Park prirode Blidinje

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
516
Reakcije
224
Lokacija
Spol
HWOJrKu.png
Park prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina) prostire se na površini od 364 km2 na teritoriji tri opštine - Jablanica, Posušje i Tomislavgrad. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih pejzaža, ovo područje je 30. aprila 1995. godine proglašeno Parkom prirode.

Centralnim dijelom Parka dominira Dugo polje, zapadnu granicu čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku Doljanka.

Park prirode je dobio ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Površina jezera je oko 6 km2 uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega mu nivo znatno opadne. U jezeru se nalaze brojne porodice klijena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke.

Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Područje Blidinja karakteriziraju dva tipa klime. Niži i južno eksponirani dijelovi planina Čvrnice, Plasa, Čabulje i Vrana imaju mediteransku klimu, dok su sjeverne padine planina i viši nadmorski dijelovi pod uticajem kontinentalne klime.

cphsiYU.png
Dolinom Neretve i njenim desnim pritokama mediteranska klima prodire do Jablanice i dublje u unutrašnjost. S porastom nadmorske visine dolazi do pada temperatura i dužeg zadržavanja snježnog pokrivača.

Prostor Parka je jedinstvena prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz dosta izvora čiste, pitke vode. Tri vrste divlje majčine dušice i desetine divljih cvjetnih vrsta prekrivaju dolinu i obronke planina svakog proljeća i ljeta.

Naoko beživotne i stjenovite padine Masne Luke, botaničko-zoološkog rezervata, prekrivene su gustom borovom šumom, uključujući i endemski bijelokori bor Pinus leuco dermis. To je najveći kompleks bora munike u Evropi.

Blidinje je također dio programa posmatranja ptica (birdwatching) u organizaciji bosankohercegovačkog emigranta iz Velike Britanije, Denisa Bohma. Program organizovane posjete Bosni i Hercegovini obuhvata šestodnevnu turu, koja se može organizovati u periodu od kraja aprila do početka juna i od kraja avgusta do sredine septembra, po kraškim poljima (Popovo polje), planinskim područjima (Čvrsnica, Blidinje) i močvarnim područjima (Hutovo blato) u Hercegovini i Delti Neretve (Hrvatska).

Yie9qtt.png
Najpoznatije znamenitosti Parka, uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te velika nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Tragovi ilirskih grobova i ostaci rimskih cesta ukazuju na to da je Blidinje bilo naseljeno prije 2,500 godina. Nekropola u Dugom Polju ukazuje na to da su i slavenska plemena koja su došla u 7. vijeku od Blidinja napravila svoj dom.

Zime su ovdje duge, hladne, s puno snijega koji pada od oktobra do maja što posebno pogoduje razvoju zimskog turizma.

Prosječna količina padavina je 1590 mm godišnje, od čega najveći dio čini snijeg. Stoga je u Parku smješten i ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetilaca, prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije (Hrvatska). (Wikipedia, bhtourism.ba, visitmycountry.net, Ptice.info)
 

erol

Registrovani član
Registracija
14-02-2015
Poruke
5
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Čak i na te tri male slike se vidi o kako lijepom mjestu se radi.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
736
Reakcije
240
Lokacija
Spol
Ništa ljepše od lijepe planine i čistog zraka.
 
Pronađi:
Vrh