Grijanje i liječenje bolesne ptice

Edmir

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
752
Reakcije
202
Lokacija
Spol
ePOeNMJ.png
Kod bolesnih ptica preporučuje se posebno zagrijavanje koje će im pomoći da se oporave te upotreba odgovarajućih preparata.

Posjeta veterinaru je u svakom slučaju dobro došla.

Simptomi najčešćih bolesti su očigledna slabost, mirovanje, žmirenje, sjedenje na nižim prečkama ili podu, nerijetko i padanje sa prečke, proljev, otežano disanje, kao i promjene na perju, oko kljuna, nogu ili anusa i sl.

Savjetuje: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Zagreb

Grijanje bolesne ptice
Bolesna ptica se može utopliti tako da se s kavezom stavi u prostranu kartonsku kutiju, čiji se gornji dio ostavi širom otvoren, a 50 cm iznad kaveza se učvrsti sijalica od 60W koja će grijati kao što se griju mali pilići.

Voda se stalno mora mijenjati, a bilo bi dobro da ptica ima više pojilica i zdjelica s hranom kako bi joj stalno bili na dohvat jer se otežano kreće.

Potrebno je da ljubimac uzima što više vode kako ne bi dehidrirao, a voće i zelenje treba izbaciti iz prehrane dok ne ozdravi.

Liječenje bolesne ptice
Za liječenje bolesnih ptica kod ranije navedenih stanja moguće je koristiti nekoliko preparata: Fuvicin, sulfadimidin ili Vetaflok.

• Za liječenje se u praksi dobro pokazao prah Fuvicin (oksotetraciklin, sulfamomometoksin), koji sadrži vitamine i minerale, a potrebno ga je staviti u vodu u maloj količini (koliko stane "na vrh noža").

• Sulfonamidi pripadaju antimikrobnim lijekovima i širokog su spektra djelovanja. Koče rast gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, te nekih klamidija i protozoa (kokcidije...). Djelotvorni su i na vrste iz roda Streptococcus, Staphylococcus, Salmonella, Pasteurella, pa čak i E. coli.

• Enrofloksacin (Vetoflok 10%) peroralna otopina dobra je terapija i metafilaksa primarnih i sekundarnih bolesti dišnog i probavnog sistema peradi (kokoši, purana, tovnih pilića, pilenki, matičnih jata i dr.), ptica, krznaša i glodavaca koje uzrokuju bakterije i mikoplazme osjetljive prema enrofloksacinu (Escherichia coli, Salmonella spp., Mycoplasma spp., Pasteurella spp., Bordetella bronchiseptica, Pseudomonas aeruginosa, Fusobnacterium necrophorum, Haemophilus spp., Staphylococcus spp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Campylobacter spp., i dr.).

Otopina se za sobne, kavezne i ukrasne price i golubove, papige, fazane i sl., pravi tako što se 1 ml preparata rastvori u 1 l vode.

Liječenje peradi, ptica, krznaša traje 3-5 dana. Ako je riječ o salmonelozi, pasterelozi ili mješovitoj hroničnoj infekciji lijek valja davati 5-10 dana.

Vetoflok 10% peroralna otopina daje se u vodi za piće u koju se stavlja neposredno prije upotrebe. Tokom liječenja voda s lijekom mora biti trajno dostupna životinjama i to im mora biti jedini izvor tekućine. Svakodnevno treba pripremiti svježu otopinu lijeka, a neiskorištenu vodu nakon 24 sata baciti.

Nakon terapije obavezna je kura vitaminima, koji se stavljaju u vodu, npr. Versele-laga Omni-vit, Sera Vitamin plus. (pet-centar.hr, Ptice.info)
 

upendo

Registrovani član
Registracija
27-04-2014
Poruke
635
Reakcije
237
Lokacija
Spol
Ne daj Bože slučaja, ali je korisno znati.
 

Max

Registrovani član
Registracija
19-08-2020
Poruke
5
Reakcije
0
Lokacija
Spol
Da, zlu ne trebalo.
 
Pronađi:
Vrh