Fotozamka, kamera-zamka, camera trap

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Fotozamka (kamera-zamka, eng. camera trap) je kontrolirana kamera koja je opremljena senzorom pokreta ili infracrvenim senzorom, ili koristi svjetlosni snop kao okidač.

Ovisno o proizvođaču, modelu i namjeni, mogu i kontinuirano snimati ili bilježiti slike u određenim vremenskim intervalima. Često su smještene u vodootporna kućišta. Ona ujedno posluže i za maskiranje uređaja i prigušenje njegovih zvukova.

Metoda fotozamki se koristi kako bi se snimile životinje u divljini, kada istraživači nisu prisutni. Kamera može snimiti vrlo precizne podatke bez da se životinja ulovi, a dobiveni podaci mogu biti kvalitetniji od onih prikupljenih od istraživača. Prednost je i ta da snimak može vidjeti više istraživača.

Infracrvene kamere koje koriste fotozamke teško zapaze i sisari i ptice, tako da ova metoda minimalno ometa živi svijet koji snima, te može zamijeniti više invazivno istraživanje i metode praćenja poput ulova i puštanja (eng. trap and release).

Ova metoda se koristi u ekološkim istraživanjima desetljećima. Može dokumentirati pristunost pojedinih vrsta, brojnost, pratiti gniježđenje ptica, promjene u populaciji, ali isto tako i načine korištenja staništa, podatke od velike važnosti tokom praćenja deforestacije i narušavanja staništa. Metoda također pomaže u određivanju obrazaca ponašanja i aktivnosti životinja (npr. vrijeme aktivnosti ili vrijeme posjete određenog područja).

Treba znati da su kamera-zamke osjetljive na pojedine vremenske uticaje. Na prvom mjestu je vlaga koja može poremetiti ili čak onemogućiti rad uređaja. Vjetar takođe može praviti problem kod kamera sa senzorima pokreta, jer može pomjeranjem biljki i grana drveća aktivirati snimanje beskorisnog materijala. Nerijetko se dešava i da životinje neznajući sruše, zgnječe, zaliju blatom ili na drugi način onesposobe kameru. Zbog svega toga, jako je važno kamera-zamku dobro pozicionirati, kako zbog njene sigurnosti tako i da bi se dobili najbolji mogući snimci. (Wikipedia, Flor Torres, Ptice.info)
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
469
Reakcije
110
Lokacija
Spol
Super stvar.
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
321
Reakcije
203
Lokacija
Spol
Snimci kamera-zamki postavljenih na Pivskim planinama
Nakon jučerašnjeg izlaska na teren sakupljene su nove fotografije divljih životinja snimljenih kamera-zamkama (Camera trap) u regionu Pivskih planina.

Region Pive je kroz naučnu literaturu prepoznat kao oblast bogata životinjskim svijetom. Po prvi put, imamo priliku da uživamo u fotografijama divljih životinja ovog kraja.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), u sklopu projekta Balkan Lynx Recovery Programme III, u saradnji sa JP Nacionalni Parkovi Crne Gore, nastavlja sa monitoringom divljih životinja u Crnoj Gori, metodologijom kamera-zamki.

U toku višegodišnjeg istraživanja na području Nacionalnog parka Mavrovo i Munella planine u Albaniji, potvrđeno je prisustvo balkanskog risa uz pomoć kamera-zamki.

Takođe, biolozi iz NVO ERA Kosovo, tokom ove zime, zabilježili su prisustvo ovog samotnjaka u Rugovskoj klisuri.

U Crnoj Gori, za sada su zabilježene skoro sve šumske vrste, osim risa. Nalaženje dokaza njegove prisutnosti, zahtjeva vrijeme, iskustvo i strpljenje.

Ovim programom se takođe predviđa proširenje zaštićenih oblasti, unaprijeđenje upravljanja divljinom i podrška tim aktivnostima putem kontiniuranog istraživanja i praćenja.

Program se sprovodi uz finasijsku podršku švicarske fondacije MAVA i njemačke fondacije za zaštitu prirodne baštine EuroNatur.

Fotografije snimljene u okviru ovog programa možete pogledati na FB stranici CZIP-a. (CZIP, Ptice.info)
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Uživam gledati snimke s ovakvih kamera kad puštaju na dokumentarnim kanalima. :thumbsup:
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
697
Reakcije
218
Lokacija
Spol
Baš nedavno gledao kad su tragali za snježnim leopardom.
Bez ovih kamera ništa ne bi napravili.
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Još jednom hvala tehnologiji koja pomaže da vidimo i stvari koje inače ne bi nikad.
 

Vedran

Registrovani član
Registracija
18-12-2014
Poruke
297
Reakcije
66
Lokacija
Spol
Ukradena kamera zamka na lokaciji Kaludarske Kape
Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) podnio je prijavu protiv NN lica zbog krađe kamera-zamke na lokaciji Kaludarske Kape. Centar ovakve kamere koristi isključivo u svrhu monitoringa divljih životinja.

Prvenstvena i jedina funkcija kamera jeste istraživanje, odnosno određivanje potencijalne prisutnosti i brojnosti balkanskog risa na teritoriji Crne Gore. Dodatno, iste se koriste i za analizu korištenja posmatrane teritorije od strane velikih sisara (medvjeda, vuka, srneće divljači i divokoza…), te srednje velikih sisara (lisica, jazavac, kuna, divlja mačka…).

- Zapanjuje nas činjenica, da naš trud i rad, nove tekovine koje Centar sprovodi u nauci, prihvatajući priznate metodologije za monitoring divljih životinja, nailaze na opstrukciju od strane pojedinaca. Opstrukcija je konstantna i nama nerazumljiva, posebno što svakim danom ulažemo maksimum napora ka stvaranju mostova saradnje sa lokalnim stanovništvom, lovačkim organizacijama, lugarima i na samom koncu državnim institucijama. Čuđenje se čini još većim, ako je na svakoj kameri jasno i vidljivo napisana njena funkcija, vlasništvo i kontakt telefon. Postavlja se pitanje da li je nekome u interesu krađa ili eventualno uništavanje kamera zbog sve učestalijih nelegalnih aktivnosti koje su prisutne u zaštićenim područjima i lovištima ili su povodi druge prirode - saopštili su iz CZIP-a.

U nadi da će i dalje imati priliku da sjajne fotografije divljih životinja kojih je sve manje u našim šumama, podijele sa javnošću, iz Centra su uputili apel svim građanima koji naiđu na kameru-zamku da je ne diraju i da slijede upustva koja su jasno na njima naznačena. Ukoliko imaju potebu za dodatnim pojašnjenjima, slobodni su da pozovu kontakt telefon koji je naznačen na kamerama ili da kontaktiraju CZIP putem e-maila aleksandar.czip@t-com.me. (CZIP, Ptice.info)
 

Dino

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
469
Reakcije
110
Lokacija
Spol
Majmuni glupi.
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Kamera-zamkom snimljen posljednji živući jaguar na teritoriji SAD-a
Jedini poznati jaguar koji boravi na teritoriji SAD-a snimljen je pomoću kamera-zamki postavljenih u šumi planine Santa Rita.

Video (link) prikazuje rezultat potrage koja je trajala skoro tri godine, a koju su sprovodile organizacije Conservation CATalyst i Centar za biološki diverzitet. Mjesta za postavljanje kamera određena su pomoću posebno obučenih pasa koji su nanjušili prisustvo mužjaka jaguara.

Susret se desio na oko 40 kilometara od grada Tucson u američkoj saveznoj državi Arizona. Mužjak je dobio ime El Jefe, što na španskom jeziku znači Šef.

Naučnici pretpostavljaju da je on posljednji živući jaguar na teritoriji SAD-a od kada je jaguar Macho B eutaniziran 2009. godine. Prema pisanju National Geographica, najbliža poznata lokacija parenja jaguara nalazi se u 200 kilometara udaljenoj Sonori na teritoriji Meksika.

El Jefe je u posljednje tri godine detektovan više od 100 puta, što znači da je šuma planine Santa Rita postala njegov dom. Biolog Chris Bugbee smatra kako je El Jefeov boravak na ovom području izuzetno važan.

Iako je pojava jaguara odlična vijest, mnogi smatraju da će ovo područje pripadnici njegove vrste uskoro izbjegavati zbog negativnog uticaja rudnika bakra Rosemont. (Klix, Ptice.info)
 

kapo

Registrovani član
Registracija
23-06-2015
Poruke
26
Reakcije
1
Lokacija
Spol
A lijepa životinja i zanimljive šare:

 

Atilla

Registrovani član
Registracija
18-12-2015
Poruke
123
Reakcije
20
Lokacija
Spol
Kamera-zamka u Parku prirode Učka
U sklopu projekta “Birds and Nature Protection” Evropske volonterske službe, volonterka u Udruzi BIOM, Flor Torres provodi istraživanje koristeći fotozamku, koju je na nekoliko dana postavila blizu lokve Rovozna nedaleko od Ornitološkog kampa Učka u Hrvatskoj.

Rezultat istraživanja možete vidjeti na priloženom videu.


Projekt je finansiran od strane Evropske komisije, u sklopu programa Erasmus+. (BIOM, Ptice.info)
 
Pronađi:
Vrh