Sporazum o zaštiti evropskih populacija šišmiša (EUROBATS)

Lorena

Administrator
Poruke
320
Reakcije
202
Lokacija
Spol
EUROBATS - Sporazum o zaštiti evropskih populacija šišmiša (Agreement on the Conservation of Populations of European Bats) stupio je na snagu 1994. godine, a trenutno broji 36 država članica. Jedan je od sporazuma pod okriljem Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS), čiji je cilj osigurati aktivnu zaštitu ugroženih migratornih životinjskih vrsta preko čitavog područja njihovog rasprostranjenja.

EUROBATS sporazum štiti 52 vrste šišmiša koje se pojavljuju na području Evrope, kroz zakonodavstvo, edukaciju, provedbu mjera zaštite i međunarodnu saradnju među državama strankama (potpisnicama), ali i onima koje još nisu pristupile Sporazumu. U geografskom smislu Sporazum pokriva područje zapadnog Palearktika.

Provedbu EUROBATS sporazuma koordinira Sekretarijat (EUROBATS Secretariat) smješten u Bonnu u Njemačkoj. Sve odluke i rezolucije čija je provedba obaveza za države stranke donose se i usvajaju na Sastancima stranaka (Meeting of Parties MoP). Savjetodavni odbor (Advisory Committee) zadužen je za provedbu Akcijskog plana koji se donosi na Sastancima stranaka, praćenje stanja populacija šišmiša, pravovremenu uspostavu mjera za rješavanje problema kada se oni pojave te provedbu međunarodnih aktivnosti i saradnje. Stalni odbor Sporazuma (Standing Committee) odgovoran je za administrativna i finansijska pitanja u razdoblju između dva Sastanka stranaka.

Od država sa našeg govornog područja, Hrvatska i Crna Gora su potpisnice Sporazuma, dok Bosna i Hercegovina i Srbija to još uvijek nisu uradile. (cms.int, eurobats.org, zastita-prirode.hr, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Poruke
615
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Šišmiši su korisni, svakako ih treba zaštititi, pogotovo što s njima gotovo da i nemamo dodira i ne postoji nikakav razlog da nam budu neka smetnja.
 
Pronađi:
Vrh