Evropski zeleni pojas

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Duž bivše Željezne zavjese, koja je razdvajala evropski kontinent na istok i zapad skoro 40 godina, razvila se izuzetna ekološka mreža i živi pejzažni spomenici. Uprkos nehumanosti, granična zona je garantovala predah prirodi duž više od 12.500 km od Barencovog mora do rusko-norveške granice, duž obale Baltika, Centralne Evrope, Balkana do Crnog mora. Nekada podjeljena Evropa je podržala očuvanje i razvoj vrijednih staništa. Granično područje je služilo kao sklonište za mnoge ugrožene vrste. Već 1970-tih godina konzervacionisti nekoliko područja Evrope su skrenuli pažnju na procvat prirode i neuznemiravanje divljine ovog područja.

Uspostavljanje inicijative Evropski zeleni pojas (European Green Belt) 2003. godine je predstavljao povezivanje različitih postojećih regionalnih inicijativa u jednu evropsku inicijativu. Danas Zeleni pojas povezuje 24 zemlje, i predstavlja oslonac pan-evropske ekološke mreže što vodi do značajnog doprinosa evropskoj “zelenoj infrastrukturi”. Pojas predstavlja simbol prekogranične saradnje i zajedničkog evropskog i kulturnog naslijeđa.

Izuzetna važnost ekološkog koridora je očigledna: 40 nacionalnih parkova se nalaze direktno duž evropskog zelenog pojasa. Više od 3,200 zaštićenih područja prirode se može naći u zoni od 50 km duž svake strane zelenog pojasa. On prolazi kroz skoro sve evropske biogeografske regione.

Evropski zeleni pojas se sastoji od četiri organizaciona regiona: fenoskandinavskog, baltičkog, centralno-evropskog i balkanskog. Upravljanje pojasom sprovodi grupa za koordinaciju koja se sastoji od članova svih regiona. Svaka sekcija je koordinirana od strane regionalnog koordinatora, dok je u svakoj zemlji nacionalni koordinator (National Focal Point) zadužen za koordinaciju.

Fenoskandinavski zeleni pojas – milion-hektarski lanac rezervata prirode
Fenoskandinavski zeleni pojas predstavlja traku koja se proteže 1,350 kilometara duž granica Norveške, Rusije i Finske, od Barencovog do Baltičkog mora. Predstavlja “divlji” pojas. Sjevernim dijelom dominiraju lišajevi, mahovine i patuljasti
žbunovi. Centralni i južni dijelovi su sačinjeni od prostranih četinarskih šuma-tajgi. Šume su služile kao refugijum za velike sisare kao što su medvjed i los. Neprebrojne močvare, blato i jezera su sastavni dijelovi ovih pejzaža. Oni obezbjeđuju staništa za gniježđenje finskoj nacionalnoj ptici-žutokljunom labudu. Memorandum o saradnji u sklopu razvoja fenoskandinavskog zelenog pojasa je potpisan u februaru 2010. godine od strane ministara za životnu sredinu ove tri zemlje. Na taj način je olakšana ekološka, ekonomska i socijalno održiva prekogranična saradnja.

Baltički zeleni pojas - morski pojas
Baltički zeleni pojas se prostire duž obale Baltičkog mora. Raznovrsna morska podvodna staništa sa bogatim varijetetom obalske zone sa velikim poljima dina, dugim plažama, impresivnim stijenama i skrovitim lagunama predstavljaju jedinstveni dio ovog dijela evropskog zelenog pojasa. Velike vojne zone su korištene kao rezervati za milione ptica selica i mnoge morske životinje - sive i artičke foke. Ali od ranih 90-tih obalne zone su pod velikim pritiskom zbog razvoja i eksploatacije. Očuvanje vrijednih prirodnih i istorijskih dobara ovih atraktivnih i veoma traženih predjela predstavlja veliki izazov za zeleni pojas.

Centralno-evropski zeleni pojas – različitost predjela
Centralno-evropski zeleni pojas se sastoji od varijeteta kultivisanih predjela, djelimično intenzivno korištenih u poljoprivredi. Pojas prelazi preko češkog masiva sa prekograničnim šumskim nacionalnih parkovima kao što su bavarske šume/Šumava, prateći tokove obližnjih prirodnih rijeka kao što su plavne rijeke Mura i Drava. Pojas prolazi preko dugog planinskog grebena Karavanke i preko Julijanskih Alpa, završavajući u Jadranskom moru. Preko podrške obližnjih država na regionalnom i nacionalnom nivou i pomoću finansiranja od strane Evropske Unije, stejkholderi duž zelenog pojasa su implementirali dva multinacionalna projekta. Glavni ciljevi projekta su: zaštita zelenog pojasa kao ekološkog koridora i pejzažnog spomenika, razvoj prekogranične saradnje i njegovanje održivog regionalnog razvoja.

Balkanski zeleni pojas – planinski pojas
Najjužniji dio evropskog zelenog pojasa predstavlja hotspot biodiverziteta i endemizma. Predominantno lociran u planinskom regionu Balkanskog poluostrva, pojas formira ekstremno heterogeni mozaik prirodnih predjela uključujući drevne alpske ekosisteme, šume i stepske habitate kao i jezera i obalne zone. Osim ovog, razvijeni su izvanredni kulturni predjeli sa mnoštvom ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Iznad planine Sakar duž granice između Bugarske i Turske orao krstaš kruži vazduhom. Zabačena pogranična područja i ogromne šume predstavljaju dom stidljivih životinja kao što je balkanski ris. (europeangreenbelt.org, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
630
Reakcije
236
Lokacija
Spol
Ruta Evropskog zelenog pojasa prati granice koje su drugu polovinu 20. vijeka razdvajale istočnoevropske - komunističke i zapadne - kapitalističke zemlje. Prate je 3 regionalne sekcije:

- Fenoskandinavski zeleni pojas: Norveška, Finska, Rusija, Litvanija, Latvija
- Centralno-evropski zeleni pojas: Poljska, Njemačka, Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska i Italija
- Balkanski (Jugoistočnoevropski) zeleni pojas: Srbija, Crna Gora, Kosovo, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Albanija, Grčka i Turska
Po kojoj logici su ovdje uvrštene sve bivše republike Jugoslavije osim BiH?
 

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
750
Reakcije
199
Lokacija
Spol
Po logici da nismo bili dio "gvozdene zavjese". :D
 

zorion

Moderator
Registracija
27-04-2014
Poruke
443
Reakcije
266
Lokacija
Spol
Najavljena kampanja promocije značaja mreže Evropski zeleni pojas
Centar za zaštitu i proučavanjem ptica (CZIP, Crna Gora) u saradnji sa njemačkom organizacijom Euronatur, Međunarodnom unijom za očuvanje prirode jugoistočne Evrope (IUCN SEE), kao i partnerskim organizacijama sa Balkana radi na unaprijeđenju saradnje na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

U narednom periodu je planirana kampanja koja će podići svijest o značaju ove mreže kao i prijetnjama koje je ugrožavaju. Takođe, ova mreža će biti promovisama u svim zemljama članicama pojasa na Balkanu. CZIP će aktivno učestvovati u kampanji promocije mreže Zeleni pojas i njenih vrijednosti široj javnosti Crne Gore.

Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu - Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" kojeg implementiraju Euronatur i IUCN SEE zajedno sa partnerskim organizacijama sa Balkana uz finansijsku podršku Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU).

Crna Gora se priključila Green Belt inicijativi 2003. godine. "Zeleni pojas" se prostire u dužini od 172 kilometra pograničnog pojasa prema Albaniji kojeg sačinjava niz zaštićenih prirodnih dobara, stoga i varijeteta ekosistema i bogatstva biodiverziteta. Ovo područje je predstavljalo dio gvozdene zavjese tokom hladnog rata a stoga je i dobro očuvano.

"Zelenom pojasu" u Crnoj Gori pripadaju područja delte rijeke Bojane, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i Nacionalni Park Prokletije. Pored nacionalne zaštite, neki od ovih predjela su pod zaštitom Ramsarske Konvencije, neka su proglašena Emerald staništima Bernske konvencije, kao i područjima od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA) i staništima od značaja za opstanak biljaka (IPA). (CZIP, Ptice.info)
 

osmica

Registrovani član
Registracija
01-05-2015
Poruke
11
Reakcije
0
Lokacija
Promocija je neophodna. Sad kad bi napravili anketu među građanima niko ne bi znao o čemu pričaš.
 

paxaro

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
778
Reakcije
262
Lokacija
Spol
Fotografiši „Balkanski Zeleni pojas“ i osvoji vrijedne nagrade!
Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) u saradnji sa njemačkom organizacijom EuroNatur i Regionalnom kancelarijom za istočnu Evropu i Centralnu Aziju (ECARO, bivši IUCN SEE) organizuje foto takmičenje „Balkanski Zeleni pojas" sa ciljem promocije prirodnih i kulturnih vrijednosti područja bivše gvozdene zavjese u Crnoj Gori. Ovom području pripadaju delta rijeke Bojane, Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i NP Prokletije.

Na konkursu koji traje do 30. juna 2016. godine mogu učestvovati svi ljubitelji fotografije šaljući slike putem e-maila na green.belt.crna.gora@gmail.com.

Pobjednike očekuju vrijedne nagrade i to: bicikl, dvogled, stalak (tripod) za fotoaparat, majica, šolja i USB flash memorija sa interesantnim motivom.

O pobjednicima konkursa će odlučiti žiri u sastavu: Zenepa Lika (Opština Ulcinj), Ilija Perić (riders.me), Saša Popović (Saša Popović photography) i Radonja Srdanović (Mountain guide), a nakon završetka konkursa biće organizovano i glasanje putem facebook stranice CZIP-a.

Pobjednici konkursa će biti proglašeni do kraja jula 2016. godine, dok će pobjedničke fotografije biti objavljene na sajtu www.czip.me i www.europeangreenbelt.org.

Više informacija o detaljima konkursa i uslovima učešća možete pročitati ovdje.

Foto takmičenje se istovremeno realizuje i u drugim balkanskim zemljama koje su bile dijelom željezne zavjese (Turska, Grčka, Makedonija, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Rumunija, Bugarska) i predstavlja aktivnost regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu - Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU). Cilj projekta je unaprijeđenje saradnje na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu. (CZIP, Ptice.info)
 

Ivana

Registrovani član
Registracija
04-07-2015
Poruke
232
Reakcije
64
Lokacija
Spol
Ko je u prilici - što da ne, nagrade uopšte nisu bezveze.
 
Pronađi:
Vrh