Evropski zeleni pojas

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Duž bivše Željezne zavjese, koja je razdvajala evropski kontinent na istok i zapad skoro 40 godina, razvila se izuzetna ekološka mreža i živi pejzažni spomenici. Uprkos nehumanosti, granična zona je garantovala predah prirodi duž više od 12.500 km od Barencovog mora do rusko-norveške granice, duž obale Baltika, Centralne Evrope, Balkana do Crnog mora. Nekada podjeljena Evropa je podržala očuvanje i razvoj vrijednih staništa. Granično područje je služilo kao sklonište za mnoge ugrožene vrste. Već 1970-tih godina konzervacionisti nekoliko područja Evrope su skrenuli pažnju na procvat prirode i neuznemiravanje divljine ovog područja.

Uspostavljanje inicijative Evropski zeleni pojas (European Green Belt) 2003. godine je predstavljao povezivanje različitih postojećih regionalnih inicijativa u jednu evropsku inicijativu. Danas Zeleni pojas povezuje 24 zemlje, i predstavlja oslonac pan-evropske ekološke mreže što vodi do značajnog doprinosa evropskoj “zelenoj infrastrukturi”. Pojas predstavlja simbol prekogranične saradnje i zajedničkog evropskog i kulturnog naslijeđa.

Izuzetna važnost ekološkog koridora je očigledna: 40 nacionalnih parkova se nalaze direktno duž evropskog zelenog pojasa. Više od 3,200 zaštićenih područja prirode se može naći u zoni od 50 km duž svake strane zelenog pojasa. On prolazi kroz skoro sve evropske biogeografske regione.

Evropski zeleni pojas se sastoji od četiri organizaciona regiona: fenoskandinavskog, baltičkog, centralno-evropskog i balkanskog. Upravljanje pojasom sprovodi grupa za koordinaciju koja se sastoji od članova svih regiona. Svaka sekcija je koordinirana od strane regionalnog koordinatora, dok je u svakoj zemlji nacionalni koordinator (National Focal Point) zadužen za koordinaciju.

Fenoskandinavski zeleni pojas – milion-hektarski lanac rezervata prirode
Fenoskandinavski zeleni pojas predstavlja traku koja se proteže 1,350 kilometara duž granica Norveške, Rusije i Finske, od Barencovog do Baltičkog mora. Predstavlja “divlji” pojas. Sjevernim dijelom dominiraju lišajevi, mahovine i patuljasti
žbunovi. Centralni i južni dijelovi su sačinjeni od prostranih četinarskih šuma-tajgi. Šume su služile kao refugijum za velike sisare kao što su medvjed i los. Neprebrojne močvare, blato i jezera su sastavni dijelovi ovih pejzaža. Oni obezbjeđuju staništa za gniježđenje finskoj nacionalnoj ptici-žutokljunom labudu. Memorandum o saradnji u sklopu razvoja fenoskandinavskog zelenog pojasa je potpisan u februaru 2010. godine od strane ministara za životnu sredinu ove tri zemlje. Na taj način je olakšana ekološka, ekonomska i socijalno održiva prekogranična saradnja.

Baltički zeleni pojas - morski pojas
Baltički zeleni pojas se prostire duž obale Baltičkog mora. Raznovrsna morska podvodna staništa sa bogatim varijetetom obalske zone sa velikim poljima dina, dugim plažama, impresivnim stijenama i skrovitim lagunama predstavljaju jedinstveni dio ovog dijela evropskog zelenog pojasa. Velike vojne zone su korištene kao rezervati za milione ptica selica i mnoge morske životinje - sive i artičke foke. Ali od ranih 90-tih obalne zone su pod velikim pritiskom zbog razvoja i eksploatacije. Očuvanje vrijednih prirodnih i istorijskih dobara ovih atraktivnih i veoma traženih predjela predstavlja veliki izazov za zeleni pojas.

Centralno-evropski zeleni pojas – različitost predjela
Centralno-evropski zeleni pojas se sastoji od varijeteta kultivisanih predjela, djelimično intenzivno korištenih u poljoprivredi. Pojas prelazi preko češkog masiva sa prekograničnim šumskim nacionalnih parkovima kao što su bavarske šume/Šumava, prateći tokove obližnjih prirodnih rijeka kao što su plavne rijeke Mura i Drava. Pojas prolazi preko dugog planinskog grebena Karavanke i preko Julijanskih Alpa, završavajući u Jadranskom moru. Preko podrške obližnjih država na regionalnom i nacionalnom nivou i pomoću finansiranja od strane Evropske Unije, stejkholderi duž zelenog pojasa su implementirali dva multinacionalna projekta. Glavni ciljevi projekta su: zaštita zelenog pojasa kao ekološkog koridora i pejzažnog spomenika, razvoj prekogranične saradnje i njegovanje održivog regionalnog razvoja.

Balkanski zeleni pojas – planinski pojas
Najjužniji dio evropskog zelenog pojasa predstavlja hotspot biodiverziteta i endemizma. Predominantno lociran u planinskom regionu Balkanskog poluostrva, pojas formira ekstremno heterogeni mozaik prirodnih predjela uključujući drevne alpske ekosisteme, šume i stepske habitate kao i jezera i obalne zone. Osim ovog, razvijeni su izvanredni kulturni predjeli sa mnoštvom ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Iznad planine Sakar duž granice između Bugarske i Turske orao krstaš kruži vazduhom. Zabačena pogranična područja i ogromne šume predstavljaju dom stidljivih životinja kao što je balkanski ris. (europeangreenbelt.org, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Poruke
609
Reakcije
225
Lokacija
Spol
Ruta Evropskog zelenog pojasa prati granice koje su drugu polovinu 20. vijeka razdvajale istočnoevropske - komunističke i zapadne - kapitalističke zemlje. Prate je 3 regionalne sekcije:

- Fenoskandinavski zeleni pojas: Norveška, Finska, Rusija, Litvanija, Latvija
- Centralno-evropski zeleni pojas: Poljska, Njemačka, Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska i Italija
- Balkanski (Jugoistočnoevropski) zeleni pojas: Srbija, Crna Gora, Kosovo, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Albanija, Grčka i Turska
Po kojoj logici su ovdje uvrštene sve bivše republike Jugoslavije osim BiH?
 

Edmir

Registrovani član
Poruke
744
Reakcije
196
Lokacija
Spol
Po logici da nismo bili dio "gvozdene zavjese". :D
 

zorion

Moderator
Poruke
432
Reakcije
258
Lokacija
Spol
Najavljena kampanja promocije značaja mreže Evropski zeleni pojas
Centar za zaštitu i proučavanjem ptica (CZIP, Crna Gora) u saradnji sa njemačkom organizacijom Euronatur, Međunarodnom unijom za očuvanje prirode jugoistočne Evrope (IUCN SEE), kao i partnerskim organizacijama sa Balkana radi na unaprijeđenju saradnje na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

U narednom periodu je planirana kampanja koja će podići svijest o značaju ove mreže kao i prijetnjama koje je ugrožavaju. Takođe, ova mreža će biti promovisama u svim zemljama članicama pojasa na Balkanu. CZIP će aktivno učestvovati u kampanji promocije mreže Zeleni pojas i njenih vrijednosti široj javnosti Crne Gore.

Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu - Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" kojeg implementiraju Euronatur i IUCN SEE zajedno sa partnerskim organizacijama sa Balkana uz finansijsku podršku Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU).

Crna Gora se priključila Green Belt inicijativi 2003. godine. "Zeleni pojas" se prostire u dužini od 172 kilometra pograničnog pojasa prema Albaniji kojeg sačinjava niz zaštićenih prirodnih dobara, stoga i varijeteta ekosistema i bogatstva biodiverziteta. Ovo područje je predstavljalo dio gvozdene zavjese tokom hladnog rata a stoga je i dobro očuvano.

"Zelenom pojasu" u Crnoj Gori pripadaju područja delte rijeke Bojane, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i Nacionalni Park Prokletije. Pored nacionalne zaštite, neki od ovih predjela su pod zaštitom Ramsarske Konvencije, neka su proglašena Emerald staništima Bernske konvencije, kao i područjima od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA) i staništima od značaja za opstanak biljaka (IPA). (CZIP, Ptice.info)
 

osmica

Registrovani član
Poruke
11
Reakcije
0
Lokacija
Promocija je neophodna. Sad kad bi napravili anketu među građanima niko ne bi znao o čemu pričaš.
 

paxaro

Registrovani član
Poruke
763
Reakcije
253
Lokacija
Spol
Fotografiši „Balkanski Zeleni pojas“ i osvoji vrijedne nagrade!
Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) u saradnji sa njemačkom organizacijom EuroNatur i Regionalnom kancelarijom za istočnu Evropu i Centralnu Aziju (ECARO, bivši IUCN SEE) organizuje foto takmičenje „Balkanski Zeleni pojas" sa ciljem promocije prirodnih i kulturnih vrijednosti područja bivše gvozdene zavjese u Crnoj Gori. Ovom području pripadaju delta rijeke Bojane, Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i NP Prokletije.

Na konkursu koji traje do 30. juna 2016. godine mogu učestvovati svi ljubitelji fotografije šaljući slike putem e-maila na green.belt.crna.gora@gmail.com.

Pobjednike očekuju vrijedne nagrade i to: bicikl, dvogled, stalak (tripod) za fotoaparat, majica, šolja i USB flash memorija sa interesantnim motivom.

O pobjednicima konkursa će odlučiti žiri u sastavu: Zenepa Lika (Opština Ulcinj), Ilija Perić (riders.me), Saša Popović (Saša Popović photography) i Radonja Srdanović (Mountain guide), a nakon završetka konkursa biće organizovano i glasanje putem facebook stranice CZIP-a.

Pobjednici konkursa će biti proglašeni do kraja jula 2016. godine, dok će pobjedničke fotografije biti objavljene na sajtu www.czip.me i www.europeangreenbelt.org.

Više informacija o detaljima konkursa i uslovima učešća možete pročitati ovdje.

Foto takmičenje se istovremeno realizuje i u drugim balkanskim zemljama koje su bile dijelom željezne zavjese (Turska, Grčka, Makedonija, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Rumunija, Bugarska) i predstavlja aktivnost regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu - Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU). Cilj projekta je unaprijeđenje saradnje na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu. (CZIP, Ptice.info)
 

Ivana

Registrovani član
Poruke
218
Reakcije
59
Lokacija
Spol
Ko je u prilici - što da ne, nagrade uopšte nisu bezveze.
 
Pronađi:
Vrh