Konvencija o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS, Bonska)

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
333
Reakcije
222
Lokacija
Spol
lC797KY.png
Konvencija o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals), poznata po nazivom CMS ili Bonska Konvencija, jedan je od temeljnih propisa iz područja zaštite prirode, nastao s ciljem očuvanja migratornih vrsta divljih životinja u čitavom području njihovog rasprostranjenja.

Konvenciji je do sada pristupilo 120 država svijeta. Od zemalja sa našeg govornog područja, sporazum su potpisale Hrvatska, Crna Gora i Srbija, dok Bosna i Hercegovina to još uvijek nije učinila.

CMS predstavlja okvir unutar kojeg države članice mogu poduzimati mjere zaštite i očuvanja migratornih vrsta i njihovih staništa na globalnom nivou.

Ugrožene migratorne vrste kojima prijeti izumiranje uvrštene su na Dodatak I Konvencije. Države potpisnice Konvencije obavezale su se za njih osigurati mjere stroge zaštite, osigurati očuvanje i/ili restauraciju staništa, te ublažiti prepreke na migracijskim putevima. Konvencija također potiče direktnu međudržavnu saradnju kod očuvanja pojedinih vrsta.

Migratorne vrste čije je očuvanje u prirodi ovisno o međudržavnoj saradnji uvrštene su na Dodatak II Konvencije. U cilju njihovog očuvanja države sklapaju zasebne međunarodne ugovore.

Konvencija tako služi kao pravni okvir koji omogućuje zasebne međunarodne instrumente za očuvanje migratornih vrsta ili najčešće grupa vrsta u čitavom području rasprostranjenja. Države ne moraju biti stranke (potpisnice) Konvencije kako bi se priključile takvim instrumentima. Ovakvi međunarodni instrumenti mogu biti u formi Sporazuma kao pravno obavezujućih međunarodnih ugovora ili manje obavezujućih instrumenata poput Memoranduma o razumijevanju, kojima se osigurava da države područja rasprostranjenja predmetnih vrsta ili grupa vrsta poduzimaju kratkoročne i/ili dugoročne mjere zaštite i očuvanja. (cms.int, zastita-prirode.hr, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
637
Reakcije
244
Lokacija
Spol
Od zemalja sa našeg govornog područja, sporazum su potpisale Hrvatska, Crna Gora i Srbija, dok Bosna i Hercegovina to još uvijek nije učinila.
Sramotno.
 
Pronađi:
Vrh