Sečuanska grmuša, nova vrsta od 2015.

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Međunarodni tim naučnika otkrio je 2005. godine novu vrstu ptice, sečuansku grmušu (Locustella chengi) koja boravi u pet planinskih područja centralne Kine. Ranije nije bila primjećena jer je živjela skrivajući se u travnatoj vegetaciji, ali je otkrivena uz pomoć njenog specifičnog pjeva.

- Sečuansku grmušu je dosad bilo teško uočiti jer su njeno stanište guste plantaže čaja i grmlje - rekla je Pamela Rasmussen, biologinja sa Univerziteta Michigan i koautorica studije, koja je dosad opisala 10 novih vrsta ptica.

- Međutim, otkrivena je zahvaljujući svom prepoznatljivom pjevu koji se sastoji od niskih tonova koji zvuče kao zujanje, nakon čega slijedi kraći cvokot te se dalje ponavlja tim redoslijedom - pojašnjava Pamela.

Zvučni zapis ptičijeg pjeva sečuanske grmuše može se naći na „Avian Vocalizations Center", gdje zainteresovani mogu poslušati i hiljade drugih različitih zapisa ptičijeg pjeva.

Najbliži srodnik novootkrivene vrste, engleskog naziva russet bush warbler (Locustella mandelli), boravi u istim područjima, s tim da sečuanska grmuša preferira niže visine planinskih područja, ali kad nema kompeticije sa svojim najbližim srodnikom može se naći i na visinama oko 2300 metara.

Osim što dijele isto stanište, vrste su bliske i u genetskom smislu. Analizom mitohondrijske DNK procijenjeno je da imaju zajedničkog pretka otprije 850 000 godina.

Napomena: Naučne tvrdnje o pticama koje govore o dalekoj prošlosti, njihovom nastanku i sl. treba uzimati sa rezervom jer često ne postoji dovoljno dokaza koji bi mogli sa sigurnošću potvrditi razne teorije koje su vremenom postavljane.

Latinski naziv novootkrivene ptice je Locustella chengi, u čast preminulom Cheng Tso-hsinu, najvećem kineskom ornitologu. Cheng je osnivač Prirodoslovnog muzeja u Pekingu i autor 140 naučnih radova te 30 knjiga, a u svijetu je bio poznat po svojoj posvećenosti ornitologiji.

- Željeli smo odati počast profesoru Cheng Tso-hsinu za veliki doprinos kineskoj ornitologiji. Mnoge vrste su nazvane po evropskim istraživačima i vladarima, a mali broj njih nosi imena azijskih naučnika - rekla je Rasmussen.

Otkriće je objavljeno u aktualnom broju časopisa Avian Research. (esciencenews.com, biologija.com.hr, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Svake godine se ima nešto novo otkriti. :thumbsup:
 
Pronađi:
Vrh