Prvi put u Crnoj Gori sistematsko prstenovanje ptica

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
798
Reakcije
272
Lokacija
Spol
cfIbJxv.png
Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) potpisaće sutra Memorandum o saradnji na prstenovanju ptica.

Za prstenovanje će se koristiti prstenovi sa natpisom "Montenegro".

Početak sistematskog prstenovanja ptica u Crnoj Gori znatno će uticati na detaljnije poznavanje faune ptica ove zemlje, njihovog statusa i pravaca migracije.

Prstenovanje ptica ima veoma dugu tradiciju u Evropi: Njemačka od 1903., Mađarska od 1908., Velika Britanija od 1909., Kraljevina Jugoslavija od 1910... Danas nema države u Evropi koja nema Centar za prstenovanje i koja nije članica EURING-a (evropske unije za prstenovanje ptica). I CZIP je odnedavno član ove mreže te će u narednom periodu početi sa radom na prstenovanju.

S obzirom na to da se Crna Gora nalazi na Jadranskom migratornom putu očekuju se zanimljivi nalazi.

Naučno prstenovanje ptica je istraživačka metoda bazirana na individualnom markiranju ptica. Bilo kakav nalaz prstenovanja ptica, bilo njihovim hvatanjem u mrežu i kasnijim puštanjem na slobodu ili nalaz prstenovane uginule ptice na terenu može dati dosta informacija o njenom načinu života. Ovo je jedna od najefikasnijih metoda za izučavanje biologije, ekologije, ponašanja, pokreta, uspješnosti gniježđenja i populacije ptica.

Praćenje povratka prstenovanih ptica daje mogućnost da se definiše njihov migratorni put, što obezbjeđuje krucijalne informacije za planiranje uspostavljanja sistema zaštićenih područja za ptice.

Veliki broj podataka biva sakupljen od strane dobro obučenih "profesionalnih amatera" čija motivacija nije novac već jednostavno privilegija rada sa pticama, sa krajnjim ciljem očuvanja prirode. (CZIP, Ptice.info)
 

Scorpio

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
645
Reakcije
152
Lokacija
Spol
Uspješno praćenje vam želim.
 
Pronađi:
Vrh