Bez predatora i bolesti ove životinje bi živjele vječno

dragon

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
514
Reakcije
223
Lokacija
Spol
iwY7WV3.png
Kada bi izbjegle predatore i bolesti, smatra se da bi neke životinje mogle vječno živjeti.

Saznajte o kojim životinjama se radi i koje to neobične osobine imaju...

1. Besmrtna meduza | Jedna mala vrsta meduze (Turritopsis doohmii), poznatija kao besmrtna meduza, kada se povrijedi ili razboli, vraća se na tri dana u stanje polipa, pri čemu transformiše ćelije u mlađe, a one će vremenom opet porasti.

2. Jastog koji stalno raste | U naučnim krugovima se vodi rasprava o tome da li su jastozi zaista besmrtni. Naime, najčešći uzrok smrti kod jastoga je bolest, ne starost. Ako niste znali, jastozi se razmnožavaju i rastu sve do smrti. U prosjeku mužjaci žive oko 30 godina, a ženke 54, dok je najstariji pronađeni jastog bio star čak 140 godina.

3. Kornjače | Kornjače su poznate po dugovječnosti i mogu da žive čak i nekoliko vijekova. Naučnici su otkrili da njihovi organi zapravo ne propadaju s vremenom kao kod drugih živih bića, te smatraju da bi kornjače mogle da žive vječno ako bi se klonile predatora i bolesti.

4. Kitovi | Iako službeno nisu besmrtni, grenlandski kitovi su sisari koji najduže žive. Prema tekstu objavljenom u časopisu Popular Science, nekoliko vrsta kitova može da živi i više od 70 godina, a devedesetih godina naučnici su otkrili ožiljke na ovim ogromnim životinjama nastale ubodima oružja iz 1800. godine. Najstariji poznati grenlandski kit živio je 211 godina.

5. Pljosnati crvi | Ove neprivlačne male životinje poznate su po svojoj sposobnosti regeneracije, jer na mjestu gdje se ovaj crv povrijedi mogu da se formiraju dva odvojena nova crva. Ova navodno beskonačna regeneracija takođe se može primjeniti na starenje i oštećeno tkivo, što omogućava crvima da se sakrivaju od smrti do kada žele. (B92, arkive.org, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
758
Reakcije
205
Lokacija
Spol
Zato i postoje predatori i bolesti. :D
 

Lorena

Administrator
Registracija
27-04-2014
Poruke
326
Reakcije
210
Lokacija
Spol
Eh, šta bi bilo kad bi bilo...
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
786
Reakcije
267
Lokacija
Spol
Ništa nije vječno i za sve postoji "ako".
 

xami

Registrovani član
Registracija
02-12-2020
Poruke
5
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Pa svi ovi opisi u suštini ne govore o tome da je nešto besmrtno, ili dugo živi ili se transformiše.
 
Pronađi:
Vrh