Spomenik prirode Prokoško jezero

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
736
Reakcije
240
Lokacija
Spol
gJqcH5d.png
Planinarsko društvo Vranica iz Fojnice, Planinarski savez Federacije BiH i Udruženje geografa u Bosni i Hercegovini, uz pokroviteljstvo načelnika Općine Fojnica, organizuju okrugli sto na temu „Spomenik prirode Prokoško jezero - stanje i perspektive“.

Cilj okruglog stola je ocjena recentnog stanja prirodno-akvalnog kompleksa jezera, ukazati na negativne prirodne i društvene aspekte limnološkog sistema u neposrednom i posrednom slivu Prokoškog jezera, te predložiti prognostičke mjere i aktivnosti u eliminaciji negativnih tendencija razvoja limnološkog sistema - Prokoško jezero.

Okrugli sto će biti održan 13. juna u turističkoj kolibi na Prokoškom jezeru, od 10:00 do 15:30 sati, u okviru manifestacije Dani planinara Federacije Bosne i Hercegovine - Festival planinarstva.

Skup je koncipiran tako da ostavlja dosta prostora za razgovor, razmjenu iskustava, te spajanje lokalnih inicijativa, NVO inicijativa i resursa, naučno baziranih rješenja sa institucionalnim okvirom podrške od strane državnih institucija. Cilj je udružiti resurse i pronaći optimalna rješenja.

Organizatori pozivaju sve koji mogu konstruktivno doprinijeti radu okruglog stola da svoje radove dostave najkasnije do 29. maja putem e-maila: zoran.simic1@gmail.com ili murizspahic@gmail.com.

Osnovne napomene:

- Učesnici će pripremiti prezentacije (PowerPoint) dužine do 20 minuta i/ili pisane radove prema svom izboru, a u okviru svoje specijalnosti;
- Organizator osigurava računarsku opremu, projektor i digitalni snimač zvuka;
- Svi radovi i snimljene rasprave biće nakon autorizacije i lektoriranja objavljeni u Zborniku radova okruglog stola kao posebnog štampanog i on-line izdanja Acta geographica Bosnae et Herzegovinae;
- Zbornik radova će biti dostavljen svim učesnicima okruglog stola, te državnim organima čija je nadležnost direktno vezana za problem Prokoškog jezera, ali i drugih planinskih jezera u Bosni i Hercegovini, kao naučni osnov za njihove moguće korake i aktivnosti;
- Okrugli sto biće sniman kako bi diskusije mogle biti uvrštene u Zbornik radova. Uključivanjem i učešćem u predavanjima i raspravi, dajete svoju saglasnost na to da se i vaš govor može pratiti i snimati;
- Sadržaj, stavovi i mišljenja koje sudionici iznose prvenstveno predstavljaju njihove lične stavove i mišljenja. Ne predstavljaju nužno stavove pokrovitelja ili organizatora skupa;
- Organizatori ne postavljaju sudionicima nikakva ograničenja u izražavanju njihovih stavova i razmišljanja osim onih koji su utvrđeni zakonima. (Eko udruženje Aurea Vranica, Ptice.info)
 

Kutkut

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
776
Reakcije
206
Lokacija
Spol
Hvala što ste se sjetili.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
801
Reakcije
272
Lokacija
Spol
Nadam se da će skup biti posjećen i rezultirati konkretnim uspjehom.
 

Walker

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
736
Reakcije
240
Lokacija
Spol
Na Prokoškom jezeru instaliran off-grid sistem s rasvjetom
hS3n6yh.png
Na Prokoškom jezeru instaliran je off-grid sistem s rasvjetom. Postavljena su dva fotonaponska panela, invertor za sisteme gdje nema mreže, dvije solarne GEL baterije, MPPT kontroler za regulaciju napona punjenja i pražnjenja baterija, te kablovi i osigurači sistema.

- Sve to je napravljeno da bi se napajao LED reflektor s fotoćelijom za noćno osvjetljavanje ispred objekta i kapije na ulazu u park prirode, LED reflektor za bočno osvjetljavanje koji se pali i gasi i usmjerava po potrebi, te dvije LED cijevi unutar naplatne kućice gdje borave čuvari parka za unutrašnju rasvjetu objekta. Postavljene su i utičnice na koje su priključeni radio, TV, punjači mobitela i radiostanica, a kako bi ih mogli koristiti čuvari parka. Izvršena je kompletna instalacija opreme za potrebe naplatne kućice na ulazu u park prirode - navode iz Centra Energis.

Podsjećaju da dosad objekti nisu bili spojeni na mrežu električne energije, a čuvari su navečer sjedili uz svijeće.

- Ovo je još jedan od pozitivnih primjera korištenja i instaliranja obnovljivih izvora energije u BiH. Nadamo se da će ti primjeri biti svakodnevnica - istaknuto je.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredijeljena promoviranju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenju obnovljivih izvora, zdravom okolišu i njihovom uticaju na ekonomiju BiH. (Fena, Ptice.info)
 

hetfield

Registrovani član
Registracija
22-02-2023
Poruke
9
Reakcije
0
Lokacija
Prelijepo mjesto ugroženo od papaka bespravnom gradnjom.
 
Pronađi:
Vrh