Evropski dan parkova, 24. maj

Diskusija u 'Priroda, ekologija' pokrenuta od Pahuljica, 13-05-2015.

 1. Pahuljica

  Pahuljica Moderator

  Poruke:
  368
  Lajkovi:
  172
  Spol:
  Lokacija:
  [​IMG] Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC Federation, europarc.org), s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina.

  Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - njih devet u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.

  Dan parkova je prvi put širom Evrope obilježen 1999. godine. Sva zaštićena područja u Evropi su pozvana da se pridruže obilježavanju tog dana i da u tu svrhu kreiraju prigodne događaje.

  [​IMG] Iako se Evropski dan parkova zvanično obilježava 24. maja, brojne manifestacije, kao što su kreativne radionice, sportske aktivnosti, zabavne igre, mini takmičenja... održavaju se i nekoliko dana prije i poslije tog datuma.

  Trenutne članice EUROPARC-a iz našeg okruženja su:

  • BiH: NP Kozara i NP Una;
  • RH: NP Krka, PP Lonjsko Polje, NP Plitvice, PP Vrana, NP Kornati i PP Medvednica;
  • CG: Nacionalni parkovi Crne Gore;
  • RS: NP Đerdap, Zavod za zaštitu prirode, NP Fruška Gora, Vojvodinašume. (eu-fondovi, Fena, Ptice.info)
   
 2. paxaro

  paxaro Registrovani član

  Poruke:
  719
  Lajkovi:
  229
  Spol:
  Lokacija:
  Da li je uopšte potrebno napominjati da je ovo nedovoljno? :coffee:
   
 3. Ivana

  Ivana Registrovani član

  Poruke:
  167
  Lajkovi:
  37
  Spol:
  Lokacija:
  Okusi prirode glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova
  [​IMG] Na Evropski dan parkova, koji se obilježava danas, WWF podsjeća na važnost nacionalnih parkova i parkova prirode koji su oaze iskonske i netaknute prirode te kulturnog krajolika.

  Posjeta takvim zaštićenim područjima najbolji je način da se očuvanje i zaštita prirode na najdirektniji način približe javnosti.

  Evropski dan parkova proglasila je 1998. godine EUROPARC Federacija, kako bi preko raznih manifestacija i drugih aktivnosti javnost upozorili na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. Obilježava se 24. maja, a ove godine moto je "Okusi prirode".

  - WWF Adria veliki fokus svog rada stavlja na saradnju sa zaštićenim područjima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Kroz program 'Zaštićena područja za prirodu i ljude', koji provodimo u parkovima Dinarskog luka u osam zemalja od Slovenije do Albanije, promoviramo multifunkcionalnu ulogu zaštićenih područja kroz održivo upravljanje prirodnim resursima.

  [​IMG] Zaštićena područja imaju značajnu ulogu u društvenom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini. Drago nam je da je upravo predstavljanje i prepoznavanje dobrobiti koje zaštićena područja nude lokalnom stanovništvu glavna tema ovogodišnjeg Evropskog dana parkova - istakao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.

  Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje pružaju cjelokupnom društvu. Hrana i zdravlje sve su važnija tema pa tako i slogan ovogodišnjeg Evropskog dana parkova naglašava važnost lokalnih proizvoda te integraciju prirode, ljudi i gastronomije. Danas je u 23 zemlje Evrope, među njima i u Bosni i Hercegovini, organizovano više od 300 događaja u zaštićenim područjima. (Klix, Ptice.info)
   

Podijeli stranicu

Pronađi: