezda nego koristi ona koja su napustile druge ptice (npr. gavran).
Krajem marta ili početkom aprila ženka obično polaže od 3 do 4 jaja. Jaja su izdužena, sa mnogo pjega. Srednja veličina jaja iznosi 52x40 mm.

Inkubacija jaja traje pretežno 30 dana. Na jajima sjede oba roditelja. Mladi ostaju u gnijezdu između 35 i 40 dana, a kada izađu roditelji se o njima brinu još oko 60 dana. Samo 1/3 mladih uspijeva da preživi prvu zimu.

Sivi soko je ugrožena vrsta. U posljednje vrijeme uspješno se sprovodi akcija vještačkog uzgajanja i vraćanje u odgovarajuća staništa. (Wikipedia, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh