Sečuanska grmuša, nova vrsta od 2015.

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Međunarodni tim naučnika otkrio je 2005. godine novu vrstu ptice, sečuansku grmušu (Locustella chengi) koja boravi u pet planinskih područja centralne Kine. Ranije nije bila primjećena jer je živjela skrivajući se u travnatoj vegetaciji, ali je otkrivena uz pomoć njenog specifičnog pjeva.

- Sečuansku grmušu je dosad bilo teško uočiti jer su njeno stanište guste plantaže čaja i grmlje - rekla je Pamela Rasmussen, biologinja sa Univerziteta Michigan i koautorica studije, koja je dosad opisala 10 novih vrsta ptica.

- Međutim, otkrivena je zahvaljujući svom prepoznatljivom pjevu koji se sastoji od niskih tonova koji zvuče kao zujanje, nakon čega slijedi kraći cvokot te se dalje ponavlja tim redoslijedom - pojašnjava Pamela.

Zvučni zapis ptičijeg pjeva sečuanske grmuše može se naći na „Avian Vocalizations Center", gdje zainteresovani mogu poslušati i hiljade drugih različitih zapisa ptičijeg pjeva.

Najbliži srodnik novootkrivene vrste, engleskog naziva russet bush warbler (Locustella mandelli), boravi u istim područjima, s tim da sečuanska grmuša preferira niže visine planinskih područja, ali kad nema kompeticije sa svojim najbližim srodnikom može se naći i na visinama oko 2300 metara.

Osim što dijele isto stanište, vrste su bliske i u genetskom smislu. Analizom mitohondrijske DNK procijenjeno je da imaju zajedničkog pretka otprije 850 000 godina.

Napomena: Naučne tvrdnje o pticama koje govore o dalekoj prošlosti, njihovom nastanku i sl. treba uzimati sa rezervom jer često ne postoji dovoljno dokaza koji bi mogli sa sigurnošću potvrditi razne teorije koje su vremenom postavljane.

Latinski naziv novootkrivene ptice je Locustella chengi, u čast preminulom Cheng Tso-hsinu, najvećem kineskom ornitologu. Cheng je osnivač Prirodoslovnog muzeja u Pekingu i autor 140 naučnih radova te 30 knjiga, a u svijetu je bio poznat po svojoj posvećenosti ornitologiji.

- Željeli smo odati počast profesoru Cheng Tso-hsinu za veliki doprinos kineskoj ornitologiji. Mnoge vrste su nazvane po evropskim istraživačima i vladarima, a mali broj njih nosi imena azijskih naučnika - rekla je Rasmussen.

Otkriće je objavljeno u aktualnom broju časopisa Avian Research. (esciencenews.com, biologija.com.hr, Ptice.info)
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
744
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Svake godine se ima nešto novo otkriti. :thumbsup:
 
Pronađi:
Vrh